Știința trebuie să se bazeze pe curiozitate și întrebări, nu pe dogme și pe răspunsuri predefinite. Așadar, profesorii trebuie să facă mai mult decât să predea împotriva teoriei Pământului plat. Trebuie să predăm metoda științifică de a ridica ipoteze, de a face experimente pentru a explora observațiile și de a răspunde la întrebări. Un profesor de fizică, Rhett Allain, a scris despre cum să predea teoria heliocentrică sau, cu alte cuvinte, cum să arate că Pământul orbitează în jurul Soarelui.

Articolul a fost publicat pe Wired1, ca Rhett Allain2 se descrie pe sine, el "este profesor asociat de fizică la Southeastern Louisiana University. Îi place să predea și să vorbească despre fizică. Uneori dezmembrează lucruri și nu le mai poate pune la loc." 

"Unul dintre obiectivele majore ale acestui curs este de a-i ajuta pe studenți să înțeleagă natura științei. În special ideea că știința constă în construirea și testarea modelelor. Pe parcursul cursului, elevii colectează date și construiesc propriile modele, dar învață și despre modelele științifice existente, cum ar fi modelul heliocentric (centrat pe Soare) al sistemului solar."

Combaterea știrilor false ca Pământul plat și geocentrismul predând metoda științifică

03 Modalități de a demonstra că Pământul orbitează în jurul Soarelui

01. Fazele lui Venus

De ce aveți nevoie:

 • O pereche de binocluri
 • De ceva timp
 • Curiozitate

Cum se procedează:

 • Aflați când este vizibilă planeta Venus din locația dumneavoastră. O puteți găsi pe Google3. Dacă nu este pe cer acum, așteptați câteva săptămâni și ar trebui să o puteți vedea din nou (fără a fi nevoie să vă treziți la 4 dimineața).
 • Folosind binoclul ar trebui să observați ceva care nu este o stea și nici măcar nu este circular. Acest lucru se întâmplă deoarece Venus are faze similare cu fazele Lunii.

Priviți acest infografic creat pe Mind the Graph pentru a arăta fazele lui Venus:

previzualizare_84645

Dar ce înseamnă acest lucru despre modelele geocentrice și heliocentrice ale sistemului solar?

Profesorul Rhett Allain răspunde la această întrebare: "În primul rând, să ne amintim care sunt cauzele fazelor lunii. Pe scurt, jumătate din lună este luminată de soare. Deoarece privim luna din unghiuri diferite, vedem doar o parte din jumătatea luminată a lunii și acest lucru provoacă fazele. Exact același lucru este valabil și pentru Venus. Așadar, dacă Venus are faze în formă de semilună, înseamnă că privim "partea din spate" a lui Venus. Dacă Venus are o fază plină, înseamnă că ne uităm la "partea din față". Singurul mod în care se poate întâmpla acest lucru este dacă Venus orbitează în jurul Soarelui."

02. Lunile lui Jupiter 

De ce aveți nevoie:

 • O pereche de binocluri
 • De ceva timp
 • Curiozitate

Cum se procedează:

 • Aruncați o privire la Jupiter (atunci când este vizibil pe cer). Nu veți putea distinge cu adevărat detalii despre planeta Jupiter, dar puteți vedea cele patru luni mari. Da, puteți vedea lunile lui Jupiter cu un binoclu.

La fel ca și în cazul fazelor lui Venus, acest lucru nu dovedește că modelul geocentric este greșit. Cu toate acestea, este evident că aceste luni orbitează în jurul lui Jupiter și nu al Pământului. Așadar, Pământul nu este centrul tuturor lucrurilor.

03. Mișcarea retrogradă a lui Marte

De ce aveți nevoie:

 • Răbdare
 • De ceva timp

Cum se procedează:

Ieșiți afară pe timp de noapte și observați poziția lui Marte în raport cu stelele de pe fundal. Faceți acest lucru din nou în noaptea următoare și veți observa că se află într-o poziție diferită (în raport cu stelele din fundal). De fapt, toate planetele fac acest lucru - de aceea știm că nu sunt stele.

Cu toate acestea, dacă urmăriți mișcarea lui Marte, veți observa că se deplasează spre est - cu excepția unor momente speciale. Ocazional, Marte se va deplasa spre vest pentru scurt timp, înainte de a se deplasa din nou spre est. Acest lucru se numește mișcare retrogradă.

Dar ce înseamnă acest lucru despre modelele geocentrice și heliocentrice ale sistemului solar?

Să luăm în considerare modelul geocentric cu Marte în jurul Pământului. În fiecare noapte, aceasta se deplasează mai departe spre est. Acest lucru are sens. Dar cum se explică momentele în care se deplasează spre vest? Asta e o nebunie.

Priviți acest model al lui Marte și al Pământului care orbitează în jurul Soarelui:

În acest model, atât Pământul, cât și Marte orbitează în jurul unui soare - vă rugăm să realizați că acest model nu este la scară. Acest lucru înseamnă că viteza unghiulară a planetelor scade odată cu distanța orbitală. Pământul orbitează "mai repede" decât Marte. În această regiune în care Pământul îl depășește pe Marte se produce mișcarea retrogradă. Utilizarea unui model heliocentric permite o explicație simplă a mișcării retrograde a lui Marte.

Aceste experimente arată cum Pământul orbitează în jurul Soarelui în formă de sferă. Cu toate acestea, așa cum a scris Rhett Allain, "nu am zbura de pe un Pământ care se învârte? Nu ar avea păsările probleme în a zbura pentru a ține pasul cu Pământul? De fapt, pur și simplu nu pare că Pământul se mișcă. Modelul geocentric al sistemului solar este complet rezonabil până când începi să colectezi date mai bune. Sau, ca să spunem așa, în ceea ce privește natura științei: Unele modele sunt destul de bune până când colectezi mai multe date care spun că nu mai sunt bune. Acesta este modul în care funcționează știința."

Știința vizuală împotriva pseudoștiinței, cum ar fi Pământul plat

Aceste experimente de mai sus sunt mult mai ușor de înțeles dacă se prezintă modele vizuale și infografice. Știința trebuie să fie vizuală pentru a ajunge la mai mulți oameni.

Am creat infograficul cu fazele lui Venus folosind Mind the Graph. Dacă ți-a plăcut și vrei să creezi unul și pentru cercetarea ta, poți încerca Mind the Graph.

 1. Cum se arată că Pământul orbitează în jurul Soarelui
 2. Rhett Allain.
 3. Planete vizibile - și nu numai.
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane