Επιστήμη πρέπει να έχει να κάνει με την περιέργεια και τις ερωτήσεις, όχι με δόγματα και απαντήσεις σε κονσέρβες. Έτσι, οι δάσκαλοι πρέπει να διδάσκουν κάτι περισσότερο από τη θεωρία της επίπεδης Γης. Πρέπει να διδάξουμε την επιστημονικό μέθοδος διατύπωσης υποθέσεων, πραγματοποίηση πειραμάτων για τη διερεύνηση παρατηρήσεων και την απάντηση ερωτημάτων. Ένας καθηγητής φυσικής, ο Rhett Allain, έγραψε για το πώς να διδάξει την ηλιοκεντρική θεωρία, ή με άλλα λόγια, πώς να δείξει ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Wired1, ως Rhett Allain2 περιγράφει τον εαυτό του, αυτός "είναι αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Southeastern Louisiana. Του αρέσει να διδάσκει και να μιλάει για τη φυσική. Μερικές φορές διαλύει τα πράγματα και δεν μπορεί να τα ξανασυναρμολογήσει". 

"Ένας από τους κύριους στόχους αυτού του μαθήματος είναι να βοηθήσουμε τους μαθητές να κατανοήσουν την φύση της επιστήμης. Ειδικότερα, η ιδέα ότι η επιστήμη είναι η δημιουργία και ο έλεγχος μοντέλων. Καθ' όλη τη διάρκεια του μαθήματος, οι μαθητές συλλέγουν δεδομένα και κατασκευάζουν δικά τους μοντέλα, αλλά μαθαίνουν επίσης για τα υπάρχοντα επιστημονικά μοντέλα, όπως το ηλιοκεντρικό (ηλιοκεντρικό) μοντέλο της ηλιακή σύστημα."

Καταπολέμηση ψευδών ειδήσεων όπως η επίπεδη γη και ο γεωκεντρισμός διδάσκοντας την επιστημονική μέθοδο

03 Τρόποι για να δείξετε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο

01. Φάσεις της Αφροδίτης

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα ζευγάρι κιάλια
 • Κάποια στιγμή
 • Περιέργεια

Πώς να το κάνετε:

 • Μάθετε πότε ο πλανήτης Αφροδίτη είναι ορατό από τη θέση σας. Μπορείτε να το βρείτε στο Google3. Αν δεν είναι ψηλά στον ουρανό αυτή τη στιγμή, περιμένετε μερικές εβδομάδες και θα μπορέσετε να το δείτε ξανά (χωρίς να χρειαστεί να σηκωθείτε στις 4 π.μ.).
 • Χρησιμοποιώντας τα κιάλια θα πρέπει να παρατηρήσετε κάτι που δεν είναι αστέρι και δεν είναι καν κυκλικό. Αυτό συμβαίνει επειδή η Αφροδίτη έχει φάσεις παρόμοιες με τις φάσεις της σελήνης.

Κοίτα αυτό infographic δημιουργήθηκε στις Mind the Graph για να δείξει τις φάσεις της Αφροδίτης:

preview_84645

Αλλά τι σημαίνει αυτό για το γεωκεντρικό και το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος;

Ο δάσκαλος Rhett Allain απαντά σε αυτό: "Πρώτον, ας θυμηθούμε τι προκαλεί τις φάσεις του φεγγαριού. Εν ολίγοις, το μισό φεγγάρι φωτίζεται από τον ήλιο. Δεδομένου ότι κοιτάζουμε το φεγγάρι από διαφορετικές γωνίες, βλέπουμε μόνο ένα μέρος του φωτιζόμενου μισού φεγγαριού και αυτό προκαλεί τις φάσεις. Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για την Αφροδίτη. Έτσι, αν η Αφροδίτη έχει φάσεις σε σχήμα ημισελήνου, αυτό σημαίνει ότι κοιτάμε την "πίσω πλευρά" της Αφροδίτης. Αν η Αφροδίτη έχει μια πλήρη φάση, τότε κοιτάμε την "μπροστινή πλευρά". Ο μόνος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι αν η Αφροδίτη βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον ήλιο".

02. Φεγγάρια του Δία 

Τι θα χρειαστείτε:

 • Ένα ζευγάρι κιάλια
 • Κάποια στιγμή
 • Περιέργεια

Πώς να το κάνετε:

 • Ρίξτε μια ματιά στον Δία (όταν είναι ορατός στον ουρανό). Δεν θα μπορείτε να διακρίνετε λεπτομέρειες για τον πλανήτη Δία, αλλά μπορείτε να δείτε τα τέσσερα μεγάλα φεγγάρια του. Ναι, μπορείτε να δείτε τα φεγγάρια του Δία με κιάλια.

Ακριβώς όπως και οι φάσεις της Αφροδίτης, αυτό δεν αποδεικνύει ότι το γεωκεντρικό μοντέλο είναι λάθος. Ωστόσο, είναι προφανές ότι αυτά τα φεγγάρια βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον Δία και όχι γύρω από τη Γη. Έτσι, η Γη δεν είναι το κέντρο των πάντων.

03. Ανάδρομη κίνηση του Άρη

Τι θα χρειαστείτε:

 • Υπομονή
 • Κάποια στιγμή

Πώς να το κάνετε:

Βγείτε έξω τη νύχτα και παρατηρήστε τη θέση του Άρη σε σχέση με το φόντο. αστέρια. Κάντε το ξανά την επόμενη νύχτα και θα παρατηρήσετε ότι βρίσκεται σε διαφορετική θέση (σε σχέση με τα αστέρια του φόντου). Στην πραγματικότητα, όλοι οι πλανήτες το κάνουν αυτό - έτσι ξέρουμε ότι δεν είναι αστέρια.

Ωστόσο, αν συνεχίσετε να παρακολουθείτε την κίνηση του Άρη, θα παρατηρήσετε ότι κινείται προς τα ανατολικά - εκτός από κάποιες ειδικές στιγμές. Περιστασιακά ο Άρης θα κινηθεί δυτικά για σύντομο χρονικό διάστημα πριν κινηθεί και πάλι ανατολικά. Αυτό ονομάζεται ανάδρομη κίνηση.

Αλλά τι σημαίνει αυτό για το γεωκεντρικό και το ηλιοκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος;

Ας εξετάσουμε το γεωκεντρικό μοντέλο με τον Άρη σε τροχιά γύρω από τη Γη. Κάθε νύχτα θα μετακινείται πιο ανατολικά. Αυτό είναι λογικό. Αλλά πώς εξηγείτε τις φορές που κινείται προς τα δυτικά; Αυτό είναι απλά τρελό.

Κοιτάξτε αυτό το μοντέλο του Άρη και της Γης σε τροχιά γύρω από τον Ήλιο:

Σε αυτό το μοντέλο, τόσο η Γη όσο και ο Άρης βρίσκονται σε τροχιά γύρω από έναν ήλιο - παρακαλώ συνειδητοποιήστε ότι αυτό το μοντέλο δεν είναι σε κλίμακα. Αυτό σημαίνει ότι η γωνιακή ταχύτητα των πλανητών μειώνεται με την απόσταση της τροχιάς. Η Γη περιστρέφεται "ταχύτερα" από τον Άρη. Σε αυτή την περιοχή στην οποία η Γη προσπερνά τον Άρη έχουμε ανάδρομη κίνηση. Η χρήση ενός ηλιοκεντρικού μοντέλου επιτρέπει μια απλή εξήγηση της ανάδρομης κίνησης του Άρη.

Αυτά τα πειράματα δείχνουν πώς η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε σχήμα σφαίρας. Ωστόσο, όπως έγραψε ο Rhett Allain, "δεν θα πετούσαμε από μια περιστρεφόμενη Γη; Τα πουλιά δεν θα δυσκολεύονταν να πετάξουν για να συμβαδίσουν με τη Γη; Στην πραγματικότητα, δεν φαίνεται να κινείται η Γη. Το γεωκεντρικό μοντέλο του ηλιακού συστήματος είναι απολύτως λογικό μέχρι να αρχίσετε να συλλέγετε καλύτερα δεδομένα. Ή, για να το πούμε αυτό σε σχέση με τη Φύση της Επιστήμης: Κάποια μοντέλα είναι αρκετά καλά μέχρι να συλλέξετε περισσότερα δεδομένα που λένε ότι δεν είναι καλά. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η επιστήμη".

Οπτική Επιστήμη κατά της ψευδοεπιστήμης όπως η Επίπεδη Γη

Αυτά τα παραπάνω πειράματα είναι πολύ πιο κατανοητά και δείχνουν οπτική μοντέλα και infographics. Η επιστήμη πρέπει να γίνει οπτική για να προσεγγίσει περισσότερους ανθρώπους.

Δημιούργησα το infographic των φάσεων της Αφροδίτης χρησιμοποιώντας Mind the Graph. Αν σας άρεσε και θέλετε να δημιουργήσετε ένα για το δικό σας έρευνα επίσης, μπορείτε να δοκιμάσετε το Mind the Graph.

 1. Πώς να δείξετε ότι η Γη περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο
 2. Rhett Allain.
 3. Ορατοί πλανήτες - και πολλά άλλα.
logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα