Het schrijven van tijdschriften, papers en onderzoek is een regelmatige en verplichte taak in de academische en wetenschappelijke wereld. Maar een onderzoeksonderwerp vinden waar je enthousiast over bent en het effectief uitvoeren volgens alle criteria kan moeilijk zijn. 

Mentorschap kan verschillende voordelen opleveren voor zowel mentoren als leerlingen. Het opzetten van dit partnerschap kan u beiden helpen nieuwe dingen te ontdekken, uw netwerken uit te breiden en vooruit te komen als professionals. Het vinden van een onderzoeksmentor verhoogt de waarde van uw onderzoek en kan het meest vindingrijke instrument zijn dat u kunt gebruiken om u te helpen de doelstellingen van uw onderzoek te bereiken. 

Houd er echter rekening mee dat het identificeren van een bekwame en gekwalificeerde mentor een kritisch proces is dat nauwgezet moet worden doorlopen. Dit artikel wil u helpen bij het vinden van een mentor die aan de eisen voldoet. belangrijke kwaliteiten van een mentor om naar te zoeken.

Wat doet een mentor?

Voordat we ingaan op de belangrijke kwaliteiten van een mentoris het van vitaal belang verwachtingen te stellen over wat een mentor is en wat een mentor doet.

Een mentor wordt gedefinieerd als een persoon die rechtstreeks verantwoordelijk is voor de professionele ontwikkeling van een onderzoeksleerling. Professionele ontwikkeling moet zowel expliciet wetenschappelijk onderzoek omvatten, zoals instrumentgebruik, opmaak, methodologie en materialen, als impliciete wetenschappelijke normontwikkeling, zoals onderzoeksvragen, vraagstukken, gegevens, discussie, enz.

Naast het ondersteunen van het onderzoek zelf, is het de verantwoordelijkheid van de mentor om:

 • De onderzoeksvoortgang en -prestaties van de mentee analyseren en constructieve input geven.
 • Mentoren kunnen ook feedback en opmerkingen geven die iemand kunnen helpen zijn volgende stappen in een bepaald scenario of beroepstraject te verduidelijken.
 • Mentoren geven duidelijke aanbevelingen. Zij kunnen prioriteiten voor professionele ontwikkeling aanbevelen, leerlingen helpen bij het stellen van doelen en het vinden van middelen. 
 • Een mentor kan introducties geven aan personen die de carrière van de leerling ten goede kunnen komen, en evenementen voorstellen die de leerling in contact kunnen brengen met essentiële connecties.
 • Een mentor moet de leerling motiveren om een onderzoeksdocument te schrijven waarin de bevindingen naar behoren worden gerapporteerd en dat ter publicatie wordt ingediend bij vaktijdschriften.
 • Een mentor moet in staat zijn open met de leerling te communiceren om uitdagingen en belemmeringen voor de ontwikkeling vroegtijdig aan te pakken en met de leerling samen te werken bij het implementeren van oplossingen, eerder vroeger dan later in het proces.

Wat zijn de meest belangrijke kwaliteiten van een mentor en waarom?

Een sterke mentor-mentorrelatie vereist een aanzienlijke hoeveelheid inspanning, toewijding en opvolging aan beide kanten. Overweeg de volgende criteria om de effectiviteit en de waarde op lange termijn van mentorschap te garanderen.

 • In staat om nuttige feedback te geven: Uw mentor moet u directe en eerlijke feedback kunnen geven om u te helpen groeien en te leren van uw successen en mislukkingen.
 • Flexibiliteit: Een mentor moet voldoende tijd en flexibiliteit hebben om u tijdens uw onderzoek of carrière te adviseren.
 • Waardeer diversiteit van perspectieven: Een mentor die waarde hecht aan meerdere perspectieven zal uw werk samenvoegen zonder u normen op te leggen.
 • Kundig: Dit is wellicht het belangrijkste kenmerk van een mentor; het is van cruciaal belang een mentor te kiezen die kennis heeft van uw vakgebied en met wie u informatie kunt uitwisselen. 
 • Reflectief luisteren en empathie: Een competente mentor zal naar uw ideeën luisteren en begrip tonen als u uitlegt wat u nodig hebt. In plaats van u te instrueren wat u moet doen, moet hij ernaar vragen. 
 • In staat om te netwerken en middelen te vinden: Een mentor moet in staat zijn het professionele netwerk van zijn mentee uit te breiden. Wanneer de mentee professionele doelstellingen vaststelt, kan de mentor hem in contact brengen met mogelijke mogelijkheden of mensen die hem kunnen bijstaan. Deze banden kunnen gunstig zijn voor de loopbaanontwikkeling.
 • Richtlijnen opstellen: Een mentor moet de leerlingen kunnen helpen bij het ontwikkelen van professionele verwachtingen. Deze beginselen kunnen de leerling helpen adequate werkgewoonten te ontwikkelen die hem in staat stellen zich te concentreren en met succes te doen wat gedaan moet worden. 

Interactie met een mentor voor een onderzoek

Nu u weet wat u in een mentor moet zoeken, is het tijd om een paar tips te bekijken om contact op te nemen met de mentor en een professionele regeling te treffen:

 • Omdat dit type persoon het waarschijnlijk druk heeft vanwege zijn professionele niveau, houdt u uw e-mail beknopt en to the point.
 • Gebruik van de formele titel van de mentor (bijv. Professor of Dr.).
 • Maak duidelijk of je onderzoek wilt doen, leg je doelen uit door hen als mentor voor je onderzoek te hebben en wat je verwachtingen zijn. 
 • Verwijs naar de gebieden van het werk van de mentor waarmee u zich bezighoudt en leg kort uit waarom.
 • Benadruk wat je te bieden hebt: wat je onderscheidt van andere kandidaten (bv. eerdere ervaring, vaardigheden en kennis).
 • Toon passie voor het leren uitvoeren van het onderzoek.
 • Als de mentor geen onderzoeker-mentee kan accepteren, vraag dan een collega waarmee u in contact kunt komen. 
 • Voeg uw cv, academische kwalificaties en contactgegevens toe.
 • Als u veel potentiële mentoren benadert, houd elke e-mail dan kort, persoonlijk en aantrekkelijk.

Online Infographic Maker ontwerp voor Wetenschap

Als wetenschapper moet u weten dat infographics u kunnen helpen het juiste publiek voor uw werk of onderzoek te bereiken en te boeien. Let op de grafiek heeft een uitstekend hulpmiddel gecreëerd om u te helpen. Maak gebruik van meer dan 200 sjablonen of voel u vrij om onze illustraties op aanvraag te gebruiken; als u niet precies vindt wat u zoekt, ontwerpen wij het voor u!

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen