Å skrive tidsskrifter, artikler og forskning er en vanlig og påkrevd oppgave i akademiske og vitenskapelige miljøer. Det kan imidlertid være vanskelig å finne et forskningstema du brenner for, og å gjennomføre det på en effektiv måte som oppfyller alle kriterier. 

Mentorskap kan gi flere fordeler for både mentor og mentee. Et slikt partnerskap kan hjelpe dere begge til å oppdage nye ting, utvide nettverkene deres og utvikle dere som fagpersoner. Å finne en forskningsmentor vil øke verdien av forskningen din og kan være det mest ressurssterke instrumentet du kan bruke for å nå målene for forskningen din. 

Husk imidlertid at det å finne en kompetent og kvalifisert mentor er en viktig prosess som må gjennomføres med stor nøyaktighet. Denne artikkelen skal hjelpe deg med å finne en mentor som oppfyller kravene. viktige egenskaper hos en mentor å se etter.

Hva gjør en mentor?

Før vi går inn på viktige egenskaper hos en mentorer det viktig å sette forventninger til hva en mentor er og hva en mentor gjør.

En mentor defineres som en person som er direkte ansvarlig for den faglige utviklingen til en forskningslærling. Faglig utvikling må omfatte både eksplisitt vitenskapelig forskning, for eksempel bruk av instrumenter, formatering, metodikk og materialer, og implisitt utvikling av vitenskapelige standarder, for eksempel forskningsspørsmål, problemstillinger, data, diskusjon og så videre.

I tillegg til å støtte selve forskningen, er det mentors ansvar å..:

 • Analysere menteens forskningsfremgang og -resultater og komme med konstruktive innspill.
 • Mentorer kan også gi tilbakemeldinger og kommentarer som kan hjelpe en person til å avklare hva som er neste skritt i en bestemt situasjon eller yrkesvei.
 • Mentorer gir enkle anbefalinger. De kan anbefale faglige utviklingsprioriteringer, hjelpe menteen med å sette seg mål og finne ressurser. 
 • En mentor kan introdusere adepten for personer som kan være til nytte for adeptens karriere, og foreslå arrangementer som kan gi adepten viktige kontakter.
 • En mentor må motivere menteen til å skrive en forskningsartikkel som rapporterer funnene på en god måte, og sende dem inn til fagfellevurderte tidsskrifter for publisering.
 • En mentor må være i stand til å kommunisere åpent med adepten for å kunne ta opp utfordringer og hindringer for utvikling på et tidlig tidspunkt og samarbeide med adepten om å implementere løsninger tidligere i prosessen.

Hva er de viktigste viktige egenskaper hos en mentor og hvorfor?

Et godt forhold mellom mentor og mentee krever en betydelig innsats, hengivenhet og oppfølging fra begge parter. Ta hensyn til følgende kriterier for å sikre effektiviteten og den langsiktige verdien av mentoring.

 • Evne til å gi nyttige tilbakemeldinger: Mentoren din må være i stand til å gi deg direkte og ærlig tilbakemelding slik at du kan vokse og lære av dine suksesser og fiaskoer.
 • Fleksibilitet: En mentor bør ha tilstrekkelig tid og fleksibilitet til å gi deg råd om forskning og karriere.
 • Verdsett mangfoldet av perspektiver: En mentor som verdsetter flere perspektiver, vil vurdere arbeidet ditt uten å legge føringer på deg.
 • Kunnskapsrik: Dette er kanskje den viktigste egenskapen ved en mentor; det er avgjørende å velge en mentor som har kunnskap om fagområdet ditt og som du kan utveksle informasjon med. 
 • Reflekterende lytting og empati: En kompetent mentor lytter til ideene dine og viser forståelse når du forklarer hva du trenger. I stedet for å instruere deg i hva du skal gjøre, bør de spørre om det. 
 • Evne til å bygge nettverk og lokalisere ressurser: En mentor må være i stand til å utvide menteens profesjonelle nettverk. Når adepten setter seg faglige mål, kan mentoren introdusere dem for mulige muligheter eller personer som kan hjelpe dem. Disse båndene kan være nyttige for karriereutviklingen.
 • Innstilling av retningslinjer: En mentor bør kunne hjelpe menteen med å utvikle profesjonelle forventninger. Disse prinsippene kan hjelpe menteen med å utvikle gode arbeidsvaner som gjør det mulig for dem å fokusere og lykkes med det som skal gjøres. 

Samhandling med en mentor for et forskningsprosjekt

Nå som du vet hva du bør se etter hos en mentor, er det på tide å ta en titt på noen tips til hvordan du kontakter mentoren og etablerer et profesjonelt samarbeid:

 • Siden denne typen personer sannsynligvis er travle på grunn av sitt profesjonelle nivå, bør du holde e-posten kortfattet og presis.
 • Use of the mentor’s formal title (eg. Professor or Dr.).
 • Gjør det klart om du ønsker å forske, forklar målene dine ved å ha dem som mentor for forskningen din og hvilke forventninger du har. 
 • Referer til de områdene av mentors arbeid som du er engasjert i, og forklar kort hvorfor.
 • Legg vekt på hva du har å tilby: hva som skiller deg fra andre kandidater (f.eks. tidligere erfaring, ferdigheter og kunnskaper).
 • Vis at du brenner for å lære deg å forske.
 • Hvis mentoren ikke kan ta imot en forsker mentee, kan du be om en kollega som du kan få kontakt med. 
 • Ta med CV, akademiske kvalifikasjoner og kontaktinformasjon.
 • Hvis du henvender deg til mange potensielle mentorer, bør du holde hver e-post kort, personlig og tiltalende.

Online Infographic Maker-design for vitenskap

Som forsker bør du være klar over at infografikk kan hjelpe deg med å nå ut til og fascinere den rette målgruppen for arbeidet eller forskningen din. Se opp for grafen har laget et enestående verktøy for å hjelpe deg. Du kan bruke over 200 maler eller benytte deg av våre on-demand-illustrasjoner; hvis du ikke finner akkurat det du leter etter, designer vi det for deg!

logo-abonnement

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Eksklusivt innhold av høy kvalitet om effektiv visuell
kommunikasjon innen vitenskap.

- Eksklusiv guide
- Tips om design
- Vitenskapelige nyheter og trender
- Veiledninger og maler