At skrive tidsskrifter, artikler og forskning er en regelmæssig og påkrævet pligt i de akademiske og videnskabelige samfund. Men det kan være svært at finde et forskningsemne, som du er begejstret for, og udføre det effektivt i henhold til alle kriterier. 

Mentorskab kan give adskillige fordele for både mentorer og mentees. At skabe dette partnerskab kan hjælpe jer begge med at opdage nye ting, udvide jeres netværk og udvikle jer som professionelle. At finde en forskningsmentor vil øge værdien af din forskning og kan være det mest ressourcestærke instrument, du kan bruge til at hjælpe dig med at nå målene for din forskning. 

Men husk på, at det at finde en kompetent og kvalificeret mentor er en kritisk proces, som skal gennemføres omhyggeligt. Denne artikel har til formål at hjælpe dig med at finde en mentor, der opfylder kravene, så overvej de mest vigtige egenskaber hos en mentor at kigge efter.

Hvad gør en mentor?

Før vi går ind i vigtige egenskaber hos en mentorDet er vigtigt at sætte forventninger til, hvad en mentor er, og hvad en mentor gør.

En mentor er defineret som en person, der er direkte ansvarlig for den faglige udvikling af en forskningslærling. Faglig udvikling skal omfatte både eksplicit videnskabelig forskning, såsom brug af instrumenter, formatering, metodologi og materialer, såvel som implicit udvikling af videnskabelige standarder, såsom forskningsspørgsmål, problemstillinger, data, diskussion osv.

Ud over at støtte selve forskningen er det mentorens ansvar at:

 • Analysere mentees forskningsfremskridt og -resultater og give konstruktivt input.
 • Mentorer kan også give feedback og kommentarer, der kan hjælpe en person med at afklare sine næste skridt i et bestemt scenarie eller på en professionel vej.
 • Mentorer giver direkte anbefalinger. De kan anbefale faglige udviklingsprioriteter, hjælpe mentees med at sætte mål og finde ressourcer. 
 • En mentor kan introducere personer, der kan gavne mentees karriere, og foreslå arrangementer, der kan give mentee vigtige kontakter.
 • En mentor skal motivere mentee til at skrive en forskningsartikel, der rapporterer resultaterne korrekt og sender dem til peer-reviewed tidsskrifter til offentliggørelse.
 • En mentor skal være i stand til at kommunikere åbent med mentee for at kunne adressere udfordringer og forhindringer for udvikling tidligt og samarbejde med mentee om at implementere løsninger tidligere snarere end senere i processen.

Hvad er de mest vigtige egenskaber hos en mentor Og hvorfor?

Et stærkt mentee-mentor-forhold indebærer en betydelig indsats, hengivenhed og opfølgning fra begge sider. Overvej følgende kriterier for at sikre effektiviteten og den langsigtede værdi af mentoring.

 • I stand til at give nyttig feedback: Din mentor skal være i stand til at give dig direkte og ærlig feedback, så du kan vokse og lære af dine succeser og fiaskoer.
 • Fleksibilitet: En mentor skal have tilstrækkelig tid og fleksibilitet til at rådgive dig gennem din forskning eller karriere.
 • Værdsæt mangfoldigheden af perspektiver: En mentor, der værdsætter flere perspektiver, vil samle dit arbejde uden at pålægge dig standarder.
 • Vidende: Det er muligvis den vigtigste egenskab ved en mentor; det er afgørende at vælge en mentor, der er vidende inden for dit studieområde, og som du kan udveksle information med. 
 • Reflekterende lytning og empati: En kompetent mentor vil lytte til dine ideer og være forstående, når du forklarer, hvad du har brug for. I stedet for at instruere dig i, hvad du skal gøre, bør de spørge ind til det. 
 • I stand til at netværke og finde ressourcer: En mentor skal være i stand til at udvide sin mentees professionelle netværk. Når mentee opstiller professionelle mål, kan mentor introducere dem til mulige muligheder eller personer, der kan hjælpe dem. Disse bånd kan være gavnlige for karriereudviklingen.
 • Indstilling af retningslinjer: En mentor bør være i stand til at hjælpe mentees med at udvikle professionelle forventninger. Disse principper kan hjælpe mentee med at udvikle hensigtsmæssige arbejdsvaner, der gør det muligt for dem at fokusere og gøre det, der skal gøres. 

Interaktion med en mentor til et forskningsprojekt

Nu hvor du ved, hvad du skal kigge efter hos en mentor, er det tid til at tjekke et par tips til at kontakte mentoren og etablere en professionel aftale:

 • Da denne type person sandsynligvis har travlt på grund af deres professionelle niveau, skal du holde din e-mail kortfattet og præcis.
 • Brug af mentorens formelle titel (f.eks. Professor eller Dr.).
 • Gør det klart, om du ønsker at forske, forklar dine mål ved at have dem som mentor for din forskning, og hvad dine forventninger er. 
 • Henvis til de områder af mentors arbejde, som du er engageret i, og forklar kort hvorfor.
 • Fremhæv, hvad du har at tilbyde: hvad der adskiller dig fra andre kandidater (f.eks. tidligere erfaring, færdigheder og viden).
 • Vis passion for at lære, hvordan man udfører forskningen.
 • Hvis mentoren ikke kan tage imod en forskermentee, kan du bede om en kollega, som du kan få kontakt med. 
 • Medsend dit CV, akademiske kvalifikationer og kontaktoplysninger.
 • Hvis du henvender dig til mange potentielle mentorer, så hold hver e-mail kort, personlig og tiltalende.

Online infographic maker design til videnskab

Som forsker bør du være opmærksom på, at infografik kan hjælpe dig med at nå ud til og fascinere det rette publikum for dit arbejde eller din forskning. Pas på grafen har skabt et fremragende værktøj til at hjælpe dig. Gør brug af over 200 skabeloner, eller benyt dig af vores on-demand illustrationer; hvis du ikke finder præcis det, du leder efter, designer vi det for dig!

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner