Kirjoittaminen lehtiä, papereita ja tutkimus on säännöllinen ja pakollinen velvollisuus akateeminen ja tieteellinen yhteisöt. Voi kuitenkin olla vaikeaa löytää tutkimusaihe, josta olet innostunut, ja toteuttaa se tehokkaasti ja kaikkien kriteerien mukaisesti. 

Mentorointi voi tarjota useita etuja sekä mentoreille että mentoroitaville. Kumppanuuden luominen voi auttaa teitä molempia löytämään uusia asioita, laajentamaan verkostoja ja edistymään ammattilaisina. Tutkimusmentorin löytäminen lisää tutkimuksesi arvoa, ja se voi olla hyödyllisin väline, jota voit käyttää apunasi tutkimuksesi tavoitteiden saavuttamisessa. 

Muista kuitenkin, että pätevän ja pätevän mentorin löytäminen on kriittinen prosessi, joka on toteutettava huolellisesti. Tämän artikkelin tarkoituksena on auttaa sinua löytämään vaatimukset täyttävä mentori, joten harkitse kaikkein eniten mentorin tärkeät ominaisuudet etsiä.

Mitä mentori tekee?

Ennen kuin menemme mentorin tärkeät ominaisuudet, on tärkeää asettaa odotukset siitä, mitä mentori on ja mitä mentori tekee.

Mentorilla tarkoitetaan henkilöä, joka on suoraan vastuussa tutkimusharjoittelijan ammatillisesta kehittymisestä. Ammatilliseen kehittymiseen on sisällyttävä sekä nimenomaista tieteellistä tutkimusta, kuten instrumenttien käyttöä, muotoilua, metodologiaja materiaalit sekä implisiittisten tieteellisten standardien kehittäminen, kuten tutkimuskysymykset, ongelmat, tiedot, keskustelu ja niin edelleen.

Sen lisäksi, että mentori tukee itse tutkimusta, hänen vastuullaan on:

 • Analysoi oppilaan tutkimustyön edistymistä ja tuloksia ja anna rakentavaa palautetta.
 • Mentorit voivat myös antaa palautetta ja kommentteja, jotka voivat auttaa henkilöä selventämään seuraavia askeleitaan tietyssä skenaariossa tai ammatillisella polulla.
 • Mentorit antavat selkeitä suosituksia. He voivat suositella ammatillisen kehittymisen painopisteitä, auttaa mentoroitavia asettamaan tavoitteita ja etsimään resursseja. 
 • Mentori voi esitellä henkilöitä, jotka voivat hyödyttää mentoroitavan uraa, sekä ehdottaa tapahtumia, jotka paljastavat mentoroitavalle tärkeitä yhteyksiä.
 • Mentorin on motivoitava suojattua kirjoittamaan tutkimusartikkeli, jossa tulokset raportoidaan asianmukaisesti, ja toimittamaan ne vertaisarvioituihin lehtiin julkaistavaksi.
 • Mentorin on kyettävä kommunikoimaan avoimesti mentoroitavan kanssa, jotta hän voi käsitellä kehityksen haasteita ja esteitä jo varhaisessa vaiheessa ja tehdä yhteistyötä mentoroitavan kanssa ratkaisujen toteuttamiseksi pikemminkin aikaisemmin kuin myöhemmin prosessin aikana.

Mitkä ovat kaikkein mentorin tärkeät ominaisuudet ja miksi?

Vahva oppilaan ja ohjaajan välinen suhde edellyttää molemmilta osapuolilta huomattavaa panostusta, omistautumista ja sitoutumista. Huomioi seuraavat kriteerit, jotta voit taata mentoroinnin tehokkuuden ja pitkäaikaisen arvon.

Mentori 101: Opi mentorin tärkeimmät ominaisuudet
 • Kykenee antamaan hyödyllistä palautetta: mentorisi on pystyttävä tarjoamaan sinulle seuraavat tiedot. suora ja rehellistä palautetta, joka auttaa sinua kasvamaan ja oppimaan onnistumisista ja epäonnistumisista.
 • Joustavuus: Mentorilla on oltava riittävästi aikaa ja joustavuutta neuvoa sinua tutkimus- tai urasi aikana.
 • Arvostetaan näkökulmien moninaisuutta: Moninaisia näkökulmia arvostava mentori arvioi työsi ilman, että se asettaa sinulle vaatimuksia.
 • Asiantunteva: Tämä on kenties mentorin tärkein ominaisuus; on tärkeää valita mentori, joka tuntee oman alansa ja jonka kanssa voi vaihtaa tietoja. 
 • Reflektiivinen kuuntelu ja empatia: Osaava mentori kuuntelee ideoitasi ja on ymmärtäväinen, kun selität, mitä tarvitset. Sen sijaan, että hän neuvoisi sinua, mitä sinun pitäisi tehdä, hänen pitäisi kysyä siitä. 
 • Kykenee verkostoitumaan ja paikantamaan resursseja: Mentorin on pystyttävä laajentamaan mentoroitavan ammatillista verkostoa. Kun mentoroitava asettaa ammatillisia tavoitteita, mentori voi esitellä mentoroitavalle mahdollisia mahdollisuuksia tai ihmisiä, jotka voivat auttaa mentoroitavaa. Näistä siteistä voi olla hyötyä urakehityksen kannalta.
 • Suuntaviivojen asettaminen: Mentorin tulisi pystyä auttamaan mentoroitavia ammatillisten odotusten kehittämisessä. Nämä periaatteet voivat auttaa mentoroitavaa kehittämään asianmukaisia työskentelytapoja, joiden avulla hän voi keskittyä ja tehdä onnistuneesti sen, mitä on tehtävä. 

Vuorovaikutus mentorin kanssa tutkimusta varten

Nyt kun tiedät, mitä mentorilta kannattaa etsiä, on aika tutustua muutamaan vinkkiin, joiden avulla voit ottaa yhteyttä mentoriin ja luoda ammatillisen järjestelyn:

 • Koska tämäntyyppiset henkilöt ovat todennäköisesti kiireisiä ammatillisen tasonsa vuoksi, pidä sähköpostisi tiiviinä ja ytimekkäänä.
 • Mentorin virallisen otsikko (esim. professori tai tohtori).
 • Tee selväksi, jos haluat tehdä tutkimusta, selitä tavoitteesi ottamalla hänet tutkimuksen ohjaajaksi ja mitkä ovat odotuksesi. 
 • Mainitse ne mentorin työn osa-alueet, joihin olet sitoutunut, ja selitä lyhyesti, miksi.
 • Korosta, mitä sinulla on tarjottavana: mikä erottaa sinut muista hakijoista (esim. aiempi kokemus, taidot ja tiedot).
 • Osoita intohimoa tutkimuksen tekemisen oppimiseen.
 • Jos mentori ei voi ottaa vastaan tutkijalasta, pyydä kollegaa, johon voit ottaa yhteyttä. 
 • Liitä mukaan ansioluettelosi, akateeminen pätevyytesi ja yhteystietosi.
 • Jos lähestyt monia potentiaalisia mentoreita, pidä jokainen sähköpostiviesti lyhyenä, henkilökohtaisena ja houkuttelevana.

Online Infographic Maker suunnittelu tieteelle

Koska tiedemies, sinun pitäisi olla tietoinen siitä, että infografiikat voivat auttaa sinua saavuttamaan ja kiehtomaan oikean yleisön työsi tai tutkimuksesi avulla. Mind The Graph on luonut erinomaisen työkalun avuksesi. Hyödynnä yli 200 mallia tai käytä mielellämme tilauskuvituksiamme; jos et löydä juuri sitä, mitä etsit, me suunnittelemme sen puolestasi!

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit