Tutkijat uskovat, että tutkimusartikkelin runko on pelottavin asia, joka heidän on saatava aikaan. Vaikka tämä ei olekaan täysin väärin, se ei myöskään pidä paikkaansa. mitä otsikko tutkimuspaperin saattaa olla jopa vaikeampaa kuin tutkimuksen tekeminen.

Otsikko on epäilemättä se osa tutkimustyötä, jota luetaan eniten, ja se luetaan yleensä ensimmäisenä. Sinun on panostettava sydämesi ja sielusi siihen, että löydät ihanteellisen otsikon, joka saa tutkimuksesi erottumaan edukseen ja houkuttelemaan oikeaa yleisöä.

Otsikoiden merkitys tutkimuspaperissa

Työn otsikko on usein ensimmäinen asia, jonka ihmiset näkevät työstäsi. Tämän vuoksi sinun on valittava otsikko, joka herättää ihmisten huomion, selittää oikein työsi sisällön ja houkuttelee heidät lukemaan eteenpäin. 

Aktiivinen tiedemies, joka selaa luetteloa uusista tutkimusartikkeleista, ei todennäköisesti pääse otsikkoa pidemmälle lukeakseen useimpien artikkeleiden koko tekstin. Otsikko edustaa tutkimuksen tärkeintä sanomaa suurimmalle osalle lukijoista. Tämän vuoksi otsikoiden on oltava lyhyitä, täsmällisiä ja objektiivisia tulosten esittelyssä. Kun ihmiset päättävät lukea artikkelin koko sisällön, se johtuu yleensä siitä, että otsikko herätti heidän huomionsa.

Tehokkaan tutkimuksen otsikon ominaisuudet

Ennen kuin päästään siihen, miten ja mitä otsikko tutkimuspaperinon tärkeää ymmärtää, että tiettyjen kriteerien on täytyttävä, jotta voidaan tiedustella tehokasta otsikkoa. 

Hyvän työn otsikon laatiminen edellyttää, että tutkimuksen otsikolla saavutetaan seuraavat tavoitteet:

 • Sen tulisi ennakoida tutkimustyön sisältöä. 
 • Lukijan pitäisi pitää sitä kiehtovana. 
 • Ole johdonmukainen kirjoituksen sävyn kanssa. 
 • Sisällytä keskeisiä avainsanoja, jotka auttavat sitä löytymään avainsanahaun aikana.

Vaiheet otsikon valitsemiseksi

Tässä Mind The Graph -artikkelissa otsikoiden kirjoittaminen on jaettu viiteen yksinkertaiseen vaiheeseen, jotta se olisi mahdollisimman helppoa.

Vaihe 1 - Vastaa kyselyihin

Varmista, että käsittelet otsikossasi joitakin keskeisiä tutkimuskysymyksiä. Mikä on tutkielmasi tarkoitus ja mitä sillä saavutetaan? Yritä vastata näihin kysymyksiin mahdollisimman ytimekkäästi.

 • Mikä on tutkielmani pääaihe?
 • Mitä menetelmää käytetään?
 • Mihin tai keneen tutkimukseni keskittyi?
 • Mitkä olivat havaintoni?

Vaihe 2 - Valitse avainsanat

Valitse tärkeät avainsanat ja lauseet edellisessä vaiheessa saamistasi vastauksista. On ratkaisevan tärkeää tunnistaa tärkeimmät avainsanat tai -lauseet aiheestasi, jotka kohdeyleisösi voi löytää vaivattomasti.

Vaihe 3 - Luo lause

Käytä löytämiäsi avainsanoja luodaksesi relevantin lauseen, joka kertoo kaiken, mitä sinun on sanottava tutkimuksestasi. Tämä lause on todennäköisesti liian pitkä, ja sitä on tarkennettava. 

Vaihe 4 - Työskentele otsikkosi

Laadi tutkimusartikkelillesi otsikko luomasi lauseen perusteella. Poista kaikki osat, jotka muodostavat kokonaisen lauseen, mutta säilytä kaikki aiheeseen liittyvät osat. Vaihda joitakin sanoja sopivaan syntaksiin ja kirjoita ne uudelleen niin, että ne ovat lyhyempiä ja luonnollisempia.

Vaihe 5 - Poista ylimääräinen 

Poista tarpeettomat termit ja fraasit tutkimuksen otsikosta. Tutkimuksen aihe ja tavoitteet käyvät heti ilmi otsikon lopputilanteessa. On syytä huomata, että merkittävimmät sanat esiintyvät otsikon alussa ja lopussa. Yhteenvetona voidaan todeta, että tässä kohdassa pitäisi olla 10-15 sanan lause. 

Virheet, joita on vältettävä otsikkoa valittaessa

Nyt kun tiedät miten ja mitä otsikko tutkimuspaperin, on aika oppia välttämään joitakin yleisiä virheitä.

 • Vältä sanojen lyhentämistä.
 • Älä käytä sellaisia termejä kuin "tutkimus", "analyysi" tai muuta vastaavaa.
 • Huutomerkkiä ei pitäisi käyttää. Otsikko sen sijaan voi olla kysymyksen muotoinen.
 • Vältä laajoja otsikoita. 
 • Otsikossa ei saa käyttää täytesanoja. Noudata viittä vaihetta, jotta voit poistaa mahdollisimman monta turhaa sanaa.
 • Otsikko ei ole lehden ohjeiden mukainen. Jos haluat julkaista tutkimuksesi, varmista, että otsikkosi täyttää kaikki lehden vaatimukset.

Houkuttele lukijoiden huomio tehokkailla graafisilla tiivistelmillä.

Otsikon lisäksi voit aina sisällyttää mukaan joitakin huomiota herättäviä graafisia elementtejä, joilla saat kohdeyleisösi huomion. 

Tutkimusartikkelit, jotka sisältävät graafisia tiivistelmiä, saavat 15 kertaa enemmän viittauksia kuin artikkelit, jotka eivät sisällä graafisia tiivistelmiä. CACTUS analyysi American Academy of Neurology -lehdessä julkaistuista artikkeleista. Tutustu Mind The Graph väline, jolla maksimoidaan tutkimuksesi vaikutus tiedeyhteisöön.

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit