Cercetătorii consideră că corpul unei lucrări de cercetare este cel mai terifiant lucru pe care trebuie să-l realizeze. Deși acest lucru nu este în întregime incorect, nu este nici corect; alegerea ce titlu să dai unei lucrări de cercetare ar putea fi chiar mai dificilă decât efectuarea cercetării.

Titlul este, fără îndoială, elementul unei lucrări de cercetare care este citit cel mai mult și, de obicei, este citit primul, trebuie să vă dedicați cu trup și suflet găsirii titlului ideal, unul care va face ca cercetarea dumneavoastră să iasă în evidență și să devină mai atractivă pentru publicul potrivit.

Importanța titlurilor în lucrarea de cercetare

Titlul lucrării dumneavoastră este adesea primul lucru pe care oamenii îl văd despre lucrarea dumneavoastră. Prin urmare, trebuie să alegeți un titlu care să atragă atenția oamenilor, să explice corect conținutul lucrării și să îi determine să continue lectura. 

Un om de știință activ care parcurge o listă de noi lucrări de cercetare este puțin probabil să meargă dincolo de titlu pentru a obține textul integral al majorității acestora. Titlul reprezintă cel mai important mesaj al cercetării pentru marea majoritate a cititorilor. Acesta este motivul pentru care titlurile trebuie să fie scurte, precise și obiective în prezentarea rezultatelor. Atunci când oamenii optează să citească întregul conținut al unei lucrări, de obicei este pentru că titlul le-a atras atenția.

Caracteristicile unui titlu de cercetare eficient

Înainte de a intra în modul și ce titlu să dai unei lucrări de cercetare, este esențial să înțelegem că trebuie îndeplinite anumite criterii pentru a ne interesa despre un titlu eficient. 

Realizarea unui titlu bun pentru o lucrare presupune să se asigure că titlul cercetării îndeplinește următoarele obiective:

 • Acesta trebuie să prefigureze conținutul lucrării de cercetare. 
 • Cititorul ar trebui să o găsească captivantă. 
 • Fiți consecvent cu tonul scrisului. 
 • Includeți cuvinte-cheie vitale care să vă ajute să fiți găsit în timpul unei căutări de cuvinte-cheie.

Pași pentru a alege un titlu

Acest articol din Mind The Graph a împărțit procesul de scriere a titlurilor în 5 pași simpli pentru a-l face cât mai ușor posibil.

Pasul 1 - Adresarea întrebărilor

Asigurați-vă că abordați în titlu câteva întrebări cruciale pentru lucrarea de cercetare. Care este scopul lucrării dvs. și ce realizează aceasta? Încercați să răspundeți la aceste întrebări cât mai succint posibil.

 • Care este subiectul principal al lucrării mele?
 • Care este metoda care se aplică?
 • Care sau cine a fost obiectivul cercetării mele?
 • Care au fost concluziile mele?

Pasul 2 - Selectați cuvintele cheie

Selectați cuvintele-cheie și propozițiile importante din răspunsurile pe care le-ați obținut la etapa anterioară. Este esențial să identificați cele mai relevante cuvinte-cheie sau fraze despre subiectul de studiu pe care publicul țintă le poate descoperi fără efort.

Pasul 3 - Creați o propoziție

Folosiți cuvintele cheie pe care le-ați descoperit pentru a crea o propoziție relevantă care să spună tot ceea ce trebuie să spuneți despre cercetarea dumneavoastră. Cel mai probabil, această propoziție va fi prea lungă și va trebui să fie mai rafinată. 

Pasul 4 - Lucrează-ți titlul

Pe baza frazei pe care ați creat-o, stabiliți un titlu de lucru pentru articolul de cercetare. Îndepărtați toate componentele care fac din el o propoziție întreagă, dar păstrați tot ceea ce este relevant pentru subiect. Schimbați unele cuvinte pentru a obține o sintaxă adecvată și rescrieți-le pentru a le face mai scurte și mai naturale.

Pasul 5 - Îndepărtați excesul 

Eliminați termenii și expresiile inutile din titlul cercetării. Subiectul și obiectivele cercetării sunt imediat evidente în această stare finală a titlului. Este demn de remarcat faptul că cele mai semnificative cuvinte apar la începutul și la sfârșitul titlului. Pentru a rezuma, ar trebui să aveți o propoziție de 10 până la 15 cuvinte în acest punct. 

Greșeli de evitat în alegerea unui titlu

Acum că știți cum și ce titlu să dai unei lucrări de cercetare, este timpul să înveți să eviți unele greșeli frecvente.

 • Evitați abrevierea cuvintelor.
 • Nu includeți termeni precum "cercetare de", "analiză de" sau orice altceva de acest gen.
 • Nu trebuie folosit semnul exclamării. Un titlu, pe de altă parte, poate lua forma unei întrebări.
 • Evitați să folosiți titluri generale. 
 • În titlu, nu trebuie să se folosească cuvinte de umplutură. Urmați cei cinci pași pentru a elimina cât mai multe cuvinte superflue.
 • Titlul nu este conform cu liniile directoare ale revistei. Dacă doriți să vă publicați cercetarea, asigurați-vă că titlul respectă toate cerințele revistei.

Atrageți atenția cititorilor cu rezumate grafice eficiente

În afară de titlu, puteți include întotdeauna câteva elemente grafice care să atragă atenția publicului țintă. 

Articolele de cercetare care conțin rezumate grafice au citări de 15 ori mai mari decât cele care nu au, conform CACTUS analiza articolelor publicate în American Academy of Neurology. Aflați mai multe despre Atenție la grafic instrument pentru a maximiza impactul studiului dumneavoastră asupra comunității științifice.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane