Videnskab er grundlaget for at forstå, hvad der sker omkring os. Uden videnskab ville der være millioner af ukendte og uopdagede ting.

Eksperimenter og den grundige forskning, som forskere udfører, har afsløret svarene på mange spørgsmål og er blevet roden til innovationer. Men indtil for få år siden var det kun ny og spændende forskning, der blev offentliggjort, og det hæmmede videnskabens udvikling. For at bygge bro over dette tomrum blev open science introduceret.

Læs med i artiklen for at finde svarene på Hvad er åben videnskab? og hvorfor det er vigtigt.

Hvad er åben videnskab?

Open science er en moderne tilgang til at udføre videnskabelig forskning og udbrede viden på en gennemsigtig måde og i samarbejde med andre. Det er en datakyndig tilgang, der hjælper med at bygge bro over videnskløften ved hjælp af teknologi og innovation og gør det lettere for folk at blive involveret i videnskab og udføre forskning.

Åben videnskab forbedrer mulighederne for fremskridt inden for videnskaben ved at identificere huller og problemer fra tidligere forskning og dele information og viden mellem forskerne.

Eksempel på åben videnskab

Genomprojektet, der blev gennemført i 1990, er et populært eksempel på åben videnskab, hvor principperne om at dele information og samarbejde mellem forskerne blev fulgt for at forbedre kvaliteten og effektiviteten af projektet.

Egenskaber ved åben videnskab

Åben videnskab er en paraply, der omfatter følgende søjler.

 • Åbne data Gennem open science stilles data åbent til rådighed for yderligere forskning.
 • Open Source  Med open science stilles værktøjer, software og koder åbent til rådighed for at forbedre effektiviteten i forskningsprocessen.
 • Åben adgang -  Gennem open science bliver resultater, analyser og publikationer gjort åbent tilgængelige for at øge gennemsigtigheden og tilskynde til relaterbarhed og reproducerbarhed i forskningsprocessen.
 • Åben peer review Med åben videnskabspraksis kan borgere og forskere åbent gennemgå forskningsprocessen og komme med deres input.
 • Åben videnskabelig publikation - Open Science opfordrer forskere til at dokumentere og publicere deres arbejde uden at fokusere på resultater.
 • Åbent samarbejde - Lande eller forskere kan samarbejde om at skabe nogle sociale påvirkning gennem åben videnskabspraksis.

Udviklingen af åben videnskab

Åben videnskab er ikke et nyt koncept. Principperne for åben videnskab blev praktiseret i det 17. århundrede med introduktionen af videnskabelige tidsskrifter, hvor forskerne fulgte praksis med at gentage eksperimenterne, men det var ikke bredt accepteret.

Den traditionelle forskningspraksis bestod af en streng proces med eksperimenter, og resultaterne af denne forskning blev derefter gjort tilgængelige gennem forskningsartikler, som demonstrerede forskerens succes og autoritet. Det gjorde processen meget konkurrencepræget og fortrolig blandt forskerne, og der var ikke plads til en samarbejdsorienteret tilgang.

For at afhjælpe disse huller i forskningen startede centeret for åben videnskab i 2013 en åben videnskabspraksis, og fokus blev rettet mod tre vigtige faktorer, nemlig åbenhed, integritet og reproducerbarhed. Udtrykket "Open Science" blev opfundet for nylig og blev populariseret, da det blev brugt i en rapport fra Europa-Kommissionen "science 2.0: Science in transition" i 2014.

Betydningen af åben videnskab

 • Effektivitet Åben videnskab orienterer forskningen mod sociale fordele ved at evaluere data og reproducere dem ved at kombinere videnskab med teknologi.
 • Gennemsigtighed Open science øger gennemsigtigheden i dataindsamlingsprocessen og reducerer risikoen for duplikering af information ved at verificere data.
 • Innovation Open science udvider mulighederne for innovation og gør det lettere at gennemføre forskningsprocessen inden for budgettet.
 • Integritet Åben videnskab fremmer inklusion ved at gøre det muligt for borgerne at deltage i forskningsprocessen og vinde borgernes tillid.
 • Global indflydelse - Åben videnskab fremmer muligheden for samarbejde mellem lande og hjælper med at løse globale problemer.

Sci-hub vs. åben videnskab: Hvad er forskellen?

Sci-hubÅben videnskab
Sci-hub er en online søgemaskine, der tilbyder akademiske artikler og forskningsrapporter gratis.Open science er bevægelsen for at gøre videnskabelig forskning tilgængelig for alle samfund.
Det blev lanceret i 2011 af Alexandra Ebakyan.Åben videnskabspraksis startede i det 17. århundrede med fremkomsten af videnskabelige tidsskrifter, men blev populariseret i 2014.
Målet med sci-hub er at sprede viden ved at give flere mennesker gratis adgang til indhold med betalingsmur.Målet med åben videnskab er at gøre informationen tilgængelig for at udføre yderligere forskning og er baseret på principperne om åbenhed, relaterbarhed og reproducerbarhed.

Eksklusivt videnskabeligt indhold, skabt af forskere

Udforsk videnskaben som aldrig før ved hjælp af et fantastisk infografikværktøj, der gør dit forskningsarbejde nemt, sjovt og præsentabelt. Vent ikke længere, og tilmeld dig Mind the Graph gratis og nyd det eksklusive videnskabelige indhold, der er skabt af forskere til forskere.

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner