Znanost je temelj za razumevanje dogajanja okoli nas. Brez znanosti bi bilo na milijone stvari neznanih in neodkritih.

Znanstveniki so s poskusi in natančnimi raziskavami odkrili odgovore na številna vprašanja in postali temelj inovacij. Vendar so bile do zadnjih nekaj let objavljene le nove in vznemirljive raziskave, kar je oviralo napredek znanosti. Da bi zapolnili to praznino, je bila uvedena odprta znanost.

V članku si preberite odgovore na naslednja vprašanja kaj je odprta znanost in zakaj je to pomembno.

Kaj je odprta znanost?

Odprta znanost je sodoben pristop k izvajanju znanstvenih raziskav in razširjanju znanja na pregleden in sodelovalen način. Gre za podatkovni pristop, ki z uporabo tehnologije in inovacij pomaga premostiti razkorak v znanju ter ljudem olajša vključevanje v znanost in izvajanje raziskav.

Odprta znanost povečuje možnosti za napredek v znanosti z ugotavljanjem vrzeli in problemov iz prejšnjih raziskav ter izmenjavo informacij in znanja med znanstveniki.

Primer odprte znanosti

Projekt genoma, ki je bil izveden leta 1990, je priljubljen primer odprte znanosti, pri katerem so bila upoštevana načela izmenjave informacij in sodelovanja med znanstveniki za izboljšanje kakovosti in učinkovitosti projekta.

Značilnosti odprte znanosti

Odprta znanost je okvir, ki zajema naslednje stebre.

 • Odprti podatki - Z odprto znanostjo so podatki na voljo za nadaljnje raziskave.
 • Odprta koda -  Pri odprti znanosti so orodja, programska oprema in kode odprto na voljo, da se izboljša učinkovitost raziskovalnega procesa.
 • Odprti dostop -  Z odprto znanostjo so rezultati, analize in publikacije na voljo javnosti, da se poveča preglednost ter spodbudi povezljivost in ponovljivost v raziskovalnem procesu.
 • Odprti strokovni pregled - S praksami odprte znanosti lahko državljani in znanstveniki odkrito pregledujejo raziskovalni proces in prispevajo svoje predloge.
 • Odprte znanstvene publikacije - Odprta znanost spodbuja znanstvenike, da dokumentirajo in objavljajo svoje delo, ne da bi se osredotočali na rezultate.
 • Odprto sodelovanje - Države ali znanstveniki lahko sodelujejo pri oblikovanju nekaterih socialnih udarci s praksami odprte znanosti.

Razvoj odprte znanosti

Odprta znanost ni nov koncept. Načela odprte znanosti so se začela uporabljati v 17. stoletju z uvedbo znanstvenih revij, v katerih so znanstveniki sledili praksi ponavljanja poskusov, vendar to ni bilo splošno sprejeto.

Tradicionalne raziskovalne prakse so vključevale strog postopek eksperimentiranja, rezultati teh raziskav pa so bili nato na voljo za uporabo v raziskovalnih člankih, ki so dokazovali uspeh in avtoriteto znanstvenika. Zaradi tega je bil postopek med znanstveniki zelo tekmovalen in zaupen, tako da ni bilo prostora za sodelovalni pristop.

Za odpravo teh vrzeli v raziskavah je center za odprto znanost leta 2013 začel izvajati prakse odprte znanosti, pri čemer se je osredotočil na tri glavne dejavnike, tj. odprtost, celovitost in ponovljivost. Izraz "odprta znanost" je bil skovan pred kratkim in je bil populariziran, ko je bil uporabljen v poročilu Evropske komisije "znanost 2.0: Znanost v prehodu" leta 2014.

Pomen odprte znanosti

 • Učinkovitost - Odprta znanost usmerja raziskave v družbeno korist z vrednotenjem podatkov in njihovo reprodukcijo s povezovanjem znanosti in tehnologije.
 • Preglednost - Odprta znanost povečuje preglednost postopka zbiranja podatkov in s preverjanjem podatkov zmanjšuje možnost podvajanja informacij.
 • Inovacije - Odprta znanost povečuje obseg inovacij in pomaga pri izvajanju raziskovalnega procesa v okviru proračuna.
 • Integriteta - Odprta znanost spodbuja vključevanje z omogočanjem sodelovanja državljanov v raziskovalnem procesu in pridobivanjem njihovega zaupanja.
 • Globalni vpliv - Odprta znanost spodbuja možnost sodelovanja med državami in pomaga reševati globalna vprašanja.

Sci-hub proti odprti znanosti: Kakšna je razlika?

Sci-hubOdprta znanost
Sci-hub je spletni iskalnik, ki brezplačno ponuja akademske članke in raziskovalne članke.Odprta znanost je gibanje za dostopnost znanstvenih raziskav vsem skupnostim.
Leta 2011 ga je ustanovila Alexandra EbakyanPraksa odprte znanosti se je začela v 17. stoletju s pojavom znanstvenih revij, vendar se je razširila leta 2014.
Cilj sci-huba je širiti znanje tako, da več ljudem omogoči brezplačen dostop do plačljivih vsebin.Cilj odprte znanosti je omogočiti dostop do informacij za nadaljnje raziskave in temelji na načelih odprtosti, povezljivosti in ponovljivosti.

Ekskluzivna znanstvena vsebina, ki so jo ustvarili znanstveniki

Znanost lahko raziskujete kot še nikoli prej z neverjetnim infografskim orodjem, s katerim bo vaše raziskovalno delo enostavno, zabavno in predstavljivo. Ne čakajte več in se prijavite na Mind the Graph brezplačno in uživajte v ekskluzivni znanstveni vsebini, ki so jo ustvarili znanstveniki za znanstvenike.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge