Wetenschap is de basis om de gebeurtenissen om ons heen te begrijpen. Zonder wetenschap zouden er miljoenen dingen onbekend en onontdekt zijn.

Experimenten en rigoureus onderzoek door wetenschappers hebben de antwoorden op vele vragen blootgelegd en liggen aan de basis van innovaties. Maar tot voor enkele jaren werd alleen nieuw en spannend onderzoek gepubliceerd en dit belemmerde de vooruitgang van de wetenschap. Om deze leemte op te vullen werd open wetenschap geïntroduceerd.

Lees het artikel door om de antwoorden te ontdekken op wat is open wetenschap en waarom het belangrijk is.

Wat is open wetenschap?

Open wetenschap is een moderne benadering van het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek en het verspreiden van kennis op transparante wijze en in samenwerking. Het is een data-savvy die helpt de kenniskloof te overbruggen door gebruik te maken van technologie en innovatie en het voor mensen gemakkelijker maakt om betrokken te raken bij wetenschap en onderzoek te doen.

Open wetenschap vergroot de ruimte voor vooruitgang in de wetenschap door de hiaten en problemen van eerder onderzoek vast te stellen en informatie en kennis onder de wetenschappers te delen.

Voorbeeld van open wetenschap

Het in 1990 uitgevoerde genoomproject is een populair voorbeeld van open wetenschap waarbij de beginselen van het delen van informatie en samenwerking tussen de wetenschappers werden gevolgd om de kwaliteit en de efficiëntie van het project te verbeteren.

Kenmerken van Open Wetenschap

Open wetenschap is een paraplu die de volgende pijlers omvat.

 • Open Data - Door open wetenschap worden gegevens openlijk beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van verder onderzoek.
 • Open Source -  Bij open wetenschap worden instrumenten, software en codes openlijk beschikbaar gesteld om de efficiëntie van het onderzoeksproces te verbeteren.
 • Open Access -  Via open wetenschap worden resultaten, analyses en publicaties openlijk beschikbaar gesteld om de transparantie te vergroten en de relateerbaarheid en reproduceerbaarheid in het onderzoeksproces aan te moedigen.
 • Open Peer Review - Met open wetenschapspraktijken kunnen burgers en wetenschappers het onderzoeksproces openlijk beoordelen en hun inbreng leveren.
 • Open Scientific Publication - Open Science moedigt wetenschappers aan hun werk te documenteren en te publiceren zonder zich te concentreren op de resultaten.
 • Open samenwerking - Landen of wetenschappers kunnen samenwerken om een aantal sociale impact door middel van open wetenschappelijke praktijken.

Evolutie van open wetenschap

Open wetenschap is geen nieuw concept. De beginselen van open wetenschap kwamen in de 17e in praktijk met de invoering van wetenschappelijke tijdschriften waar de wetenschappers de praktijk van het herhalen van de experimenten volgden, maar het werd niet algemeen aanvaard.

De traditionele onderzoekspraktijken zouden een rigoureus proces van experimenteren inhouden en de resultaten van dit onderzoek werden vervolgens beschikbaar gesteld voor gebruik door middel van onderzoekspapers die het succes en de autoriteit van de wetenschapper aantoonden. Dit maakte het proces zeer competitief en vertrouwelijk onder de wetenschappers, zodat er geen plaats was voor een gezamenlijke aanpak.

Om deze hiaten in het onderzoek aan te pakken, begon het centrum voor open wetenschap in 2013 met de open wetenschapspraktijken, en de nadruk werd gelegd op drie belangrijke factoren, namelijk openheid, integriteit en reproduceerbaarheid. De term "open wetenschap" werd onlangs bedacht en werd gepopulariseerd toen hij werd gebruikt in een rapport van de Europese Commissie "wetenschap 2.0: Science in transition" in 2014.

Belang van open wetenschap

 • Efficiëntie - Open wetenschap oriënteert het onderzoek op maatschappelijk nut door de gegevens te evalueren en te reproduceren door wetenschap en technologie te combineren.
 • Transparantie - Open wetenschap vergroot de transparantie van het gegevensverzamelingsproces en vermindert de kans op duplicatie van informatie door verificatie van de gegevens.
 • Innovatie - Open wetenschap diversifieert de ruimte voor innovatie en helpt het onderzoeksproces binnen het budget uit te voeren.
 • Integriteit - Open wetenschap bevordert inclusie door de deelname van burgers aan het onderzoeksproces mogelijk te maken en het vertrouwen van de burgers te winnen.
 • Wereldwijde impact - Open wetenschap bevordert de kans op samenwerking tussen landen en helpt mondiale problemen aan te pakken.

Sci-hub vs. Open Wetenschap: Wat is het verschil?

Sci-hubOpen Wetenschap
Sci-hub is een online zoekmachine die academische artikelen en onderzoekspapers gratis aanbiedtOpen wetenschap is de beweging om wetenschappelijk onderzoek toegankelijk te maken voor alle gemeenschappen
Het werd in 2011 gelanceerd door Alexandra EbakyanOpen wetenschap begon in de 17e eeuw met de komst van wetenschappelijke tijdschriften, maar werd gepopulariseerd in 2014.
Het doel van sci-hub is om kennis te verspreiden door meer mensen gratis toegang te geven tot paywalled content.Het doel van open wetenschap is de informatie toegankelijk te maken voor verder onderzoek en is gebaseerd op de beginselen van openheid, relateerbaarheid en reproduceerbaarheid.

Exclusieve wetenschappelijke inhoud, gemaakt door wetenschappers

Verken de wetenschap als nooit tevoren met behulp van een geweldige infografietool die uw onderzoekswerk gemakkelijk, leuk en presenteerbaar maakt. Wacht niet langer en meld je aan voor Mind the Graph gratis en geniet van de exclusieve wetenschappelijke inhoud gemaakt door wetenschappers voor wetenschappers.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen