Η επιστήμη είναι το θεμέλιο για την κατανόηση των γεγονότων γύρω μας. Χωρίς την επιστήμη, θα υπήρχαν εκατομμύρια πράγματα άγνωστα και ανεξερεύνητα.

Ο πειραματισμός και η αυστηρή έρευνα που διεξάγουν οι επιστήμονες έχουν αποκαλύψει τις απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα και έχουν γίνει η ρίζα των καινοτομιών. Όμως μέχρι τα τελευταία χρόνια δημοσιεύονταν μόνο νέες και συναρπαστικές έρευνες και αυτό εμπόδιζε την πρόοδο της επιστήμης. Για να γεφυρωθεί αυτό το κενό, εισήχθη η ανοικτή επιστήμη.

Διαβάστε το άρθρο για να ανακαλύψετε τις απαντήσεις σε τι είναι η ανοικτή επιστήμη και γιατί είναι σημαντικό.

Τι είναι η Ανοικτή Επιστήμη;

Η ανοικτή επιστήμη είναι μια σύγχρονη προσέγγιση για τη διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας και τη διάδοση της γνώσης με διαφάνεια και συνεργασία. Πρόκειται για μια προσέγγιση δεδομένων που συμβάλλει στη γεφύρωση του χάσματος της γνώσης με τη χρήση της τεχνολογίας και της καινοτομίας και διευκολύνει τους ανθρώπους να εμπλακούν στην επιστήμη και να διεξάγουν έρευνα.

Η ανοικτή επιστήμη ενισχύει το πεδίο για την πρόοδο της επιστήμης με τον εντοπισμό των κενών και των προβλημάτων από προηγούμενες έρευνες και την ανταλλαγή πληροφοριών και γνώσεων μεταξύ των επιστημόνων.

Παράδειγμα Ανοικτής Επιστήμης

Το πρόγραμμα γονιδιώματος που υλοποιήθηκε το 1990 είναι ένα δημοφιλές παράδειγμα ανοικτής επιστήμης, όπου ακολουθήθηκαν οι αρχές της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας μεταξύ των επιστημόνων για τη βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας του προγράμματος.

Χαρακτηριστικά της Ανοικτής Επιστήμης

Η ανοικτή επιστήμη είναι μια ομπρέλα που περιλαμβάνει τους ακόλουθους πυλώνες.

 • Ανοιχτά δεδομένα - Μέσω της ανοικτής επιστήμης, τα δεδομένα διατίθενται ανοικτά για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας.
 • Ανοιχτός κώδικας -  Με την ανοικτή επιστήμη, τα εργαλεία, το λογισμικό και οι κώδικες διατίθενται ανοικτά για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ερευνητικής διαδικασίας.
 • Ανοικτή πρόσβαση -  Μέσω της ανοικτής επιστήμης, τα αποτελέσματα, οι αναλύσεις και οι δημοσιεύσεις διατίθενται ανοικτά, ώστε να αυξηθεί η διαφάνεια και να ενθαρρυνθεί η αναλογικότητα και η αναπαραγωγιμότητα της ερευνητικής διαδικασίας.
 • Ανοικτή αξιολόγηση από ομοτίμους - Με τις πρακτικές ανοικτής επιστήμης, οι πολίτες και οι επιστήμονες μπορούν να εξετάζουν ανοικτά την ερευνητική διαδικασία και να παρέχουν τις συνεισφορές τους.
 • Ανοικτή επιστημονική δημοσίευση - Η ανοικτή επιστήμη ενθαρρύνει τους επιστήμονες να τεκμηριώνουν και να δημοσιεύουν το έργο τους χωρίς να εστιάζουν στα αποτελέσματα.
 • Ανοιχτή συνεργασία - Οι χώρες ή οι επιστήμονες μπορούν να συνεργαστούν για να κάνουν κάποια κοινωνική αντίκτυπο μέσω πρακτικών ανοικτής επιστήμης.

Εξέλιξη της Ανοικτής Επιστήμης

Η ανοικτή επιστήμη δεν είναι μια νέα έννοια. Οι αρχές της ανοικτής επιστήμης τέθηκαν σε εφαρμογή τον 17ο αιώνα με την εισαγωγή των επιστημονικών περιοδικών, όπου οι επιστήμονες ακολουθούσαν την πρακτική της επανάληψης των πειραμάτων, αλλά δεν ήταν ευρέως αποδεκτή.

Οι παραδοσιακές ερευνητικές πρακτικές διέθεταν μια αυστηρή διαδικασία πειραματισμού και τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας ήταν στη συνέχεια διαθέσιμα προς χρήση μέσω ερευνητικών εργασιών που αποδείκνυαν την επιτυχία και το κύρος του επιστήμονα. Αυτό καθιστούσε τη διαδικασία άκρως ανταγωνιστική και εμπιστευτική μεταξύ των επιστημόνων, χωρίς να αφήνει χώρο για μια συνεργατική προσέγγιση.

Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα κενά στην έρευνα, το κέντρο ανοικτής επιστήμης ξεκίνησε τις πρακτικές ανοικτής επιστήμης το 2013, και η εστίαση επικεντρώθηκε σε τρεις κύριους παράγοντες, δηλαδή την ανοικτότητα, την ακεραιότητα και την αναπαραγωγιμότητα. Ο όρος "ανοικτή επιστήμη" επινοήθηκε πρόσφατα και έγινε δημοφιλής όταν χρησιμοποιήθηκε σε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής "science 2.0: Η επιστήμη σε μετάβαση" το 2014.

Σημασία της Ανοικτής Επιστήμης

 • Αποδοτικότητα - Η ανοικτή επιστήμη προσανατολίζει την έρευνα για κοινωνικά οφέλη, αξιολογώντας τα δεδομένα και αναπαράγοντάς τα συνδυάζοντας την επιστήμη με την τεχνολογία.
 • Διαφάνεια - Η ανοικτή επιστήμη αυξάνει τη διαφάνεια στη διαδικασία συλλογής δεδομένων και μειώνει την πιθανότητα επανάληψης πληροφοριών με την επαλήθευση των δεδομένων.
 • Καινοτομία - Η ανοικτή επιστήμη διαφοροποιεί το πεδίο εφαρμογής της καινοτομίας και βοηθά την ερευνητική διαδικασία να διεξαχθεί εντός του προϋπολογισμού.
 • Ακεραιότητα - Η ανοικτή επιστήμη προωθεί την ένταξη, επιτρέποντας τη συμμετοχή των πολιτών στην ερευνητική διαδικασία και κερδίζοντας την εμπιστοσύνη των πολιτών.
 • Παγκόσμιος αντίκτυπος - Η ανοικτή επιστήμη προωθεί την ευκαιρία για συνεργασία μεταξύ των χωρών και συμβάλλει στην αντιμετώπιση παγκόσμιων ζητημάτων.

Sci-hub vs. Ανοικτή Επιστήμη: Ποια είναι η διαφορά;

Sci-hubΑνοικτή επιστήμη
Το Sci-hub είναι μια διαδικτυακή μηχανή αναζήτησης που παρέχει δωρεάν ακαδημαϊκά άρθρα και ερευνητικές εργασίες.Η ανοικτή επιστήμη είναι το κίνημα για να καταστεί η επιστημονική έρευνα προσβάσιμη σε όλες τις κοινότητες
Ξεκίνησε το 2011 από την Alexandra EbakyanΟι πρακτικές της ανοικτής επιστήμης ξεκίνησαν τον 17ο αιώνα με την εμφάνιση των επιστημονικών περιοδικών, αλλά διαδόθηκαν το 2014.
Στόχος του sci-hub είναι να διαδώσει τη γνώση επιτρέποντας σε περισσότερους ανθρώπους να έχουν δωρεάν πρόσβαση σε συνδρομητικό περιεχόμενο.Ο στόχος της ανοικτής επιστήμης είναι να καταστήσει τις πληροφορίες προσβάσιμες για τη διεξαγωγή περαιτέρω έρευνας και βασίζεται στις αρχές της ανοικτότητας, της σχετικότητας και της αναπαραγωγιμότητας.

Αποκλειστικό επιστημονικό περιεχόμενο, δημιουργημένο από επιστήμονες

Εξερευνήστε την επιστήμη όπως ποτέ άλλοτε, χρησιμοποιώντας ένα καταπληκτικό εργαλείο infographic που κάνει την ερευνητική σας εργασία εύκολη, διασκεδαστική και ευπαρουσίαστη. Μην περιμένετε άλλο και εγγραφείτε στο Mind the Graph δωρεάν και απολαύστε το αποκλειστικό επιστημονικό περιεχόμενο που δημιουργήθηκε από επιστήμονες για επιστήμονες.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα