Vsako raziskovalno delo mora vsebovati element za razširjanje in sporočanje rezultatov raziskave. Oboje vodi k boljšemu razumevanju rezultatov raziskav, boljšemu vključevanju javnosti v znanost in večjemu družbenemu spoštovanju raziskav. 

Učinkovito razširjanje raziskavh preprosto pomeni, da svoje raziskovalne ugotovitve čim prej posredujete osebam, ki jih lahko uporabijo, da bi bila uporabnost raziskave čim večja.

Tu boste našli zbrane izkušnje in priporočila, ki temeljijo na pridobljenih spoznanjih. Naučili se boste, kako doseči veliko občinstvo v znanstveni skupnosti in s svojimi raziskavami prispevati k spremembam.

Zakaj je razširjanje raziskav pomembno?

Raziskovanje je odličen način za ustvarjanje dodane vrednosti znanstveni skupnosti, toda kaj je pomembno, če opravite dobro raziskavo, če nimate pravega občinstva ali nikogar, ki bi jo prebral? 

Razširjanje raziskav rezultatov je pomemben vidik raziskovalnega procesa, saj zagotavlja, da se koristi študije prenesejo na druge in da se koristno uporabijo.

Ustrezno razširjanje raziskave pa naj bi vlade ali zainteresirane strani opozorilo na rezultate raziskave, kar bi imelo družbeni, politični ali gospodarski učinek. Razširjanje vaše raziskave bo povečalo njeno prepoznavnost, razumevanje in celo izvajanje.

Odprta znanost za vse

Fotografija: UNESCO

Odprta znanost je gibanje, katerega cilj je, da so znanstvene raziskave, podatki in njihovo razširjanje na voljo vsakomur. Vpliva na znanstveni razvoj in ideale javnega dostopa, kot so javne raziskovalne publikacije, s končnim ciljem olajšati objavljanje in razširjanje znanstvenega znanja. Razširjanje informacij in zagotavljanje, da so na voljo vsakomur, ni koristno le za raziskave, temveč tudi za gospodarstvo in družbo.

Zdaj se razvijajo programi, ki olajšujejo doseganje cilja odprte znanosti za vsakogar in so del projekta Publishing Open Science, kot so: Javna znanstvena knjižnica, ki je knjižnica z odprtim dostopom do revij in znanstvene literature; arXiv je sistem, ki omogoča elektronske predtise na številnih področjih; F1000Research je še ena platforma, ki ponuja objavo člankov s področja življenja, znanosti in drugih člankov brez uredniške pristranskosti, in bioRxiv je brezplačna platforma za arhiviranje in distribucijo neobjavljenih predtiskov.

Na voljo je tudi Oblak odprte znanosti, ki naj bi akademikom omogočil uporabo obstoječih informacij in podatkov na nove, dopolnilne načine. Evropski znanstveni oblak in . Okvir odprte znanosti.

Kazalniki razširjanja raziskave

Ko razširjate svojo študijo, morate oceniti, ali razširjanje prinaša želene rezultate. Za merjenje splošne učinkovitosti je treba vse raziskovalne pobude temeljito ovrednotiti, da bi ugotovili, kateri pristopi so bili uspešni in kateri niso prinesli želenih rezultatov. 

Vaše razširjanje se lahko oceni s kvalitativnimi in kvantitativnimi meritvami. Ocenjevanje in izbira najučinkovitejših praks bosta zagotovila dokaze o najuspešnejših tehnikah za doseganje vaše ciljne skupine.

Kvalitativne meritve

 • izdelava in distribucija tiskanega gradiva;
 • Posodobitve, obiski, interakcije, všečki in poročila: preverite spletna mesta in platforme družabnih medijev ter ocenite uspešnost; 
 • Število dogodkov, organiziranih za določeno občinstvo; 
 • Število ljudi, ki se udeležijo teh dogodkov; 
 • Objave v medijih;
 • Navedbe publikacij.

Kvantitativne meritve

 • Nove povezave z omrežji in partnerji;
 • Posledice teh interakcij;
 • Prepoznavnost v družabnih medijih;
 • Privlačnost na spletni strani;
 • Povratne informacije iz občinstva.

Kako lahko grafični izvleček pomaga pri razširjanju vaše raziskave?

Vsak dan je objavljenih toliko raziskav, da je morda težko razlikovati svojo raziskavo od ostalih, zato je zelo pomembno, kako poskrbeti, da bo študija estetsko izstopala od ostalih. 

Vizualni elementi so ključnega pomena za pritegnitev pozornosti bralca, spodbujanje razširjanja in dostopa ter izboljšanje besedilnih informacij, kar bralcu omogoča hitrejše in učinkovitejše razumevanje ključnih tem. Zato je vključitev grafičnega izvlečka v vašo raziskavo dober način za promocijo vašega dela in njegovo izstopanje med številnimi drugimi, s čimer se poveča prepoznavnost.

Kako preprosto ustvariti grafično abstrakcijo?

Uporaba grafičnega izvlečka v raziskavi ima različne prednosti, orodje Mind The Graph pa vam lahko pri tem pomaga! Iz znanstvenika lahko postanete oblikovalec in ustvarite neverjetno vizualno vsebino z uporabo orodja, ki je presenetljivo preprosto za uporabo in ima veliko knjižnico, ki vključuje vse, kar lahko kadar koli potrebujete. 

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge