Οι φοιτητές που αναζητούν ένα ίδρυμα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα χρησιμοποιούσαν πιθανώς όλοι την ίδια λέξη για να περιγράψουν την εμπειρία: συντριπτική. Υπάρχουν ατελείωτοι παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν επιλέγετε μια σχολή: κατάταξη, αποτελέσματα αποφοίτων, δημογραφικά στοιχεία φοιτητών, μέλη ΔΕΠ, διαθέσιμα προγράμματα και μαθήματα, απασχόληση αποφοίτων, φοιτητική ζωή και πολλά άλλα. Αυτός ο όγκος στατιστικών δεδομένων θα άφηνε το κεφάλι οποιουδήποτε να γυρίζει, πόσο μάλλον των υποψήφιων φοιτητών που έχουν ήδη άγχος για να περάσουν τις εισαγωγικές εξετάσεις ή να γίνουν δεκτοί στη σχολή των ονείρων τους. Η διαδικασία της σύγκρισης σχολών και της επιλογής της κατάλληλης θα έπρεπε να είναι το εύκολο μέρος!

Γι' αυτό χρησιμοποιούμε infographics.

Μια έκθεση του κλάδου για το 2019 που δημοσιεύθηκε από τη διεθνή μηχανή αναζήτησης για την τριτοβάθμια εκπαίδευση educations.com διαπίστωσε ότι τα infographics παίζουν τεράστιο ρόλο στην απόφαση ενός φοιτητή για ένα κολέγιο ή πανεπιστήμιο. Σύμφωνα με την έκθεση, οι μαθητές είναι 105% πιο πιθανό να αναφέρουν infographics ως επιρροή κατά την επιλογή ενός πανεπιστημίου έναντι ενός άλλου. Όταν αποφασίζουν μεταξύ δύο ή περισσότερων προγραμμάτων, οι φοιτητές είναι 75% πιο πιθανό να αξιολογήσουν τα infographics ως πολύ σημαντικά. Αυτό αποδεικνύει ότι οι οπτικές πληροφορίες, όπως τα infographics, αποκτούν όλο και μεγαλύτερη επιρροή.Παρουσίαση πληροφοριών με εικόνες και ενδιαφέροντα γραφικά τραβάει αποτελεσματικότερα την προσοχή των αναγνωστών από το κείμενο και μόνο. Οι φοιτητές που ξεφυλλίζουν γρήγορα έναν πανεπιστημιακό ιστότοπο για γρήγορα στατιστικά στοιχεία και πληροφορίες σχετικά με τη σχολή ή το πρόγραμμα είναι πιο πιθανό να αφιερώσουν χρόνο στην ανάγνωση ενός infographic από ό,τι ενός μεμονωμένου κειμένου ή στατιστικών στοιχείων. Πέρα από τα επιστημονικά στοιχεία πίσω από την κατανάλωση πληροφοριών, γιατί οι φοιτητές έλκονται όλο και περισσότερο από τα infographics όταν λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις στην ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία;

  • Εύκολη σύγκριση στατιστικών στοιχείων

Η επιλογή ενός κολεγίου ή πανεπιστημίου δεν είναι μόνο η αίσθηση που αποκομίζει ο φοιτητής περπατώντας στην πανεπιστημιούπολη. Υπάρχουν πολλές στατιστικές μεταβλητές για τη σύγκριση μεταξύ σχολών ή ακόμη και μεταξύ προγραμμάτων. Για παράδειγμα, ο κόσμος μπορεί να διακρίνει ανάμεσα σε διάφορα πανεπιστήμια και σχολές: 

  • Πού βρίσκονται τα καλύτερα προγράμματα στον τομέα των ενδιαφερόντων τους; 
  • Αν ψάχνουν για μια μικρή σχολή φιλελεύθερων τεχνών, πόσοι φοιτητές φοιτούν στο πανεπιστήμιο; 
  • Ποιο ποσοστό των φοιτητών είναι διεθνείς; 
  • Ποια είναι η αναλογία ανδρών προς γυναίκες στο φοιτητικό σώμα; 
  • Ποιο ποσοστό των ατόμων που σπουδάζουν το πρόγραμμα έχει βρει δουλειά στον αντίστοιχο τομέα;

Ένα infographic μπορεί να δείξει όλα αυτά τα στατιστικά στοιχεία! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έναν παγκόσμιο χάρτη για να απεικονίσετε πού βρίσκονται οι καλύτερες σχολές ιατρικής. Επίσης, γραφήματα όπως τα κυκλικά διαγράμματα μπορούν να απεικονίσουν τα δημογραφικά στοιχεία των φοιτητών, ενώ τα ραβδογράμματα μπορούν να απεικονίσουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αποκτήσετε τη δουλειά των ονείρων σας με ένα πανεπιστημιακό πτυχίο. Αυτά τα γεγονότα και τα στατιστικά στοιχεία μπορεί όλα να φαίνονται αρκετά άχαρα όταν παρατίθενται αριθμητικά, αλλά μπορούν να να ζωντανέψει με μερικά γραφικά! Η δυνατότητα οπτικοποίησης των διαφορών μεταξύ των σχολείων μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές να δουν έναν ξεκάθαρο νικητή.

Παράδειγμα ενημερωτικού γραφήματος με χρήση διαγραμμάτων
Παράδειγμα ενημερωτικού γραφήματος με χρήση διαγραμμάτων
  • Εξοικονομήστε πολύτιμο χρόνο

Λόγω του πλήθους των στατιστικών στοιχείων που πρέπει να συγκριθούν, ή ίσως επειδή ο φοιτητής συγκρίνει διάφορες σχολές ή προγράμματα, η απόφαση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση μπορεί να πάρει πολύ χρόνο. Γι' αυτό κάθε εργαλείο που εξοικονομεί χρόνο στους φοιτητές είναι πολύτιμο. Όταν εμφανίζετε τα δεδομένα με τη χρήση infographics, μια πρόχειρη ματιά είναι συχνά αρκετή για να δώσει στον φοιτητή μια καλή εικόνα της σχολής ή του προγράμματος. Στο παρελθόν, οι υποψήφιοι φοιτητές περνούσαν μέσα από σελίδες κειμένου για να συλλέξουν τις πιο σημαντικές πληροφορίες για μια σχολή. Για να γλιτώσουν οι φοιτητές χρόνο και κόπο, μπορείτε να παρουσιάσετε τις πληροφορίες με σαφήνεια χρησιμοποιώντας infographics.

  • Ασχοληθείτε με το περιεχόμενο

Σε αντίθεση με το παραδοσιακό γραπτό περιεχόμενο, οι γραφικές αναπαραστάσεις ενθαρρύνουν τους αναγνώστες να να αλληλεπιδρούν και να ασχολούνται με τις πληροφορίες που παρουσιάζονται. Μετατρέπει τον καταναλωτή από παθητικό αναγνώστη σε ενεργό συμμετέχοντα, κάνοντας έτσι τις πληροφορίες πιο αξιομνημόνευτες. Η κοινοποίηση πανεπιστημιακών στατιστικών στοιχείων σε ένα infographic έχει το πρόσθετο πλεονέκτημα της αναγνώρισης του εμπορικού σήματος. Οι πληροφορίες πρέπει να μείνουν στη μνήμη του φοιτητή. Ένα infographic που χρησιμοποιεί τα χρώματα της σχολής και παίζει με θέματα όπως η μασκότ της ή το ορόσημό της μπορεί να το κάνει αυτό. Οι οπτικά ελκυστικές πληροφορίες προκαλούν αντίκτυπο.

παράδειγμα infographic που χρησιμοποιεί το μπλε ως κύριο χρώμα
Παράδειγμα Infographic με το μπλε ως κύριο χρώμα

Είναι σαφές γιατί τόσοι πολλοί φοιτητές βασίζονται στα infographics για να λάβουν σημαντικές αποφάσεις στην ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Τα infographics βοηθούν τους φοιτητές να συγκρίνουν στατιστικά στοιχεία σχολών και προγραμμάτων, να βλέπουν και να αφομοιώνουν εύκολα τις πληροφορίες και να ασχολούνται πλήρως με τα γεγονότα. Εν κατακλείδι, το μέλλον των infographics στον ακαδημαϊκό τομέα φαίνεται λαμπρό.

Οι εικόνες και τα πρότυπα που χρησιμοποιήθηκαν σε αυτή τη δημοσίευση είναι από το Mind the Graph. Δοκιμάστε το!

Βιογραφικό του συγγραφέα

Η Keely Witherow είναι συγγραφέας για το findcourses.com και educations.com, ιστοσελίδες αφιερωμένες στο να βοηθούν τους ανθρώπους να βρουν την καλύτερη εκπαίδευση γι' αυτούς. Απόφοιτος σχολείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τη Σουηδία, γνωρίζει τον σημαντικό αντίκτυπο που έχει η εκπαίδευσή σας στη ζωή σας. Ακολουθήστε την στο LinkedIn αν μοιράζεστε το πάθος της για την εταιρική και φοιτητική εκπαίδευση!

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα