Πήρατε καφέ σήμερα το πρωί; Μέρος της κοινωνικής ζωής ενός επιστήμονα είναι το διάλειμμα για καφέ σε επιστημονικά συνέδρια, εργαστηριακά σεμινάρια και καθημερινά στο εργαστήριο. Αλλά ο καφές είναι επίσης ένα επιστημονικό θέμα. Κυρίως λόγω της καφεΐνης, ενός διεγερτικού του κεντρικού νευρικού συστήματος (ΚΝΣ) και του πιο ευρέως καταναλισκόμενου ψυχοδραστικού φαρμάκου στον κόσμο.

Έτσι, για να γιορτάσουμε τον καφέ - ή για να σας συμβουλέψουμε να το πάρετε χαλαρά, ας δούμε πώς λειτουργεί η καφεΐνη.

preview_99571 (2)

Η πιο γνωστή πηγή είναι ο κόκκος του καφέ, μια λανθασμένη ονομασία για τους σπόρους των φυτών Coffea. Τα ροφήματα που περιέχουν καφεΐνη καταναλώνονται για την ανακούφιση ή την πρόληψη της υπνηλίας και τη βελτίωση της απόδοσης. Για την παρασκευή αυτών των ροφημάτων, η καφεΐνη εξάγεται με εμβάπτιση του φυτικού προϊόντος σε νερό, μια διαδικασία που ονομάζεται έγχυση. Αυτά τα ροφήματα, όπως ο καφές, το τσάι και η κόλα, είναι πολύ δημοφιλή- το 2014, 85% των Αμερικανών ενηλίκων κατανάλωναν καθημερινά κάποια μορφή καφεΐνης, καταναλώνοντας κατά μέσο όρο 164 mg.

preview_99586

Φαρμακολογία

Υπάρχουν διάφοροι γνωστοί μηχανισμοί δράσης που εξηγούν τα αποτελέσματα της διέγερσης. Ο κυριότερος είναι ότι εμποδίζει αντιστρεπτά τη δράση της αδενοσίνης στον υποδοχέα της και κατά συνέπεια αποτρέπει την έναρξη της υπνηλίας που προκαλείται από την αδενοσίνη. Διεγείρει επίσης ορισμένα τμήματα του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

preview_99590 (1)

Αυτά τα infographics δημιουργήθηκαν στο Mind the Graph, μια διαδικτυακή πλατφόρμα για επιστήμονες. Αν θέλετε να δημιουργήσετε τα δικά σας infographics, πρωτόκολλα, αφίσες ή παρουσιάσεις, μπορείτε να ξεκινήσετε να χρησιμοποιείτε το Mind the Graph δωρεάν. Επίσης, μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας τις δημιουργίες σας και τα σχόλιά σας: contact@mindthegraph.com

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα