Τα σύντομα διαλείμματα μπορούν να αυξήσουν την εγκεφαλική σας ισχύ.

Παρακαλώ κάντε ένα μικρό διάλειμμα τώρα και δώστε στο μυαλό σας λίγο χρόνο να συγκεντρωθεί και να μάθει μια νέα δεξιότητα. 

Ελέγξτε Γκαλερί Mind the Graph απεικονίσεις που σχετίζονται με το θέμα αυτής της ανάρτησης στο ιστολόγιο. Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα!

Εικονογραφήσεις εγκεφάλων από την γκαλερί Mind the Graph

Μια μελέτη που χρηματοδοτήθηκε από το NIH διερεύνησε την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με την εκμάθηση μιας νέας δεξιότητας και κατέδειξε γιατί η πραγματοποίηση σύντομων διαλειμμάτων έχει γίνει κρίσιμο στοιχείο της διαδικασίας μάθησης. 

Η διακοπή των διαλειμμάτων ανάπαυσης κατά τη διάρκεια της εξάσκησης συνδέεται με ισχυρότερη εμπέδωση των δεξιοτήτων. Δεν υπάρχει κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο εγκέφαλος συνδυάζει διαφορετικές ενέργειες σε χωρικά καθορισμένες ακολουθίες δεξιοτήτων κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων. 

Προκειμένου να αποκτήσουν εικόνα αυτής της άγνωστης διαδικασίας, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη μαγνητοεγκεφαλογραφία στο πλαίσιο της ανάπτυξης και της ταχείας παγίωσης μιας κινητικής δεξιότητας. 

Τα ευρήματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι η εξάσκηση, καθώς και η ξεκούραση σε εγρήγορση, παίζουν σημαντικό ρόλο στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων. Ο εγκέφαλός μας φαίνεται να συμπιέζει και να εδραιώνει τις μνήμες κατά τη διάρκεια αυτών των διαλειμμάτων. 

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επικεφαλής ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Νευρολογικών Διαταραχών και Εγκεφαλικών Επεισοδίων (NINDS) του NIH, Leonardo G. Cohen και η ομάδα του, ανακάλυψαν κάτι νέο που σίγουρα θα συμβάλει στην κατανόηση των νευρολογικών διαταραχών και του τρόπου με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν.

Η μελέτη: Πώς ο εγκέφαλος αναπαράγει αναμνήσεις συμπιεσμένες από απλή εξάσκηση

γυναίκα με ροζ και άσπρο ριγέ μακρυμάνικο σορτσάκι που ξεκουράζεται στον καναπέ με τον υπολογιστή στα γόνατά της
Πηγή εικόνας: Unsplash από Bruce Mars

Στόχος τους ήταν να ανακαλύψουν τους μηχανισμούς που διέπουν την ενίσχυση της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου σε εγρήγορση. Η επανάληψη της νευρικής δραστηριότητας φαίνεται να αποτελεί τη βάση για διάφορες μορφές μνήμης. 

Η ομάδα του Dr. Cohen κατέγραψε τα εγκεφαλικά κύματα από 33 υγιείς, δεξιόχειρες συμμετέχοντες, ενώ αυτοί δοκίμαζαν έναν κώδικα με τα αριστερά τους χέρια, χρησιμοποιώντας μια εξαιρετικά ευαίσθητη σάρωση που ονομάζεται μαγνητοεγκεφαλογραφία.

Δόθηκε στα υποκείμενα το ψηφίο 41234, το οποίο εμφανίστηκε σε μια οθόνη για 10 δευτερόλεπτα, και τους ζητήθηκε να γράψουν τον κωδικό όσες περισσότερες φορές μπορούσαν για 10 δευτερόλεπτα, ακολουθούμενο από ένα διάλειμμα 10 δευτερολέπτων. Επανέλαβαν τη διαδικασία 35 φορές, κάνοντας εναλλάξ εξάσκηση και ξεκούραση. 

Μετά από αυτό το πείραμα, διαπίστωσαν ότι η ικανότητα του υποκειμένου να πληκτρολογεί σωστά τον κώδικα βελτιώθηκε σημαντικά και στη συνέχεια κατέρρευσε μετά την 11η προσπάθεια. 

Χρησιμοποιώντας ένα ειδικό πρόγραμμα υπολογιστή που ανέπτυξε η ομάδα, μπόρεσαν να προσδιορίσουν πώς ο εγκέφαλος επεξεργάζεται κάθε έναν από τους αριθμούς της δοκιμής. 

Μια πολύ ταχύτερη εκδοχή της εγκεφαλικής δραστηριότητας κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης αντικατοπτριζόταν κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, όπως έδειξε το πρόγραμμα- ήταν περίπου 20 φορές ταχύτερη από εκείνη που παρατηρήθηκε κατά τη διάρκεια της πληκτρολόγησης. 

Μετά την ολοκλήρωση των πειραμάτων σημειώθηκε αύξηση της δραστηριότητας κατά δύο έως τρεις φορές. Οι συχνότερες επαναλήψεις είχαν ως αποτέλεσμα ταχύτερα άλματα απόδοσης από ό,τι οι λιγότερο συχνές επαναλήψεις στον εγκέφαλο των υποκειμένων.

Σε όλες τις εξεταζόμενες περιόδους ανάπαυσης σε εγρήγορση, υπήρχαν νευρωνικές επαναλήψεις ολόκληρης της εκπαιδευμένης ακολουθίας. Αντίθετα, υπήρχε διαφορά στα ποσοστά ανίχνευσης ανάλογα με τη διάρκεια της επανάληψης. 

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι η δραστηριότητα επανάληψης εντοπίζεται συχνότερα στις αισθητικοκινητικές περιοχές του εγκεφάλου, το τμήμα του εγκεφάλου που ρυθμίζει την κίνηση. Επιπλέον, ο ιππόκαμπος και ο εντορινικός φλοιός παίζουν επίσης ρόλο στην αναπαραγωγή αναμνήσεων. 

Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν την παρουσία επαναλήψεων ιππόκαμπου-νεοφλοιού που συμβάλλουν στην ταχεία παγίωση των δεξιοτήτων στην εγρήγορση. Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό στοιχείο της μελέτης. Κατά τη διάρκεια της εγρήγορσης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χειρισμός της δραστηριότητας επανάληψης μπορεί να αποτελέσει εξαιρετική στρατηγική για την υποβοήθηση της αποκατάστασης μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο, επιτρέποντας στα άτομα να μαθαίνουν νέες δεξιότητες πιο γρήγορα. 

Στην αναφορά που παρατίθεται παρακάτω, μπορείτε να μάθετε περισσότερα για την έρευνα και τα ευρήματά τους.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Η παγίωση της ανθρώπινης δεξιότητας συνδέεται με την επαναφορά του ιπποκάμπου-νεοφλοιού σε εγρήγορση. Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα