Hvad er DMT?

DMT, eller N, N-dimethyltryptamin, er et naturligt stof, der findes i bladene på en amazonplante ved navn Psychotria Viridis, som bruges inden for Ayahuasca Drik, der giver hallucinationer og ændringer i opfattelsesevne, følelser og kognition for dem, der oplever det.

DMT, der er klassificeret som et psykoaktivt alkaloidstof, blev globalt forbudt i 1971 af den internationale konvention om psykotrope stoffer, og det er kun tilladt at indtage det i religiøs og rituel praksis i den infusionsdrik, der hedder Ayahuasca.

Forskning i Galleri for "molekyler"
Forskning i Mind the Graph Galleri for "molekyler".

Selvom ayahuasca har eksisteret i mere end et århundrede, er det først i de seneste par år, at det har tiltrukket sig forskernes opmærksomhed på grund af dets (endnu) ikke dokumenterede fordele.

Drikken er blevet præsenteret for at forbedre livskvaliteten og behandle patienter med neurologiske og følelsesmæssige lidelser, såsom depression, angst og afhængighed. 

Hvad det dmt infografik

Hvad forskerne ved om DMT

En artikel udgivet af Journal of Affective Disorders Rapporter analyserede data fra Globalt Ayahuasca Project's (GAP) undersøgelse, der involverede 11.912 mennesker, som havde oplevet den infunderede drik. I undersøgelsen sagde deltagere, der rapporterede, at de havde depression eller angst, før de indtog ayahuasca, at de efter oplevelsen bemærkede en vis grad af forbedring af deres symptomer. Dermed forbedrede de deres livskvalitet. 

Patientrapporter som denne, der er indsamlet af GAP, er blevet flere og flere i de seneste år. Selvom det er gode nyheder, har forskere og læger brug for mere komplette og detaljerede fysiologiske undersøgelser for at forstå kilden til disse Ayahuasca-fordele. Drikken fra infusionsplanten indeholder flere stoffer, og hvert af dem kan udløse forskellige typer reaktioner i menneskekroppen. 

Blandt disse stoffer er DMT et af dem. Dette Ayahuasca-stof har tiltrukket sig forskernes opmærksomhed på grund af dets tilsyneladende neurogenesepotentiale.   

Hvad er neurogenese?

NEurogenese er defineret som processen med transformation af Nervestammen celler eller stamfader celler til nye neuroner. Det involverer også mange forskellige cellulære aktiviteter, herunder proliferation, migration og differentiering af celler.

I tur og orden, neurale stamceller er i stand til omfattende selvfornyelse og genererer nye celler i nervesystemet, for eksempel neuroner eller gliaceller. I vores hjerne er der en niche af neurale stamceller placeret i subgranulær zone af gyrus dentatus i hippocampus. 

Hippocampus er den del af hjernen, der er ansvarlig for vores hukommelse og indlæringsevne. Dette hjerneområde er en del af det limbiske system og har en vigtig rolle i at omdanne korttidshukommelse til langtidshukommelse. 

Ved neurodegenerative sygdomme, såsom Alzheimers, er hippocampus den første region, der lider, hvilket fører til hukommelsestab. 

Hvordan påvirker DMT hjernen?

I et stykke tid troede man, at DMT kun bandt til serotoninreceptorerne 5-HT, som giver de hallucinerende effekter. Nyere undersøgelser viser imidlertid, at DMT også binder sig til en anden receptortype, en ikke-serotonerg receptor ved navn sigma-1-receptor eller S1R

Denne receptor er udbredt i centralnervesystemet, især i den præfrontale cortex og hippocampus. 

Desuden opdagede forskerne, at DMT mister sin psykoaktive effekt, når det bindes til S1R-receptoren, og at det ikke giver hallucinationer eller ændringer i opfattelsen. 

Forskning in vitro og in vivo

En undersøgelse offentliggjort i Translational Psychiatry Journal i 2020, var fokuseret på at studere DMT's virkninger i hjernen gennem sigma-1-receptoren. 

Ved hjælp af 5-HT-antagonister observerede forskerne, at DMT stimulerer neurogenese gennem S1R. 

Derudover viste data, at DMT ikke kun virker som et stimulerende middel, der får neurale stamceller til at modnes, spredes og migrere in vitro, men også øger indlærings- og hukommelsesevnen in vivo. 

In vitro rapporterede forfatterne til undersøgelsen, at DMT fremmede proliferationen af neurale progenitorceller fra hippocampus voksne neurogene niche. Denne virkning øgede antallet og størrelsen af Neurosfærer efter en uges behandling med DMT. 

Baseret på udtrykket af specifikke proteiner bemærkede forskerne desuden, at DMT fremmede differentieringen af disse neurale stamceller. 

Proteiner, der udelukkende findes i unge og i modne neuroner, kaldet β-III-tubulin og MAP-2, havde deres udtryk øget i neurosfærerne behandlet med DMT. Det betyder, at DMT fremmer differentieringen til den neuronale fænotype. 

Forskerne bemærkede også, at S1R fremmer andre cellefænotyper, såsom astrocytter og oligodendrocytter.

In vivo så DMT ud til at aktivere den subgranulære zone-niche gennem S1R. 

Voksne mus behandlet med DMT havde "øget proliferation og migration af neurale forstadier i den subgranulære zone", ifølge artiklen. Dette resultat tyder på, at DMT har en modellerende effekt på neurogenesen i hippocampus og øger antallet af nye neuroner. 

I praksis viste voksne mus, der blev behandlet med DMT, bedre resultater i adfærdsopgaver sammenlignet med dem, der ikke blev behandlet. Den behandlede gruppe viste forbedrede resultater i indlærings- og hukommelsesopgaver. 

Infografik: DMT stimulerer neurogenese

Konklusionen

Alle disse resultater er gode nyheder for Medicinsk fællesskab. 

Det viser, at det ikke kun er muligt at stimulere neurogenese med DMT, men også at opnå disse resultater uden de hallucinogene virkninger gennem en specifik receptor. 

"Denne evne til at modulere hjernens plasticitet tyder på, at det har et stort terapeutisk potentiale for en lang række psykiatriske og neurologiske lidelserherunder neurodegenerative sygdomme", siger José Ángel Morales i et erklæring, en af artiklens forfattere. 

Disse resultater kan få stor indflydelse på fremtidige studier, der involverer Ayahuasca og DMT. Hvis man forstår, hvordan man kan kontrollere og påvirke neurogeneseprocessen, kan det fuldstændig ændre den måde, man behandler neurodegenerationssygdomme på.

Ikke desto mindre er der et stort behov for undersøgelser, der kan give forskerne en fuld forståelse af, hvilken rolle stoffer som DMT og lovende receptorer som sigma-1-receptoren spiller i neurogenesen. 

Sammen med et positivt perspektiv kan dette ikke kun føre til nye behandlinger af neurodegenerative sygdomme, men også til en kur mod sygdommene. 

__________________________

Kunne du lide de infografikker, der er lavet med resultater præsenteret i videnskabelig artikel?

Disse infografikker blev lavet ved hjælp af færdige skabeloner, der er tilgængelige i Mind the Graph, dette en og dette en anden. Jeg lavede et par ændringer, og i løbet af kort tid var den klar!

Du kan gøre det samme med dit forskningsarbejde, du behøver ikke at starte helt forfra. Tjek alle skabeloner tilgængelig i Mind the Graph

Og begynd at arbejde på din Infografik lige nu

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner