Ce este DMT?

DMT, sau N, N-dimetiltriptamina, este o substanță naturală prezentă în frunzele unei plante amazoniene numită Psychotria Viridis, care este folosit în cadrul băuturii Ayahuasca, care produce halucinații și modificări ale percepției, emoțiilor și cogniției celor care o experimentează.

Clasificat ca substanță alcaloidă psihoactivă, DMT a fost interzis la nivel mondial în 1971 de către Convenția internațională privind substanțele psihotrope, consumul său este permis în practica religioasă și rituală doar în cadrul băuturii de infuzie, denumită Ayahuasca.

Cercetare în Galeria pentru "molecule"
Cercetare în Galeria Mind the Graph pentru "molecule".

Deși Ayahuasca există de mai bine de un secol, abia în ultimii ani a atras atenția oamenilor de știință datorită beneficiilor sale (încă) nedovedite.

Băutura a fost prezentată pentru a îmbunătăți calitatea vieții și pentru a trata pacienții cu tulburări neurologice și emoționale, cum ar fi depresia, anxietatea și dependența. 

Ce este dmt infografic

Ce știu cercetătorii despre DMT

Un articol publicat de Jurnal de rapoarte de tulburări afective a analizat datele din sondajul Global Ayahuasca Project (GAP), la care au participat 11.912 persoane care au experimentat băutura infuzată. În cadrul sondajului, participanții care au declarat că sufereau de depresie sau anxietate înainte de a consuma ayahuasca au declarat că după experiență au observat un anumit nivel de ameliorare a simptomelor lor. Prin urmare, îmbunătățirea calității vieții lor. 

Rapoartele pacienților, precum acesta, colectate de GAP, sunt în creștere în ultimii ani. În ciuda faptului că sunt vești bune, oamenii de știință și medicii au nevoie de studii fiziologice mai complete și mai detaliate pentru a înțelege sursa acestor beneficii ale Ayahuasca. Băutura din infuzie-plantă are în interior mai multe substanțe și fiecare dintre ele poate declanșa un tip diferit de răspuns în corpul uman. 

Printre aceste substanțe, una dintre ele este DMT. Această substanță din Ayahuasca a atras atenția cercetătorilor datorită potențialului său aparent de neurogeneză.   

Ce este neurogeneza?

Neurogenesis este definit ca fiind procesul de transformare a celule stem neuronale sau progenitor celule în noi neuroni. De asemenea, implică multe activități celulare diferite, inclusiv proliferarea, migrarea și diferențierea celulelor.

La rândul său, celule stem neuronale sunt capabile să se auto-reînnoiască în mod extensiv, generând noi celule ale sistemului nervos, de exemplu neuroni sau celule gliale. În cadrul creierului nostru, există o nișă de celule stem neuronale situată în zona subgranulară a girusului dentat, în hipocampus. 

Hipocampul este partea din creier responsabilă pentru memoria și capacitatea de învățare. Această regiune a creierului face parte din sistemul limbic și are un rol important în transformarea memoriei pe termen scurt în amintiri pe termen lung. 

În cazul bolilor neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer, hipocampul este prima regiune care suferă, ceea ce duce la declinul memoriei. 

Cum afectează DMT creierul?

Pentru o vreme, s-a crezut că DMT se leagă doar de receptorii de serotonină 5-HT, care produc efectele sale halucinante. Cu toate acestea, studii recente raportează că DMT se leagă și de un alt tip de receptor, un receptor neserotoninergic numit receptor sigma-1 sau S1R

Acest receptor este larg răspândit în sistemul nervos central, în special în cortexul prefrontal și în hipocampus. 

Mai mult, cercetătorii au descoperit că prin legarea la acest receptor S1R, DMT își pierde efectele psihoactive, neproducând halucinații sau modificări ale percepției. 

Cercetare in vitro și in vivo

Un studiu publicat în revista Revista Translational Psychiatry Journal în 2020, s-a axat pe studierea efectelor DMT în creier prin intermediul receptorului sigma-1. 

Folosind antagoniști 5-HT, cercetătorii au observat că DMT stimulează neurogeneza prin S1R. 

În plus, datele au arătat că DMT nu numai că acționează ca un stimulent care induce celulele stem neuronale să se maturizeze, să prolifereze și să migreze in vitro, dar crește, de asemenea, capacitatea de învățare și de memorare in vivo. 

In vitro, autorii studiului au raportat că DMT a promovat proliferarea celulelor progenitoare neuronale din nișa neurogenică adultă a hipocampusului. Această acțiune a crescut numărul și dimensiunea neurosfere după o săptămână de tratament cu DMT. 

În plus, pe baza expresiei unor proteine specifice, cercetătorii au observat, de asemenea, că DMT a promovat diferențierea acestor celule stem neuronale. 

Proteinele care se găsesc exclusiv în neuronii tineri și maturi, numite β-III-tubulină și MAP-2, au avut o expresie crescută în neurosferele tratate cu DMT. Acest lucru înseamnă că DMT promovează diferențierea în fenotipul neuronal. 

Cercetătorii au observat, de asemenea, promovarea în alte fenotipuri celulare, cum ar fi astrocitele și oligodendrocitele, toate prin S1R.

In vivo, DMT părea să activeze nișa zonei subgranulare prin S1R. 

Șoarecii adulți tratați cu DMT au avut "o proliferare și o migrare îmbunătățită a precursorilor neuronali în zona subgranulară", potrivit articolului. Acest rezultat sugerează că DMT are un efect modelator asupra neurogenezei hipocampusului, crescând numărul de neuroni noi. 

Practic, șoarecii adulți tratați cu DMT au prezentat rezultate mai bune la sarcinile comportamentale în comparație cu cei care nu au fost tratați. Grupul tratat a prezentat rezultate de îmbunătățire în sarcinile de învățare și de memorie. 

DMT stimulează neurogeneza infografic

Concluzia

Toate aceste rezultate reprezintă o veste bună pentru comunitatea medicală. 

Acest lucru arată că este posibil nu numai să se stimuleze neurogeneza cu DMT, ci și să se obțină aceste rezultate fără efectele halucinogene prin intermediul unui receptor specific. 

"Această capacitate de a modula plasticitatea cerebrală sugerează că are un mare potențial terapeutic pentru o gamă largă de tulburări psihiatrice și neurologice, inclusiv boli neurodegenerative", a declarat José Ángel Morales într-un declarație, unul dintre autorii articolului. 

Aceste rezultate pot influența puternic studiile viitoare care implică Ayahuasca și DMT. Înțelegerea modului în care se poate controla și influența procesul de neurogeneză ar putea schimba complet modul în care sunt tratate bolile neurodegenerative.

Cu toate acestea, există o cerere mare de studii pentru ca oamenii de știință să înțeleagă pe deplin rolul unor substanțe precum DMT și al unor receptori promițători, cum ar fi receptorul sigma-1, în neurogeneză. 

Împreună cu o perspectivă pozitivă, acest lucru ar putea duce nu numai la noi tratamente pentru bolile neurodegenerative, ci și la o vindecare a acestora. 

__________________________

Ți-a plăcut infograficul realizat cu rezultatele prezentate în articolul științific?

Aceste infografice au fost realizate folosind șabloane gata pregătite disponibile în Mind the Graph, aceasta unul și asta celălalt. Am făcut câteva modificări și în scurt timp a fost gata!

Puteți face același lucru pentru munca de cercetare, nu trebuie să începeți de la zero. Consultați toate șabloanele disponibil în Mind the Graph

Și începeți să lucrați la infograficul dvs. chiar acum.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane