Kaj je DMT?

DMT ali N, N-dimetiltriptamin je naravna snov, ki je prisotna v listih amazonske rastline z imenom Psychotria Viridiski se uporablja v pijači ayahuasca, ki povzroča halucinacije in spremembe v zaznavanju, čustvovanju in spoznavanju pri tistih, ki jo doživijo.

DMT je bil leta 1971 z Mednarodno konvencijo o psihotropnih snoveh globalno prepovedan kot psihoaktivna alkaloidna snov, njegovo uživanje pa je v verskih in obrednih praksah dovoljeno le v napitku, imenovanem ayahuasca.

Raziskave v galeriji za "molekule"
Raziskave v galeriji Mind the Graph za "molekule".

Čeprav je ayahuasca znana že več kot stoletje, je šele v zadnjih nekaj letih pritegnila pozornost znanstvenikov zaradi svojih (še) nedokazanih koristi.

Pijača je bila predstavljena za izboljšanje kakovosti življenja in zdravljenje bolnikov z nevrološkimi in čustvenimi motnjami, kot so depresija, anksioznost in odvisnost. 

Kaj je to dmt infografika

Kaj vedo raziskovalci o DMT

Članek, ki ga je objavil Journal of Affective Disorders Poročila je analiziral podatke iz raziskave Global Ayahuasca Project (GAP), v kateri je sodelovalo 11.912 ljudi, ki so izkusili napitek. V raziskavi so udeleženci, ki so pred uživanjem ayahuasce poročali o depresiji ali tesnobi, povedali, da so po izkušnji opazili določeno stopnjo izboljšanja simptomov. S tem se je izboljšala kakovost njihovega življenja. 

V zadnjih nekaj letih je poročil bolnikov, kot je to, ki ga je zbrala organizacija GAP, vse več. Kljub temu, da so to dobre novice, znanstveniki in zdravniki potrebujejo popolnejše in podrobnejše fiziološke študije, da bi razumeli vir teh koristi ayahuasce. Napitek iz infuzijske rastline ima v sebi več snovi in vsaka od njih lahko v človeškem telesu sproži drugačno vrsto odziva. 

Med temi snovmi je tudi DMT. Ta snov iz ayahuasce priteguje pozornost raziskovalcev zaradi svojega očitnega potenciala nevrogeneze.   

Kaj je nevrogeneza?

Neurogenesis je opredeljen kot proces transformacije nevronske matične celice ali progenitor celic v nove nevrone. Vključuje tudi številne različne celične dejavnosti, vključno s proliferacijo, migracijo in diferenciacijo celic.

Po drugi strani pa, nevronske matične celice so zmožne obsežne samoobnove in ustvarjajo nove celice živčnega sistema, na primer nevrone ali glialne celice. V naših možganih je niša nevronskih matičnih celic, ki se nahaja v subgranularna cona dentatnega girusa v hipokampusu. 

Hipokampus je del možganov, ki je odgovoren za naš spomin in sposobnost učenja. Ta predel možganov je del limbičnega sistema in ima pomembno vlogo pri spreminjanju kratkoročnega spomina v dolgoročni spomin. 

Pri nevrodegenerativnih boleznih, kot je Alzheimerjeva bolezen, je hipokampus prva regija, ki trpi, kar vodi v upad spomina. 

Kako DMT vpliva na možgane?

Nekaj časa je veljalo, da se DMT veže le na serotoninske receptorje 5-HT, ki povzročajo halucinacijske učinke. Vendar pa nedavne študije poročajo, da se DMT veže tudi na drugo vrsto receptorjev, neserotoninergične receptorje, imenovane receptor sigma-1 ali S1R

Ta receptor je razširjen v osrednjem živčevju, zlasti v prefrontalni skorji in hipokampusu. 

Poleg tega so raziskovalci odkrili, da DMT ob vezavi na ta receptor S1R izgubi svoje psihoaktivne učinke in ne povzroča halucinacij ali sprememb v zaznavanju. 

Raziskave in vitro in in vivo

Študija, objavljena v reviji Translational Psychiatry Journal v letu 2020 se je osredotočil na preučevanje učinkov DMT v možganih prek receptorja sigma-1. 

Z uporabo antagonistov 5-HT so raziskovalci ugotovili, da DMT spodbuja nevrogenezo prek S1R. 

Poleg tega so podatki pokazali, da DMT ne deluje le kot stimulans, ki spodbuja dozorevanje, razmnoževanje in migracijo nevronskih matičnih celic in vitro, temveč tudi povečuje sposobnost učenja in spomina in vivo. 

In vitro so avtorji študije poročali, da DMT spodbuja proliferacijo nevronskih progenitornih celic iz odrasle nevrogene niše hipokampusa. To delovanje je povečalo število in velikost nevrosfere po tednu dni zdravljenja z DMT. 

Poleg tega so raziskovalci na podlagi izražanja posebnih beljakovin opazili, da DMT spodbuja diferenciacijo teh nevronskih matičnih celic. 

Beljakovini, ki ju najdemo izključno v mladih in zrelih nevronih, β-III-tubulin in MAP-2, sta se v nevrosferah, zdravljenih z DMT, izražali bolj izrazito. To pomeni, da DMT spodbuja diferenciacijo v nevronski fenotip. 

Raziskovalci so opazili tudi spodbujanje drugih celičnih fenotipov, kot so astrociti in oligodendrociti, vse prek S1R.

In vivo se je zdelo, da DMT prek S1R aktivira nišo subgranularne cone. 

Pri odraslih miših, ki so jih zdravili z DMT, so ugotovili "večjo proliferacijo in migracijo nevronskih prekurzorjev v subgranularni coni", je navedeno v članku. Ta rezultat kaže, da DMT modelno vpliva na nevrogenezo hipokampusa in povečuje število novih nevronov. 

V praksi so odrasle miši, ki so jih zdravili z DMT, pokazale boljše rezultate pri vedenjskih nalogah v primerjavi z mišmi, ki jih niso zdravili. Zdravljena skupina je pokazala rezultate izboljšanja pri nalogah učenja in pomnjenja. 

DMT spodbuja nevrogenezo infografika

Zaključek

Vsi ti rezultati so odlična novica za medicinsko skupnost. 

To kaže, da je mogoče z DMT ne le spodbuditi nevrogenezo, temveč tudi doseči te rezultate brez halucinogenih učinkov prek posebnega receptorja. 

"Ta zmožnost moduliranja plastičnosti možganov kaže, da ima velik terapevtski potencial za številne psihiatrične in nevrološke motnje, vključno z nevrodegenerativnimi boleznimi," je dejal José Ángel Morales v izjava, eden od avtorjev članka. 

Ti rezultati lahko močno vplivajo na prihodnje študije, ki vključujejo ayahuasco in DMT. Razumevanje, kako nadzorovati proces nevrogeneze in kako nanj vplivati, bi lahko popolnoma spremenilo način zdravljenja nevrodegenerativnih bolezni.

Kljub temu obstaja veliko povpraševanje po študijah, s katerimi bi znanstveniki v celoti razumeli vlogo snovi, kot je DMT, in obetavnih receptorjev, kot je receptor sigma-1, pri nevrogenezi. 

S pozitivno perspektivo bi to lahko privedlo ne le do novih načinov zdravljenja nevrodegenerativnih bolezni, temveč tudi do ozdravitve teh bolezni. 

__________________________

Ali so vam všeč infografike, ki so bile izdelane na podlagi rezultatov, predstavljenih v znanstvenem članku?

Te infografike so bile izdelane z uporabo pripravljenih predlog, ki so na voljo v Mind the Graph, to ena in to drugo. Naredila sem nekaj sprememb in v kratkem času je bila pripravljena!

Enako lahko storite pri svojem raziskovalnem delu, ni vam treba začeti od začetka. Preverite vse predloge na voljo v Mind the Graph

In začnite delati na svoji infografiki prav zdaj

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge