Кратките почивки могат да увеличат мощността на мозъка ви.

Моля, направете кратка почивка сега и дайте на ума си малко време да се съсредоточи и да усвои ново умение. 

Проверете Галерия Mind the Graph илюстрации, свързани с темата на тази публикация в блога. Кликнете върху изображението по-долу!

Илюстрации на мозъка от галерията на Mind the Graph

Финансирано от NIH проучване изследва мозъчната активност, свързана с усвояването на ново умение, и показва защо кратките почивки са се превърнали в ключов елемент от процеса на учене. 

Прекъсването на почивката по време на тренировка е свързано с по-силно затвърждаване на уменията. Няма разбиране за това как мозъкът комбинира различни действия в пространствено дефинирани последователности от умения по време на почивките. 

За да получат представа за този неизвестен процес, изследователите оценяват магнитоенцефалографията в контекста на развитието и бързото затвърждаване на двигателно умение. 

Резултатите от проучването показват, че практиката, както и почивката в будно състояние, играят важна роля за усвояването на нови умения. Изглежда, че мозъкът ни компресира и консолидира спомените по време на тези почивки. 

Леонардо Г. Коен и екипът му са открили нещо ново, което определено ще допринесе за разбирането ни за неврологичните разстройства и начините за тяхното подобряване.

Проучването: Как мозъкът възпроизвежда спомени, компресирани от самото практикуване

жена в розово-бяло райе с дълъг ръкав си почива на дивана, а компютърът е в скута ѝ
Източник на изображения: Unsplash от Брус Марс

Целта им е да открият механизмите, които са в основата на подобряването на паметта по време на буден сън. Възпроизвеждането на невронна активност изглежда е в основата на няколко форми на памет. 

Екипът на д-р Коен записва мозъчните вълни на 33 здрави десноръки участници, докато те тестват код с лявата си ръка, с помощта на високочувствително сканиране, наречено магнитоенцефалография.

На изследваните лица бяха дадени цифрите 41234, показани на екрана за 10 секунди, и бяха помолени да запишат кода колкото се може повече пъти в продължение на 10 секунди, след което последва 10 секунди почивка. Те повториха процеса 35 пъти, като редуваха упражнение и почивка. 

След този експеримент те установили, че способността на изследваните лица да въвеждат правилно кода значително се подобрява, а след 11-ия опит се понижава. 

С помощта на специална компютърна програма, разработена от екипа, те успяват да определят как мозъкът обработва всяко от числата в теста. 

По време на почивките се отразява много по-бърза версия на мозъчната активност по време на писане, както показва програмата; тя е около 20 пъти по-бърза от тази, наблюдавана по време на писане. 

След приключването на експериментите активността се увеличава два до три пъти. По-честите повторения доведоха до по-бързи скокове в представянето, отколкото по-редките повторения в мозъците на участниците.

Във всички изследвани периоди на почивка в будно състояние се наблюдаваха невронни повторения на цялата обучена последователност. За разлика от това се наблюдава разлика в степента на откриване в зависимост от продължителността на повторението. 

Резултатите от проучването показват, че активността на повторението най-често е била разположена в сензомоторните области на мозъка - частта от мозъка, която регулира движението. Освен това хипокампусът и енториналният кортекс също играят роля в преиграването на спомените. 

Резултатите показват наличието на хипокампално-неокортикални повторения, които допринасят за бързото консолидиране на уменията в будно състояние. Това е най-изненадващият елемент от изследването. По време на бодърстване изследователите са установили, че манипулирането на активността на повторенията може да бъде отлична стратегия за подпомагане на рехабилитацията след инсулт, като позволява на хората да усвояват по-бързо нови умения. 

В дадената по-долу препратка можете да научите повече за техните изследвания и резултати.

Buch, E. R., Claudino, L., Quentin, R., Bönstrup, M., & Cohen, L. G. (2021). Консолидиране на човешките умения, свързано с будно хипокампо-неокортикално възпроизвеждане (Consolidation of human skill linked to waking hippocampo-neocortical replay). Cell Reports, 35(10), 109193.

DOI: https://doi.org/10.1016/j.celrep.2021.109193

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони