Докато светът се възстановява от епидемията на ковида, се разпространява друга болест. Рядката, но фатална маймунска едра шарка се причинява от вирус, който атакува маймуните и други животни в гористите райони на африканския континент, но случаи са регистрирани и в други части на света.

Понастоящем маймунската едра шарка не представлява голяма заплаха за общественото здраве. Въпреки това общностите, които са най-податливи на вируса, се нуждаят от внимателно наблюдение и по-добра информираност. В тази статия разглеждаме какво представлява маймунската едра шарка, как да разпознаем нейните симптоми и препоръчваме стъпки за предотвратяването ѝ.

Какво точно представлява маймунската едра шарка?

Вирусът на маймунската едра шарка причинява маймунска едра шарка - рядко, но не смъртоносно заболяване. Poxviridae или семейството на поксвирусите съдържа вируса на маймунската едра шарка. Маймунската едра шарка може да се разпространи чрез близък физически контакт със заразено животно или човек. При хората заболяването обикновено се разпространява чрез контакт кожа в кожа с човек, който има обрив от маймунска едра шарка, рани или струпеи по кожата си.

Освен това маймунската едра шарка може да се предаде чрез респираторни капки, орални течности и директен или интимен контакт между хора. Човек може да се зарази с маймунска едра шарка и от дрехи, легла или други повърхности, заразени с вируса на маймунската едра шарка.

Епидемията от маймунска едра шарка

Първите документирани случаи на маймунска едра шарка са регистрирани през 1958 г. в колонии от маймуни, отглеждани като обект на научни изследвания. Въпреки че болестта е известна като маймунска едра шарка, нейният произход остава неизвестен.

Възможно е животни като африканските гризачи и маймуните да са носители на вируса. Маймунската едра шарка е съобщена за първи път при хора през 1970 г. Оттогава насам много други страни в Централна и Западна Африка съобщават за случаи на маймунска едра шарка. 

Вирусът на маймунската едра шарка. Центрове за контрол и превенция на заболяванията

Вирусните инфекции, които някога са били сравнително изолирани, се разпространяват по-лесно в един все по-глобализиран свят. През лятото на 2021 г. жител на САЩ се завръща от Нигерия с маймунска едра шарка. След това през 2022 г. се появяват огнища в Европа, Съединените щати и Австралия извън Африка.

Дребна шарка и маймунска едра шарка - как са свързани

Дребната шарка и маймунската едра шарка принадлежат към едно и също семейство вируси. Сред членовете на рода Orthopoxvirus са вирусът на вариолата, който причинява дребна шарка, и вирусът на кравешката едра шарка.

Симптомите на маймунската едра шарка са сходни със симптомите на дребната шарка, но са по-слаби и рядко водят до смърт. Досега не са регистрирани смъртни случаи.

Въпреки това маймунската едра шарка може да причини сериозни усложнения като пневмония и възпаление на мозъка (енцефалит) и очите. Не забравяйте, че варицелата и маймунската едра шарка са напълно различни заболявания.

Какви са признаците и симптомите на маймунската едра шарка?

Възможно е да минат няколко дни или седмици след експозицията, преди да се появят симптоми. Грипоподобните симптоми, които могат да съпътстват маймунската едра шарка, включват:

 • Треска
 • Чувство на безпокойство и студ
 • Главоболие
 • Болки в мускулите
 • Слабост
 • Подуване на възлите на лимфната система
 • Запушване на носа
 • Мехури по кожата

Често в рамките на няколко дни се появява обрив. Обривите могат да изглеждат като червени, плоски подутини и могат да бъдат болезнени. Образуват се мехури и те се изпълват с гной. Необходими са две до четири седмици, за да се образуват корички и мехурите да паднат. Човек може да получи лезии и в устата, вагината или ануса.

Маймунската едра шарка не засяга всички по един и същи начин. Оказва се, че много от настоящите случаи не следват нормалния модел на симптомите. Малко лезии, липса на подути лимфни възли и ниска температура. Някои хора дори не знаят, че са болни. Разпространението на инфекцията все още може да се случи, дори ако няма симптоми.

Разпространение на болестта

Животните и хората, болни от маймунска едра шарка, могат да ви я предадат, ако влязат в контакт помежду си. Предаването на вируса става при разкъсване на кожата на животно, например при одраскване или ухапване, или при контакт на кръв, течности или наранявания на болно животно с човешкото тяло.

Маймунската едра шарка може да се разпространи, но рядко се наблюдава. Възможно е да докоснете раничките, струпеите, капките от дихателните пътища или оралните течности на заразен човек, когато се гушкате, целувате или имате сексуален контакт с него. При интимен контакт може да се разпространи маймунска едра шарка, но сама по себе си тя технически не е полово предавана болест. Вирусът може да се предава чрез спермата или вагиналната течност, но изследователите не са 100% сигурни за механизма на предаването му. Човек или животно, което наскоро е влязло в контакт със заразени материали, като дрехи или постелки, също ще бъде податливо на маймунска едра шарка.

Как да диагностицирате и лекувате маймунска едра шарка

Когато вашият лекар диагностицира маймунска едра шарка, той взема тъканна проба от отворена рана/лезия. След това пробите се изпращат в лаборатория, за да бъдат изследвани чрез полимеразна верижна реакция (PCR). Има вероятност да е необходима и кръвна проба за изследване на вируса на маймунската едра шарка или на антителата, които създавате срещу него, за да разберете повече.

Обикновено симптомите на маймунската едра шарка се проявяват за период от две до четири седмици. В повечето случаи хората с маймунска едра шарка се възстановяват, без да се налага лечение. Ако ви бъде поставена диагноза, вашият доставчик на здравни услуги ще ви наблюдава, ще се опита да облекчи симптомите ви, да предотврати загубата на течности и ще ви препоръча антибиотици, ако сте изложени на друга инфекция. Понастоящем няма одобрено лечение за маймунска едра шарка. Не е известно дали антивирусните лекарства помагат за лечението на маймунска едра шарка. 

Превенцията е по-добра от лечението

В клинични изпитвания ваксината срещу дребна шарка е обещаваща срещу маймунска едра шарка, но в момента не е налична за употреба.

Критични компоненти на превенцията са предпазването на заразени животни от хора и ограничаването на предаването на инфекцията от човек на човек. Предотвратяването на разпространението на вируса на маймунската едра шарка е толкова просто, колкото:

 • Спазвайте дистанция от заразени животни (особено от такива, които са заразени или мъртви).
 • Трябва да се избягва използването на заразени с вируси постелки и други материали.
 • Уверете се, че всички храни, съдържащи месо или животински части, са достатъчно добре сготвени.
 • Препоръчва се често измиване на ръцете с дезинфектант и вода.
 • Бъдете внимателни, когато общувате с хора, които може да са заразени.
 • Уверете се, че сте отговорен сексуален партньор, което включва използване на защита и бариерни методи.
 • Повърхностите, които често се докосват, трябва да се почистват и дезинфекцират.
 • Когато се грижите за човек, заразен с вируса, носете лични предпазни средства (ЛПС) и маска.

Потърсете лекарска помощ, ако забележите нов или необясним обрив. Моля, не изпадайте в паника и вземете мерки за безопасност. За разлика от дребната шарка, това заболяване не е животозастрашаващо. Обикновено то отшумява за няколко седмици. Може да искате да вземете предпазни мерки, докато сте в него.

Инфографиките са чудесен начин за визуална комуникация на науката

Заболяване като маймунската едра шарка би било по-трудно да се обясни без инфографики. Ето защо можете да видите, че силата на визуалната комуникация на науката е толкова силна и същевременно толкова проста.

Подобни инфографики са чудесни за повишаване на осведомеността дори сред широката общественост. Ние от Mind the graph помагаме на научната общност да предаде по-добре своето послание със силата на инфографиките. За повече информация посетете нашата уебсайт

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони