Референт в областта на визуализацията на данни, Алберто Кайро е едно от най-големите имена в областта на инфографиките.

Алберто е роден в Испания, където ръководи създаването на отдела за интерактивна инфографика в El Mundo и печели няколко награди с екипа си. По-късно Алберто работи за една от най-големите медийни групи в Бразилия, Editora Globo, като изпълнителен директор на списание Época.

инфографики

Учебната програма на Алберто включва и две книги, първата от които е за журналистиката Масови отворени онлайн курсове и преподаване в Университета на Северна Каролина - Чапъл Хил. Доста впечатляващо, нали?

В момента той е председател на катедрата "Найт" по визуална журналистика в Училището по комуникации и директор на Програмата за визуализация - и двете в Университета в Маями. И всичко това, докато води курсове по инфографики и визуализация на данни по целия свят.

инфографики

Алберто има ясна представа за това как трябва да работи визуализацията на данни.

Както самият той казва: инфографиките са като очила. Ако свалите очилата, всичко ще е размазано и няма да можете да различите какво е пред вас. Размазаната бъркотия са данните. Когато сложите очилата, всичко придобива смисъл. Очилата са адаптирани към вас и филтрират размазаната каша в нещо, което можете да разберете. Очилата са инфографики.

инфографики

Изготвянето на инфографика става по-лесно от всякога. Въпреки това трябва да имате теорията, за да го направите правилно. Инфографиките са мултидисциплинарни. Това означава, че ви трябват основни познания в различни области, за да направите една добра инфографика.

Ето я рецептата: журналистика, картография, статистика, изкуства, анимация и програмиране.

Идеята е да се съсредоточите в една област и да имате основите на всички останали. По този начин ще можете да задавате въпроси към данните и доказателствата, като прескочите метода "тя/той каза".
По този начин ще развиете мислене, основано на доказателства. А това е смисълът на инфографиките.инфографикиАлберто Кайро се вдъхновява от големи имена в областта на инфографиките като Найджъл Холмс и от огромни референции в областта на визуализацията на данни като The New York Times.
Може би и вие трябва да се стремите нависоко.

Звучи ли ви трудно? Няма страшно. Направете първата си стъпка!

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони