Alberto Cairo är en referens inom datavisualisering och ett av de största namnen när det gäller infografik.

Alberto är född i Spanien, där han ledde skapandet av avdelningen för interaktiv infografik på El Mundo och vann flera priser med sitt team. Senare arbetade Alberto för en av de största mediekoncernerna i Brasilien, Editora Globo, som verkställande direktör för tidskriften Época.

Infografik

Albertos meritlista omfattar även två böcker, den första journalistiken Massive Open Online Course och undervisning vid University of North Carolina - Chapel Hill. Ganska imponerande, eller hur?

För närvarande är han riddarordförande i Visuell Journalistik vid Högskolan för Kommunikationoch chef för Visualization Program - båda vid University of Miami. Allt detta samtidigt som han håller kurser om infografik och datavisualisering runt om i världen.

Infografik

Alberto har en tydlig syn på hur datavisualisering ska fungera.

Som han själv säger: infografik är som glasögon. Om du tar av dig glasögonen blir allt suddigt och du kan inte urskilja vad som finns framför dig. Den suddiga röran är data. När du sätter på dig glasögonen blir allt begripligt. Glasögonen är anpassade till dig och filtrerar den suddiga röran till något du kan förstå. Glasögonen är infografik.

Infografik

Att göra en Infografik är enklare än någonsin. Men du måste ha teorin för att göra det rätt. Infografik är tvärvetenskapligt. Det innebär att du behöver grundläggande kunskaper inom olika områden för att göra en bra infografik.

Här är receptet: journalistik, kartografi, statistik, konst, animering och programmering.

Tanken är att du ska fokusera på ett område och ha grundläggande kunskaper om alla andra. På så sätt kommer du att kunna ställa frågor om data och bevis samtidigt som du slipper "hon/han sa"-metoden.
Genom att göra det kommer du att utveckla det evidensbaserade tänkandet. Och det är just detta som infografik handlar om.InfografikAlberto Cairo inspirerades av stora namn inom infografik som Nigel Holmes och stora referenser inom datavisualisering som The New York Times.
Du kanske också borde sikta högt.

Låter det svårt? Det gör inget. Ta ditt första steg!

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar