Академичният живот изисква добро владеене на писането на статии. Научният живот извън лабораторията обаче изисква повече от това. Той изисква актуализиране на новите техники и инструменти. По този въпрос се появява нов и модерен израз: визуално рефериране.

Особено в науките за живота и здравето визуалните резюмета и научните инфографики са добри партньори за предаване на нови открития и подходяща информация на други учени и неспециалисти. 

От друга страна, други науки едва сега откриват ползите от използването на визуални стимули за достигане до различни и по-големи аудитории.

В цял свят много списания вече адаптират съдържанието си към този нов визуален формат на резюмета. Също така, с последните промени в издателския формат, почти всички издателства насърчават подаването на публикации с визуални резюмета.

Издателите използват визуални елементи, инфографики и визуални реферати във всички видове научни области, включително небиологични, като астрономия, физика, химия и т.н., въпреки че очевидно "движението" е започнало във физиологията, фармакологията, биохимията, неврологията и други области, свързани с медицината.

Какво представляват визуалните резюмета?

Визуалните резюмета са изображения с висока резолюция, представящи цялостната идея на научния труд. Те могат да обобщават научноизследователски статии, обзорни статии или кратки съобщения.

Визуалните резюмета имат за цел да запознаят читателя с научноизследователската статия в рамките на няколко минути и обикновено съдържат общата идея за експерименталния план, хипотезата и индикация за резултатите.

Те позволяват бърз преглед на информацията, като същевременно стимулират по-нататъшното проучване на темата на изследването. Някои фигури са толкова новаторски и впечатляващи, че ни карат да си зададем въпроса как са направени.

Несъмнено създаването на добър визуален абстракт не е лесно. Преди да започнете, трябва да имате ясна и задълбочена представа за темата.

Дори да следвате всички правила за визуализация на данни и да прегледате стотици уроци, практиката е единственият път към съвършенството.

Като учени обаче ние не се стремим да бъдем известни с перфектното си изкуство или дизайнерски умения. Нашата цел е просто да съобщим нашите открития. Ако се затрудняваме да го направим - а това често се случва - значи имаме проблем, който се нуждае от решаване.

Добре, първо. Какво означава да имаш добра комуникация в научния свят?

Нека разгледаме някои визуални абстракции.

визуален абстрактен пример

Изглежда доста елементарно, нали? Това е така, защото се предполага, че е така.

Може да е малко изненадващо, но това просто на вид визуално резюме е публикувано в Nature Reviews Cancer2, реномирано научно списание с рецензии.

Какво ни казва това? Че дори най-големите списания не искат да бъдете най-добрият графичен дизайнер в света. Това, което те искат, е графичен материал, който ефективно подкрепя текста.

Видове визуални абстракти

Стил на диаграмата: Обикновено помага, когато има много молекулярни структури.

Инфографски стил: Предпочита се, когато в една и съща диаграма трябва да се включат изображения с голямо визуално въздействие и текст. Можете да опитате инфографиката на Mind the Graph Създател.

Тип комикс: Най-подходящият тип за комуникация в списания.

Защо да използвате визуална абстракция?

Картинните комуникации се приемат добре от публиката по време на събирането. По подобен начин статия, дълга няколко страници, се представя сбито в едно изображение чрез визуално резюме.

Използването на визуални резюмета е ефективен начин за разказване на важните моменти, които авторът трябва да предаде. То също така се превръща в обект за бърз преглед на научната статия и спестява време на читателя.

Добре представеното визуално резюме в крайна сметка представя цялата история на научния труд и се превръща в сърцевина на статията.

От прагматична гледна точка визуалните резюмета също така увеличават броя на прегледите на страниците (т.е. привличат читатели) и увеличават шанса да бъдат цитирани в други публикации!

Ето един пример за интересно изображение от статия, публикувана в "Frontiers in Cellular and Infection Microbiology", в която е използвана инфографика във визуалното резюме, за да привлече вниманието на читателите.

Статията с визуално резюме има над 2 пъти повече прегледи от средното за изданието, в което е публикувана. Това е 200% повече аудитория, която се запознава с вашите научни открития.

visual-abstract-example

Според известен проучване споменато в Economist "Графични детайли: значението на диаграмите за науката", като инфографиката като визуален елемент в статията увеличава цитатите в 120%. Така че... защо да не използвате визуално резюме? Звучи като правилното нещо, което трябва да се направи.

Как да направим визуална абстракция?

Когато обмисляте създаването на визуален реферат за вашата научна статия, ето няколко въпроса, които можете да си зададете:

  • За какво е моето изследване?
  • Какви са основните ми изводи?
  • Как моите открития се съпоставят с известните досега?
  • Как моите открития са важни за аудиторията, т.е. каква е значимостта им?

С други думи, преди да се опитате да предадете работата си, трябва да я разберете много ясно.

Разбирате ли собствената си работа достатъчно ясно, за да я обясните дори на неспециалист? Ако отговорът ви е "да", нямате оправдание да не използвате онлайн програма за създаване на визуални реферати.

Въпреки че вие и вашите колеги може да разбирате отлично изследванията и резултатите, ваше задължение е да помогнете на аудиторията да ги разбере също толкова добре, а безплатният онлайн инструмент е идеалният начин да постигнете това. Направете го визуално!

Ако отговорът ви е "не", опасявам се, че може да имате проблеми с написването на статията си от резюмето до благодарностите. В този случай безплатният генератор на резюмета също може да ви помогне да се чувствате по-уверени и да контролирате работата си. И така, горещо ви препоръчвам да опитате да създадете свой собствен визуално рефериране онлайн.

За някои читатели може да се окаже сложно да разберат дори заглавието на научна статия. Направете го нагледно! В крайна сметка едно изображение обяснява повече от хиляда думи. Не знаете как? Ние сме тук, за да ви помогнем.

Сега, наред с ефективната инструмент за да ви помогнем, ето няколко съвета за създаване на завладяващ визуален абстракт:

Уверете се, че знаете основните точки

Напишете изводите с възможно най-малко думи, а след това ги съкратете още повече. Опростявайте основните моменти, докато не останат само едно-две изречения. Това ще послужи като основа за вашия графична абстракция.

Вижте какво е проработило при другите

Въпреки че искате визуалната ви абстракция да бъде оригинална, разглеждането на съществуващ материал може да ви помогне да решите какво да включите и какво да пропуснете.

Сайтът Cell Press Насоки за графични резюмета да включите примери за различни стилове на визуални резюмета и как да ги подобрите.

Потърсете в списанието, в което подавате документи, вече публикувани визуални резюмета и ще разберете какъв стил, шрифтове и цветове да използвате.

Можете също така да разгледате галерията на Mind the Graph с персонализирани визуални абстрактни шаблони за вдъхновение, което можете да започнете да редактирате според нуждите си.

Галерия Mind the Graph: Мозък Човешки коронарен сагитален разрез
Галерия Mind the Graph: Мозък Човешки коронарен сагитален разрез

Адаптирайте абстракцията си към целите си

Протичането на резюмето зависи от вида на данните, които представяте. Ако вашите изводи са, че А води до Б, тогава една удебелена стрелка между двете може да илюстрира това ясно.

Ако се опитвате да откриете липсващата връзка между B и C, тогава между тези две изображения ще има въпросителен знак.

По същия начин, ако изследването разкрива протеинова структура, покажете снимка на тази структура. Визуална схема може да бъде идеална за илюстриране на процеси или механизми.

Включете ключови думи и нищо повече

Кои са онези специфични думи или фрази, които читателят търси, за да разбере за какво става дума в статията? Включете ги в изображението, а дребните детайли оставете настрана - те ще бъдат описани в резюмето и статията.

Уверете се, че е разбираем

Ако читателят трябва да отдели повече от няколко минути, за да разбере визуалното ви резюме, това не постига целта и дори може да го накара да загуби интерес.

Затова създайте ясна и проста визуализация, която е лесна за разбиране с един замах.

Редактиране на визуалната абстракция

Съобщение: Определете приоритетите на ключовото послание. Визуалното представяне на вашето послание зависи от вида и броя на посланията/ резултатите, които се надявате да предадете.

Разпределение:

  1. Заглавие с основния въпрос, който се разглежда.
  2. Зрителни полета: Може да се направи с цветни полета, панели или форми. За по-лесно разглеждане визуалните реферати трябва да имат ясно разделение на секциите.
  3. Надписите трябва да са ясно четливи и не по-малки от 10 пункта за нормален текст.
  4. Добавяне на автор, цитат и вестник

Примери за оформление:

Цвят: Трябва да се положат усилия да се използват цветове, които се допълват или са в различни нюанси. Ако не сте сигурни за цветовете, използвайте монохромен стил.

Цифри: Това могат да бъдат фигури, използвани в ръкописа, или изображения, за които имате авторски права, за да ги използвате.Уверете се, че използвате надеждни източници за вашата банка с изображения, като например Mind the Graph.

Процесът на създаване на визуални абстракти с платформата на Mind the Graph е много прост. Влезте в платформата, изберете необходимите икони, плъзнете ги и ги пуснете на страницата.

Подредете иконите според техните взаимоотношения и добавете текста, който обяснява вашата история! Да! Това е всичко.

Можете да избирате измежду различни цветове на фона, теми и също така имаме предварително подготвени формати. Освен това, ако имате нужда от конкретна икона, която все още не е в библиотеката, можем да я изработим по поръчка за нула време.

Примери за визуални абстракции и безплатни шаблони

Това е типичен пример за визуално резюме за Annals of Surgery, създадено от екипа на Mind the Graph за клиент.

Друг пример за типичен визуален абстракт, предложен от Annals of Surgery на научното издателство Lippincott.
Това са примери за персонализирани визуални абстракти, които можете да намерите в платформата на Mind the Graph.

Не е необходимо да подготвяте нищо от нулата, в Mind the Graph ще имате достъп до много шаблони и хиляди научно точни илюстрации, за да започнете. От мишки и плъхове до лабораторни животни, всяка област, свързана с медицината и науките за живота, е там.

И всичко това е създадено за и с помощта на учени-изследователи.

Готови ли сте да започнете да създавате свои собствени визуални абстракти? В Mind the Graph има много възможности и ресурси за това.

Не позволявайте на липсата на умения или опит да ви откаже от това невероятно преживяване. Започнете да творите още сега с Mind the Graph.

абонамент за лого

Абонирайте се за нашия бюлетин

Ексклузивно висококачествено съдържание за ефективни визуални
комуникация в областта на науката.

- Ексклузивно ръководство
- Съвети за дизайн
- Научни новини и тенденции
- Уроци и шаблони