"Menimo, da objava članka ni končna točka za znanstvenika.". Z družbo External Diffusion smo opravili majhen intervju o njihovem delu in o tem, kako izboljšujejo znanstveno komuniciranje. Oglejte si ga!

1. Kaj je bila prelomnica za ustanovitev podjetja Zunanja difuzija?

Kot znanstvenik je Damien čutil potrebo, da svoje delo deli na drugačen način, poleg znanstvenih člankov in sporočil na konferencah. Začel je pisati osebni blog in bil aktiven na Twitterju. Pisanje blogovskih prispevkov o znanstvenih člankih (svojih ali kakšnih drugih zanimivih, ki jih je našel v literaturi) je bila naloga, v kateri je zelo užival. Bistvo je v uporabi alternativnega sloga komuniciranja, zunaj strogega platna znanstvenega komuniciranja in izogibanja njegovemu žargonu. Vendar pa je kljub naporom za ozaveščanje ob pogledu na statistiko spletnega mesta ugotovil, da je zelo težko pritegniti oči k tem člankom.

Spomladi 2015 se je v pogovoru z bratom Alexom, podjetnikom na področju spletnih in družbenih medijev, porodila zamisel o spletnem vozlišču, ki bi avtorjem znanstvenih publikacij, ki želijo objaviti svoj članek na blogu, zagotovilo ustrezno in množično občinstvo. Damien si je zamislil vse stvari, ki bi jih avtorji z veseljem izkoristili. Alex je prišel na dan s tehničnimi rešitvami in predlogi, s katerimi bi lahko ponudil še več. Skupaj sta zasnovala spletno stran in začela novačiti prve sodelavce in sledilce na družbenih omrežjih. Spletno mesto je začelo delovati oktobra 2015.

2. Kako lahko zunanja difuzija pomaga znanstvenikom pri sporočanju njihovih ugotovitev?

Menimo, da je objava članek ni končna točka za znanstvenika. Večina raziskovalcev čuti potrebo, da o svojih ugotovitvah govori na dopolnilne načine. Tako na primer govorijo na konferencah, da bi poskrbeli, da skupnost izve za njihovo delo. Včasih uporabijo storitve oddelka za komuniciranje na univerzi, da se obrnejo na splošni tisk. Nekateri komunicirajo tudi neposredno prek družbenih medijev. Blogi so še en kanal znanstvenega komuniciranja, razširjanja, doseganja, promocije (imenujte jih, kakor želite). Da bi z bloganjem dosegli učinek, ni dovolj le pisanje odlične vsebine, temveč potrebujete široko in ustrezno občinstvo.

Blogersko objavo Zunanja difuzija sestavlja stran z več razdelki, na kateri so lahko različne vrste zanimivih vsebin (infografike, ilustracije, več povezav, biografija avtorja, videoposnetek itd.). Vsebino zagotovi avtor na podlagi predloge, ki jo predlagamo. Po želji vam pomagamo pri oblikovanju vsebine. Prednost zunanje difuzije je v občinstvu in aktivnem sodelovanju z družbenimi mediji. Ko objava zaživi na spletnem mestu, aktiviramo pravi komunikacijski načrt, s katerim poskrbimo, da o objavi in članku na spletu razpravlja ustrezna skupnost.

Če želite, da kdo prebere vašo raziskavo, potrebujete zunanjo difuzijo!

3. Kakšen je bil odziv znanstvene skupnosti na vaše delo?

Začeli smo s peščico objav in praktično brez sledilcev v družabnih medijih. Zdaj vsak teden objavimo eno objavo, občinstvo pa hitro narašča (npr. > 5000 sledilcev na Twitterju). Pomembna je visoka stopnja vključenosti (RT, všečki itd.), ki jo ustvarjajo naše objave v družbenih medijih, in število "klikov" na dejanski znanstveni članek, ki ga avtorji želijo promovirati. Od skupnosti prejemamo veliko pozitivnih komentarjev in tega smo zelo veseli!

4. Kateri so naslednji koraki za zunanjo difuzijo?

Naslednji korak pri razvoju zagonskega podjetja je vzpostavitev trajnostnega poslovnega modela. Iščemo institucionalne partnerje - univerze, raziskovalne konzorcije, mreže itd. - ki bi želeli redno koristiti naše storitve. Želimo še naprej graditi svoje občinstvo v družbenih medijih. Kmalu bomo ponudili tudi plačljive storitve za pripravo vsebin, kot so infografike, ilustracije, videoposnetki in popularizacijski članki. Nazadnje imamo stran gostujočega bloga kjer objavljamo zunanje prispevke o različnih temah, povezanih z znanstvenim založništvom in raziskovanjem; to stran nameravamo še obogatiti, da bi še naprej vključevali pogovor s skupnostjo (predlogi so dobrodošli!).

Razširite svoje raziskave z zunanjo difuzijo!

5. Kako si predstavljate, da bo potekalo znanstveno komuniciranje čez nekaj let?

Komuniciranje o znanosti ima več oblik. Vedno bodo obstajali znanstveniki, ki menijo, da njihovi članki "govorijo sami zase" in ne potrebujejo nobene dodatne oblike obveščanja. In v nekaterih primerih je to morda res primerno za to, kar želijo početi. Vendar pa je znanstveno komuniciranje v znanosti sredi revolucije: odprti dostop, odprta znanost, odprti podatki, predtiski, recenziranje po objavi, skupne objave itd. Tudi družbeni mediji povečujejo vire informacij. V tem toku informacij bo z vidika znanstvenega avtorja vse bolj pomembno, da se zna izstopati. Zato bo upravljanje spletne prisotnosti in e-vrednotenja nujno.

Z vidika bralca, ki se mora spoprijeti s sedanjo preobremenjenostjo z informacijami, branje znanstvenih blogov je dobra ideja. Kar zadeva oblike komuniciranja, so inovacije že prisotne z interaktivnimi plakati, pogovori na družbenih omrežjih, videoposnetki v živo itd. Kljub temu verjamemo, da bo stari dobri papir preživel še dolga leta, saj pri znanstvenem komuniciranju ne gre le za posredovanje močnega sporočila, temveč tudi za natančno in podrobno izmenjavo metod in podatkov, da lahko skupnost nadgradi obstoječe delo in napreduje naprej. Verjetno bo vse pomembnejše poslanstvo komunikatorjev znanosti sodelovanje z družbo, mediji in celo politično sfero, da bi pomagali racionalizirati pristranske znanstvene razprave (migracije, podnebne spremembe, cepiva itd.). V današnji komunikacijski mrzlici je mogoče zlahka posredovati okrnjena sporočila, zato morajo znanstveniki pomagati pri njihovem odpravljanju.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge