"Wij zijn van mening dat het publiceren van een paper niet het eindpunt is voor een wetenschapper". We deden een klein interview met External Diffusion over hun werk en hoe ze het verbeteren wetenschap communicatie. Bekijk het!

1. Wat was het keerpunt om Externe Verspreiding op te richten?

Als een wetenschappervoelde Damien de behoefte om zijn werk op een andere manier te delen, naast wetenschappelijk papers en mededelingen op conferenties. Hij begon een persoonlijke blog en werd actief op Twitter. Blogberichten schrijven over wetenschappelijke papers (zijn eigen of een ander interessant stuk uit de literatuur) was een oefening waar hij veel plezier aan beleefde. Het punt is om een alternatieve communicatiestijl te gebruiken, buiten het strakke canvas van wetenschappelijke communicatie om en het jargon te vermijden. Ondanks zijn inspanningen om mensen te bereiken, realiseerde hij zich door naar de statistieken van de website te kijken dat het erg lastig was om deze artikelen onder ogen te krijgen.

In het voorjaar van 2015, tijdens een gesprek met zijn broer Alex, die web- en social media-ondernemer is, ontstond het idee: een webhub die een relevant en massaal publiek zou garanderen voor auteurs van wetenschappelijke publicaties die hun artikel willen bloggen. Damien bedacht waar auteurs allemaal van zouden willen profiteren. Alex kwam met technische oplossingen en voorstellen om nog meer te bieden. Samen ontwierpen ze de website en begonnen ze met het werven van de eerste bijdragers en volgers op sociale media. De website werd in oktober 2015 gelanceerd.

2. Hoe kan Externe Verspreiding wetenschappers helpen hun bevindingen bekend te maken?

Wij zijn van mening dat het publiceren van een paper is niet het eindpunt voor een wetenschapper. De meeste onderzoekers voelen de behoefte om op aanvullende manieren over hun bevindingen te praten. Ze spreken bijvoorbeeld op conferenties om ervoor te zorgen dat de gemeenschap over hun werk hoort. Soms maken ze gebruik van de diensten van de communicatieafdeling van de universiteit om de algemene pers te bereiken. Sommigen communiceren ook rechtstreeks via sociale media. Bloggen is nog een ander kanaal voor wetenschapscommunicatie, verspreidingoutreach, promotie (noem het hoe je wilt). Om impact te maken via bloggen is het schrijven van geweldige inhoud niet genoeg; je hebt een breed en relevant publiek nodig.

De External Diffusion blogpost bestaat uit een pagina met meerdere secties die verschillende types boeiende inhoud (infografieken, illustraties, meerdere links, biografie van de auteur, videoenz.). De inhoud wordt geleverd door de auteur op basis van een sjabloon dat wij voorstellen. Op verzoek helpen we bij het creëren van de inhoud. De kracht van External Diffusion is het publiek en de actieve sociale media. Zodra de post live is op de website, activeren we een echt communicatieplan om ervoor te zorgen dat de post en het artikel online worden besproken door de relevante gemeenschap.

Als je wilt dat iemand je onderzoek leest, wil je Externe Verspreiding!

3. Hoe was de reactie van de wetenschappelijke gemeenschap op uw werk?

We begonnen met een handvol berichten en vrijwel geen volgers op sociale media. Nu publiceren we ongeveer elke week een bericht en het publiek groeit heel snel (bijv. > 5000 volgers op Twitter). Wat veelzeggend is, is het hoge engagement (RT, likes, enz.) dat onze posts op sociale media genereren en het aantal "doorkliks" naar het daadwerkelijke wetenschappelijke artikel dat de auteurs willen promoten. We ontvangen veel positieve reacties uit de gemeenschap en daar zijn we erg blij mee!

4. Wat zijn de volgende stappen voor Externe Verspreiding?

De volgende stap voor de ontwikkeling van de start-up is het opzetten van een duurzaam businessmodel. We zijn op zoek naar institutionele partners - universiteiten, onderzoek consortia, netwerken, enz. - die op regelmatige basis gebruik willen maken van onze diensten. We willen ons sociale mediapubliek blijven opbouwen. We zullen binnenkort ook diensten tegen betaling aanbieden voor de voorbereiding van inhoud zoals infografieken, illustraties, video en populariseringsartikelen. Tot slot hebben we een gastblog pagina waar we externe bijdragen publiceren over verschillende onderwerpen met betrekking tot wetenschappelijke publicaties en onderzoek; we zijn van plan deze pagina te verrijken om het gesprek met de gemeenschap gaande te houden (voorstellen welkom!).

Verspreid uw onderzoek met External Diffusion!

5. Hoe denkt u dat de wetenschapscommunicatie er over een paar jaar uitziet?

Wetenschapscommunicatie kent meerdere vormen. Er zullen altijd wetenschappers zijn die denken dat hun artikelen "voor zichzelf spreken" en geen extra vorm van outreach nodig hebben. En in sommige gevallen kan dat inderdaad werken voor wat ze willen doen. Wetenschapscommunicatie bevindt zich echter midden in een revolutie: open access, open wetenschapOpen data, preprints, peer review na publicatie, gezamenlijke publicaties, enz. Sociale media vermenigvuldigen ook de informatiebronnen. In deze informatiestroom zal het vanuit het perspectief van de wetenschappelijke auteur steeds belangrijker worden om op te vallen. Het beheren van online aanwezigheid en e-reputatie wordt dus een must.

Vanuit het perspectief van de wetenschapslezer, die het hoofd moet bieden aan de huidige informatie-overload, het lezen van wetenschappelijke blogs is een goed idee. Op het gebied van communicatievormen is er al innovatie met interactieve posters, chats via sociale media en live video'senz. Toch geloven we dat het goede oude papier nog lang zal blijven bestaan, omdat wetenschapscommunicatie niet alleen gaat over het overbrengen van een sterke boodschap; het gaat ook over het delen van methoden en gegevens op een precieze en gedetailleerde manier, zodat de gemeenschap kan voortbouwen op bestaand werk en verdere vooruitgang kan boeken. Waarschijnlijk is een missie van groeiende belang voor wetenschapsvoorlichters zal zijn om zich in te laten met de samenleving, de media en zelfs de politiek om bevooroordeelde wetenschappelijke debatten te helpen rationaliseren (migratie, klimaat verandering, vaccins, enz.) In de huidige communicatiegekte kunnen verknipte boodschappen gemakkelijk worden overgebracht en wetenschappers moeten helpen dit te ontkrachten.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen