"Considerăm că publicarea unei lucrări nu este punctul final pentru un om de știință". Am realizat un mic interviu cu External Diffusion despre activitatea lor și despre modul în care îmbunătățesc comunicarea științifică. Vedeți articolul!

1. Care a fost punctul de cotitură pentru a fonda Difuzarea externă?

În calitate de om de știință, Damien a simțit nevoia de a-și împărtăși munca într-un mod diferit, pe lângă lucrările științifice și comunicările la conferințe. A deschis un blog personal și a început să fie activ pe Twitter. Scrierea de articole pe blog despre lucrări științifice (ale sale sau alte lucrări interesante găsite în literatura de specialitate) a fost un exercițiu care i-a plăcut foarte mult. Ideea este de a folosi un stil de comunicare alternativ, în afara pânzei austere a comunicării științifice și de a evita jargonul acesteia. Cu toate acestea, și în ciuda eforturilor de informare, și-a dat seama, uitându-se la statisticile site-ului, că era foarte dificil să atragă privirile asupra acestor articole.

În primăvara anului 2015, discutând cu fratele său, Alex, care este antreprenor în domeniul web și social media, a apărut ideea: un hub web care să garanteze o audiență relevantă și masivă pentru autorii de publicații științifice care doresc să își scrie articolele pe blog. Damien s-a gândit la toate lucrurile de care autorilor le-ar plăcea să beneficieze. Alex a venit cu soluții și propuneri tehnice pentru a oferi și mai mult. Împreună, au proiectat site-ul web și au început să recruteze primii colaboratori și urmăritori pe rețelele sociale. Site-ul a fost lansat în octombrie 2015.

2. Cum poate ajuta oamenii de știință să își comunice descoperirile prin difuzie externă?

Considerăm că publicarea o lucrare nu este punctul final pentru un om de știință. Majoritatea cercetătorilor simt nevoia de a vorbi despre rezultatele lor în moduri complementare. De exemplu, ei merg să vorbească la conferințe pentru a se asigura că comunitatea aude despre munca lor. Uneori, ei apelează la serviciile departamentului de comunicare al universității, pentru a ajunge la presa generală. Unii comunică, de asemenea, direct prin intermediul rețelelor de socializare. Blogging-ul este un alt canal de comunicare, diseminare, informare, promovare a științei (spuneți-i cum doriți). Pentru a avea un impact prin intermediul blogurilor, nu este suficient să scrieți un conținut excelent; aveți nevoie de un public larg și relevant.

Postarea de blog External Diffusion constă într-o pagină cu mai multe secțiuni care poate găzdui diverse tipuri de conținut atractiv (infografice, ilustrații, linkuri multiple, biografia autorului, video etc.). Conținutul este furnizat de autor pe baza unui șablon propus de noi. Dacă se solicită, ajutăm la crearea conținutului. Punctul forte al Difuziei Externe este audiența și mediatizarea activă în social media. Odată ce postarea este live pe site, activăm un adevărat plan de comunicare, pentru a ne asigura că postarea și articolul sunt discutate online de către comunitatea relevantă.

Dacă vreți ca cineva să vă citească cercetarea, trebuie să aveți nevoie de difuzie externă!

3. Cum a reacționat comunitatea științifică la activitatea dumneavoastră?

Am început cu o mână de postări și practic fără niciun urmăritor pe rețelele de socializare. Acum, publicăm câte o postare la fiecare săptămână sau cam așa ceva, iar audiența crește foarte repede (de ex. > 5000 de urmăritori pe Twitter). Ceea ce este semnificativ este rata ridicată de implicare (RT, like-uri etc.) pe care o generează postările noastre în social media și numărul de "click-uri" către articolul științific pe care autorii doresc să îl promoveze. Primim o mulțime de comentarii pozitive din partea comunității și ne bucurăm foarte mult de acest lucru!

4. Care sunt următorii pași pentru difuzarea externă?

Următorul pas pentru dezvoltarea start-up-ului este stabilirea unui model de afaceri sustenabil. Căutăm parteneri instituționali - universități, consorții de cercetare, rețele etc. - care ar dori să beneficieze de serviciile noastre în mod regulat. Dorim să continuăm să ne construim audiența în social media. De asemenea, vom propune în curând servicii contra cost pentru pregătirea de conținuturi precum infografice, ilustrații, videoclipuri și articole de popularizare. În cele din urmă, avem un pagina de blog pentru invitați unde publicăm contribuții externe pe diverse subiecte legate de publicarea și cercetarea științifică; intenționăm să îmbogățim această pagină pentru a continua să angajăm conversația cu comunitatea (propunerile sunt binevenite!).

Răspândiți-vă cercetarea cu ajutorul difuziei externe!

5. Cum vă imaginați că va fi comunicarea științifică peste câțiva ani?

Comunicarea științifică are forme multiple. Întotdeauna vor exista oameni de știință care consideră că lucrările lor "vorbesc de la sine" și nu au nevoie de nicio formă suplimentară de comunicare. Și, în unele cazuri, aceasta poate funcționa într-adevăr pentru ceea ce vor să facă. Cu toate acestea, comunicarea științifică academică se află în mijlocul unei revoluții: acces deschis, știință deschisă, date deschise, preprinturi, evaluare inter pares post-publicație, publicații în colaborare etc. De asemenea, social media multiplică sursele de informare. În acest flux de informații, din perspectiva autorului științific, va fi din ce în ce mai important să se poată evidenția. Astfel, gestionarea prezenței online și a e-reputației va fi o necesitate.

Din perspectiva cititorului de știință, care trebuie să facă față supraîncărcării actuale de informații, citirea blogurilor științifice este o idee bună. În ceea ce privește formele de comunicare, inovația este deja prezentă cu postere interactive, chat-uri pe rețelele de socializare și videoclipuri în direct etc. Cu toate acestea, credem că vechea și buna hârtie va supraviețui încă mulți ani, deoarece comunicarea științifică nu înseamnă doar transmiterea unui mesaj puternic, ci și împărtășirea metodelor și a datelor într-un mod precis și detaliat, astfel încât să permită comunității să se bazeze pe lucrările existente și să progreseze în continuare. Probabil, o misiune de o importanță crescândă pentru comunicatorii științifici va fi aceea de a se angaja în relația cu societatea, mass-media și chiar cu sfera politică pentru a contribui la raționalizarea dezbaterilor științifice tendențioase (migrație, schimbări climatice, vaccinuri etc.). Mesajele trunchiate pot fi transmise cu ușurință în frenezia comunicațională de astăzi, iar oamenii de știință trebuie să contribuie la demitizarea acestui lucru.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane