"Θεωρούμε ότι η δημοσίευση μιας εργασίας δεν είναι το τελικό σημείο για έναν επιστήμονα". Κάναμε μια μικρή συνέντευξη με την External Diffusion σχετικά με το έργο τους και τον τρόπο με τον οποίο βελτιώνουν την επικοινωνία της επιστήμης. Ελέγξτε το!

1. Ποιο ήταν το σημείο καμπής για την ίδρυση της Εξωτερικής Διάχυσης;

Ως επιστήμονας, ο Damien αισθάνθηκε την ανάγκη να μοιραστεί το έργο του με διαφορετικό τρόπο, εκτός από τις επιστημονικές εργασίες και τις ανακοινώσεις σε συνέδρια. Ξεκίνησε ένα προσωπικό ιστολόγιο και άρχισε να δραστηριοποιείται στο Twitter. Το να γράφει αναρτήσεις στο ιστολόγιο για επιστημονικές εργασίες (δικές του ή κάποιο άλλο ενδιαφέρον κομμάτι που βρήκε στη βιβλιογραφία) ήταν μια άσκηση που του άρεσε πολύ. Το ζητούμενο είναι να χρησιμοποιείτε εναλλακτικό στυλ επικοινωνίας, έξω από τον αυστηρό καμβά της επιστημονικής επικοινωνίας και να αποφεύγετε την ορολογία της. Ωστόσο, και παρά τις προσπάθειες προβολής, διαπίστωσε κοιτάζοντας τα στατιστικά στοιχεία του ιστότοπου ότι ήταν πολύ δύσκολο να πέσουν μάτια σε αυτά τα άρθρα.

Την άνοιξη του 2015, συνομιλώντας με τον αδελφό του, τον Άλεξ, ο οποίος είναι επιχειρηματίας στον τομέα του διαδικτύου και των κοινωνικών μέσων δικτύωσης, προέκυψε η ιδέα: ένας διαδικτυακός κόμβος που θα εγγυάται ένα σχετικό και μαζικό κοινό για τους συγγραφείς επιστημονικών δημοσιεύσεων που θέλουν να δημοσιεύσουν την εργασία τους σε ιστολόγιο. Ο Damien σκέφτηκε όλα όσα θα ήθελαν να επωφεληθούν οι συγγραφείς. Ο Alex σκέφτηκε τεχνικές λύσεις και προτάσεις για να προσφέρει ακόμη περισσότερα. Μαζί σχεδίασαν τον ιστότοπο και άρχισαν να στρατολογούν τους πρώτους συνεργάτες και οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο ιστότοπος εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2015.

2. Πώς η εξωτερική διάχυση μπορεί να βοηθήσει τους επιστήμονες να επικοινωνήσουν τα ευρήματά τους;

Θεωρούμε ότι η δημοσίευση μια εργασία δεν είναι το τελικό σημείο για έναν επιστήμονα. Οι περισσότεροι ερευνητές αισθάνονται την ανάγκη να μιλούν για τα ευρήματά τους με συμπληρωματικούς τρόπους. Για παράδειγμα, πηγαίνουν να μιλήσουν σε συνέδρια για να βεβαιωθούν ότι η κοινότητα ακούει για το έργο τους. Μερικές φορές χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του τμήματος επικοινωνίας του πανεπιστημίου, για να απευθυνθούν στον γενικό Τύπο. Ορισμένοι επικοινωνούν επίσης απευθείας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Το ιστολόγιο είναι ένα ακόμη κανάλι επιστημονικής επικοινωνίας, διάδοσης, προβολής, προώθησης (πείτε το όπως θέλετε). Για να έχετε αντίκτυπο μέσω του ιστολογίου, δεν αρκεί η συγγραφή εξαιρετικού περιεχομένου- χρειάζεστε ένα ευρύ και σχετικό κοινό.

Η δημοσίευση του ιστολογίου External Diffusion αποτελείται από μια σελίδα πολλαπλών τμημάτων που μπορεί να φιλοξενήσει διάφορους τύπους ελκυστικού περιεχομένου (infographics, εικονογράφηση, πολλαπλούς συνδέσμους, βιογραφικό του συγγραφέα, βίντεο κ.λπ.). Το περιεχόμενο παρέχεται από τον συγγραφέα βάσει ενός προτύπου που προτείνουμε. Εάν ζητηθεί, βοηθάμε στη δημιουργία του περιεχομένου. Το δυνατό σημείο της εξωτερικής διάχυσης είναι το κοινό και η ενεργή προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις η ανάρτηση είναι ζωντανή στον ιστότοπο, ενεργοποιούμε ένα πραγματικό σχέδιο επικοινωνίας, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η ανάρτηση και το άρθρο συζητούνται στο διαδίκτυο από τη σχετική κοινότητα.

Αν θέλετε να διαβάσει κάποιος την έρευνά σας, χρειάζεστε Εξωτερική Διάχυση!

3. Πώς ανταποκρίθηκε η επιστημονική κοινότητα στο έργο σας;

Ξεκινήσαμε με μια χούφτα αναρτήσεις και σχεδόν καθόλου οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Τώρα, δημοσιεύουμε μία ανάρτηση κάθε εβδομάδα περίπου και το κοινό αυξάνεται πολύ γρήγορα (π.χ. > 5000 οπαδοί στο Twitter). Αυτό που είναι σημαντικό είναι το υψηλό ποσοστό εμπλοκής (RT, likes κ.λπ.) που δημιουργούν οι αναρτήσεις μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ο αριθμός των "κλικ" προς την πραγματική επιστημονική εργασία που οι συγγραφείς θέλουν να προωθήσουν. Λαμβάνουμε πολλά θετικά σχόλια από την κοινότητα και είμαστε πολύ χαρούμενοι γι' αυτό!

4. Ποια είναι τα επόμενα βήματα για την εξωτερική διάχυση;

Το επόμενο βήμα για την ανάπτυξη της νεοσύστατης επιχείρησης είναι η δημιουργία ενός βιώσιμου επιχειρηματικού μοντέλου. Αναζητούμε θεσμικούς εταίρους - πανεπιστήμια, ερευνητικές κοινοπραξίες, δίκτυα κ.λπ. - οι οποίοι θα ήθελαν να επωφεληθούν από τις υπηρεσίες μας σε τακτική βάση. Θέλουμε να συνεχίσουμε να χτίζουμε το κοινό μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σύντομα θα προτείνουμε επίσης υπηρεσίες επί πληρωμή για την προετοιμασία περιεχομένου όπως infographics, εικονογραφήσεις, βίντεο και άρθρα εκλαΐκευσης. Τέλος, έχουμε ένα σελίδα blog επισκεπτών όπου δημοσιεύουμε εξωτερικές συνεισφορές σε διάφορα θέματα σχετικά με τις επιστημονικές εκδόσεις και την έρευνα- σχεδιάζουμε να εμπλουτίσουμε αυτή τη σελίδα για να συνεχίσουμε τη συζήτηση με την κοινότητα (προτάσεις ευπρόσδεκτες!).

Διαδώστε την έρευνά σας με την εξωτερική διάχυση!

5. Πώς φαντάζεστε ότι θα είναι η επιστημονική επικοινωνία σε μερικά χρόνια;

Η επιστημονική επικοινωνία έχει πολλαπλές μορφές. Πάντα θα υπάρχουν επιστήμονες που πιστεύουν ότι οι εργασίες τους "μιλούν από μόνες τους" και δεν χρειάζονται καμία πρόσθετη μορφή προβολής. Και σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί όντως να λειτουργήσει για αυτό που θέλουν να κάνουν. Ωστόσο, η επιστημονική επικοινωνία της επιστήμης βρίσκεται στη μέση μιας επανάστασης: ανοικτή πρόσβαση, ανοικτή επιστήμη, ανοικτά δεδομένα, preprints, αξιολόγηση από ομοτίμους μετά τη δημοσίευση, συνεργατικές δημοσιεύσεις κ.λπ. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλαπλασιάζουν επίσης τις πηγές πληροφόρησης. Σε αυτή τη ροή πληροφοριών, από τη σκοπιά του επιστημονικού συγγραφέα, θα είναι όλο και πιο σημαντικό να μπορεί να ξεχωρίζει. Συνεπώς, η διαχείριση της διαδικτυακής παρουσίας και της ηλεκτρονικής φήμης θα είναι απαραίτητη.

Από τη σκοπιά του αναγνώστη της επιστήμης, ο οποίος πρέπει να αντιμετωπίσει την τρέχουσα υπερφόρτωση πληροφοριών, η ανάγνωση επιστημονικών ιστολογίων είναι μια καλή ιδέα. Όσον αφορά τις μορφές επικοινωνίας, υπάρχει ήδη καινοτομία με διαδραστικές αφίσες, συνομιλίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ζωντανά βίντεο κ.λπ. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι το παλιό καλό χαρτί θα επιβιώσει για πολλά χρόνια, επειδή η επιστημονική επικοινωνία δεν έχει να κάνει μόνο με τη μετάδοση ισχυρών μηνυμάτων- έχει επίσης να κάνει με την ανταλλαγή μεθόδων και δεδομένων με ακριβή και λεπτομερή τρόπο, ώστε να επιτρέψει στην κοινότητα να βασιστεί στην υπάρχουσα εργασία και να προχωρήσει περαιτέρω. Πιθανώς, μια αποστολή αυξανόμενης σημασίας για τους επικοινωνιολόγους της επιστήμης θα είναι να συνεργαστούν με την κοινωνία, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και ακόμη και την πολιτική σφαίρα για να βοηθήσουν στον εξορθολογισμό των προκατειλημμένων επιστημονικών συζητήσεων (μετανάστευση, κλιματική αλλαγή, εμβόλια κ.λπ.). Τα κουτσουρεμένα μηνύματα μπορούν εύκολα να μεταδοθούν στη σημερινή επικοινωνιακή φρενίτιδα και οι επιστήμονες πρέπει να βοηθήσουν στην απομυθοποίηση αυτού του γεγονότος.

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα