ZIKV je nevaren virus, ki pustoši po svetu. Zato avtor v tem primeru preučuje njegovo razmnoževanje v možganih odraslega človeka.

Virus Zika (ZIKV) okuži možgansko tkivo odraslih in povzroči motnje spomina pri miših

Skupina s Fakultete za farmacijo pod vodstvom Claudie Figueiredo (2019) je preučevala, kako se virus zika razmnožuje v možganskem tkivu odraslih ljudi ter pri miših okvari sinapse in spomin. Virus zika je arbovirus iz družine Flaviviridae, odgovoren za nedavni velik izbruh v Latinski Ameriki.

Virus ZIKV so našli v možganih in možganski tekočini odraslih bolnikov. Imunoreaktivnost NS2B je bila kolokalizirana z nevronsko imunoreaktivnimi celicami, ne pa z GFAP ali F4/80, kar kaže na to, da je ZIKV v zrelem človeškem tkivu tarča nevronov. Pri odraslih imunokompetentnih miših, okuženih z intracerebroventrikularno infuzijo ZIKV, so visoke ravni RNA ZikV zaznane v čelnem korteksu in hipokampusu, glavni tip okuženih celic pa so zreli nevroni.

Potrdijo se povišana raven TNF-α v možganih, intenzivna mikroglioza, povečano izražanje proteinov komplementarnega sistema (C1q in C3) ter poškodbe hipokampalnih sinaps.

Študija je vključevala 9 enakih kvadrantov.

Preverite izvirni članek tukaj.

Grafični povzetki, ki jih poganja Mind the Graph

Izdelano z Mind the Graph

Prva slika predstavlja primer, ko so bili fragmenti človeškega kortikalnega tkiva temporalnega režnja razrezani v 400 µm rezine in vzdrževani v kulturi 4 dni pred inkubacijo z virusom ZIKV (107 PFU) ali posnemovalnim medijem za 1 uro, čemur je sledilo izpiranje. 

Izdelano z Mind the Graph

Drugi primer prikazuje, da so odrasle miši prejele infuzijo 105 PFU ZIKV, UV-inaktiviranega ZIKV ali posnemovalnega medija v možganski lateralni ventrikel.

Zdi se, da ugotovitve potrjujejo, kar je bilo o tej temi znano že prej: "ZIKV je ne glede na to, ali je pot okužbe centralna ali periferna, usmerjen v možganske regije, povezane s spominom. Virus je bil odkrit v možganski tekočini odraslih bolnikov z nevrološkimi zapleti," trdi Figueiredo.

Predlagajo, da so prihodnje študije, katerih cilj je preučiti dolgoročni nevrodegenerativni vpliv okužbe z virusom ZIKV, upravičene. Ugotavljanje načinov za preprečevanje signalnih nepravilnosti, ki vodijo v motnje v delovanju možganov, bi lahko utrlo pot intervencijskim strategijam za odložitev ali preprečevanje razvoja resnih nevroloških bolezni.

Učinek in uspešnost dokumentov

Analiziramo lahko z Altmetric podatkov, da je ocena spletne pozornosti tega papirja višja. kot . 95% vseh drugih podobnih izdelkov v naravi Časopisi.

Vir: Altmetric

Izkoristite moč infografike tudi za izboljšanje svojega članka! Začnite ustvarjati na Mind the Graph.

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge