ZIKV is een gevaarlijk virus dat de wereld teistert. Daarom bestudeert de auteur in dit geval de replicatie ervan in de volwassen menselijke hersenen.

Zika-virus (ZIKV) infecteert volwassen hersenweefsel en veroorzaakt geheugenverlies bij muizen

Een groep van de School of Pharmacy onder leiding van Claudia Figueiredo (2019) onderzocht hoe zika virus vermenigvuldigt zich in volwassen menselijk hersenweefsel en beschadigt synapsen en geheugen bij muizen. Het Zika-virus is een arbovirus dat behoort tot de Flaviviridae-familie en verantwoordelijk is voor een recente grote uitbraak in Latijns-Amerika.

ZIKV is aangetroffen in de hersenen en de liquor van volwassen patiënten. NS2B-immunoreactiviteit colokaliseerde met NeuN-immunoreactieve cellenmaar niet met GFAP of F4/80, wat aangeeft dat neuronen het doelwit zijn van ZikV in het volwassen menselijke weefsel. In volwassen immunocompetente muizen die geïnfecteerd zijn door intracerebroventriculaire infusie van ZIKV, worden hoge niveaus van ZikV RNA gedetecteerd in de frontale cortex en hippocampus, en volwassen neuronen zijn het belangrijkste celtype dat geïnfecteerd is.

Verhoogde niveaus van TNF-α in de hersenen, intense microgliosis, verhoogde expressie van eiwitten van het complementsysteem (C1q en C3) en schade aan de hippocampale synaps worden geverifieerd.

Het onderzoek betrof 9 gelijke kwadranten.

Controleer de origineel artikel hier.

Grafische samenvattingen aangedreven door Mind the Graph

Zika-virus vermenigvuldigt zich in volwassen menselijk hersenweefsel en verstoort synapsen en geheugen in muizen Paper Review
Gemaakt met Mind the Graph

De eerste figuur geeft het geval weer waarbij de menselijke temporale kwab corticale weefselfragmenten in plakjes van 400 µm werden gesneden en 4 dagen in kweek werden gehouden voorafgaand aan incubatie met ZIKV (107 PFU) of mockmedium gedurende 1 uur, gevolgd door uitwassen. 

Zika-virus vermenigvuldigt zich in volwassen menselijk hersenweefsel en verstoort synapsen en geheugen in muizen Paper Review
Gemaakt met Mind the Graph

De tweede laat zien dat volwassen muizen een infusie kregen van 105 PFU ZIKV, UV-geïnactiveerd ZIKV of schijnmedium in de cerebrale laterale ventrikel.

De conclusies lijken te bevestigen wat eerder bekend was over dit onderwerp: "ZIKV richt zich op hersengebieden die verband houden met het geheugen, ongeacht of de infectieroute centraal of perifeer is. Het virus is gedetecteerd in CSF van volwassen patiënten met neurologische complicaties," beweerde Figueiredo.

Zij stellen voor dat toekomstige studies gericht op het onderzoeken van de neurodegeneratieve gevolgen op lange termijn van ZIKV-infectie gerechtvaardigd zijn. Het identificeren van manieren om signaalafwijkingen die leiden tot hersendisfunctie te voorkomen, zou de weg kunnen banen voor interventiestrategieën om de ontwikkeling van ernstige neurologische aandoeningen uit te stellen of te voorkomen.

Documenten Impact en prestaties

We kunnen analyseren met Altmetric gegevens dat de online aandachtsscore van deze krant hoger is... dan 95% van alle andere artikelen van een vergelijkbare leeftijd in Natuur Tijdschriften.

Zika-virus vermenigvuldigt zich in volwassen menselijk hersenweefsel en verstoort synapsen en geheugen in muizen Paper Review
Bron Altmetric

Gebruik de kracht van infographics ook om je artikel een boost te geven! Start een creatie op Mind the Graph.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen