ZIKV este un virus periculos care face ravagii în întreaga lume. Prin urmare, în acest caz, autorul studiază replicarea acestuia în creierul uman adult.

Virusul Zika (ZIKV) infectează țesutul cerebral al adulților și provoacă tulburări de memorie la șoareci

Un grup de la Facultatea de Farmacie condus de Claudia Figueiredo (2019) a studiat modul în care virusul zika se replică în țesutul cerebral uman adult și afectează sinapsele și memoria la șoareci. Virusul Zika este un arbovirus care aparține familiei Flaviviridae, responsabil de o recentă epidemie majoră în America Latină.

ZIKV a fost găsit în creierul și în LCR al pacienților adulți. Imunoreactivitatea NS2B s-a colocalizat cu celulele imunoreactive cu NeuN, dar nu cu GFAP sau F4/80, ceea ce indică faptul că neuronii sunt ținta ZikV în țesutul uman matur. La șoarecii adulți imunocompetenți infectați prin infuzie intracerebroventriculară de ZIKV, niveluri ridicate de ARN ZikV sunt detectate în cortexul frontal și hipocampus, iar neuronii maturi sunt principalul tip de celule infectate.

Se verifică niveluri crescute de TNF-α în creier, microglioză intensă, expresie crescută a proteinelor sistemului complementar (C1q și C3) și leziuni ale sinapsei hipocampale.

Studiul a cuprins 9 cadrane egale.

Verificați articolul original aici.

Rezumate grafice realizate de Mind the Graph

Fabricat cu Mind the Graph

Prima figură reprezintă cazul în care fragmentele de țesut cortical al lobului temporal uman au fost secționate în felii de 400 µm și menținute în cultură timp de 4 zile înainte de incubarea cu ZIKV (107 PFU) sau cu mediu simulat timp de 1 oră, urmată de spălare. 

Fabricat cu Mind the Graph

Al doilea arată că șoarecii adulți au primit o perfuzie de 105 PFU ZIKV, ZIKV inactivat cu UV sau mediu simulat în ventriculul lateral cerebral.

Concluziile par să susțină ceea ce se știa anterior despre acest subiect: "ZIKV țintește regiunile cerebrale legate de memorie, indiferent dacă ruta de infectare este centrală sau periferică. Virusul a fost detectat în LCR al pacienților adulți cu complicații neurologice", a susținut Figueiredo.

Aceștia propun ca viitoarele studii care vizează examinarea impactului neurodegenerativ pe termen lung al infecției cu ZIKV să fie justificate. Identificarea modalităților de prevenire a anomaliilor de semnalizare care duc la disfuncții cerebrale ar putea deschide calea către strategii de intervenție pentru a întârzia sau preveni dezvoltarea unor afecțiuni neurologice majore.

Lucrări Impact și performanță

Putem analiza cu Altmetric date că scorul de atenție online al acestei lucrări este mai mare decât 95% a tuturor celorlalte articole de o vârstă similară din Nature Jurnale.

Sursa Altmetric

Folosiți puterea infografiilor pentru a vă stimula și articolul! Începeți o creație la Mind the Graph.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane