Podnebne spremembe so še vedno sporna tema. Včasih znanstveni dokazi izginejo pred osebnimi mnenji in polemičnimi pogovori. Prepričani smo, da mora vsaka razprava o podnebnih spremembah temeljiti na znanstvenih dognanjih, ki jih kot družba že poznamo. Zato je v tem prispevku veliko povezav na znanstvene članke, intervjuje z znanstveniki in trdne podatke. Če se vam poraja kateri koli od spodnjih dvomov, se znanost trudi, da bi vam odgovorila:

01. Hladno je. Globalno segrevanje se ne dogaja.

Pozimi je sneg. To dejstvo včasih deluje kot izjava proti globalnemu segrevanju. Leta 2015 je ameriški senator na senat prinesel snežno kepo, da bi "dokazal", da je globalno segrevanje laž.

50959594-1829-4fcc-8d0f-4fc6dbf3690f
Ameriški senator je v senat prinesel snežno kepo, da bi "dokazal", da je globalno segrevanje laž.

Ime je res lahko nekoliko zavajajoče, vendar sneg NI dokaz proti globalnemu segrevanju. Pravzaprav so ekstremne temperature močan dokaz, da se stvari spreminjajo. Izgubljamo mehke temperature. Obstaja veliko znanstvenih podatkov, ki kažejo, kako se temperatura planeta z leti povečuje.

Da bi to razumeli, moramo poznati razliko med podnebjem in vremenom. Podnebje je dolgoročno povprečje, medtem ko je vreme tisto, kar preverjamo, ko želimo za konec tedna oditi na plažo. To pomeni, da se vreme pojavlja začasno. Pozimi še vedno opažamo sneg. In globalno segrevanje se dogaja.

 

V skladu z Washington Post, od leta 2000 pa se je pojavilo veliko več novi temperaturni rekordi kot hladne. V letu 2017 smo videli več kot 10.000 rekordi v nizkih temperaturah na vremenskih postajah po Združenih državah Amerike. Istega leta je bilo podrtih več kot 36.000 rekordov visokih temperatur.

podnebne spremembe Nasa
Podatki o temperaturi kažejo na hitro segrevanje v zadnjih nekaj desetletjih, najnovejši podatki segajo do leta 2018. Po podatkih agencije NASA je bilo leto 2016 najtoplejše od leta 1880, kar pomeni nadaljevanje dolgoročnega trenda naraščanja globalnih temperatur. Vseh deset najtoplejših let v 139-letnem zapisu se je zgodilo od leta 2005, pri čemer je pet najtoplejših let pet zadnjih let. Kredit: Nasin observatorij za Zemljo

A nov članek, objavljen v reviji Nature. kažejo, da se je od konca 20. stoletja temperatura dvignila najhitreje v zadnjih dveh tisočletjih.

02. Znanstveniki se ne strinjajo glede človekovega vpliva na podnebne spremembe. 

Ko zanikovalci pravijo, da ni znanstvenega soglasja o podnebnih spremembah, lahko veliko ljudi misli, da je razhajanje v tem, kako človek vpliva na podnebne spremembe, 50 na 50. Nekaj takega kot "vsaka stran ima svoje znanstvenike". Vendar se 99% znanstvenikov strinja, da povzročamo globalno segrevanje, kot je zapisano v The Guardian in . NASA. Vsaj 18 znanstvenih združenj v ZDA, od Ameriške geofizikalne zveze do Ameriškega zdravniškega združenja, je podalo uradne izjave o podnebnih spremembah. Med raziskovalci podnebja smo na to vprašanje že odgovorili. Povzročamo jih mi. Zdaj moramo preiti k naslednjim vprašanjem: ali jo je mogoče ustaviti?

03. To je le še en naravni cikel. Zgodilo se je že prej. 

Da, vsi smo gledali Ledeno dobo. In vemo, da je planet Zemlja stara duša, ki je doživela marsikaj, tudi ekstremne temperature. Torej bi lahko bile sedanje podnebne spremembe naravni proces, kajne? Preprosto živimo v drugem ciklu. No, lahko bi bilo, vendar najnovejši znanstveni podatki tega NE kažejo.

Preverimo možne naravne vzroke za naraščajoče temperature:

Sonce:  Sončna energija je se je dogajalo navzdol in ne navzgor, zato bi se morali, če bi spremembe sončne energije vplivale na našo temperaturo, ohlajati in ne segrevati.

Pred ledeno dobo: Nekateri pravijo, da je planet toplejši, ker smo se opomogli od zadnje ledene dobe. Toda te dobe povzročajo Zemljini orbitalni cikli. In v skladu z našim koledarjem planetarnih ciklov, domnevamo, da bomo doživeli novo ledeno dobo., ne toplo.

Vulkanizem: Vulkani proizvajajo pline, ki zadržujejo toploto, zato so lahko odgovorni za spremembo temperature, kajne? Pravzaprav proizvedejo manj kot 1% CO2, ki ga proizvede človek. Poleg tega veliki izbruhi, ko se zgodijo, Zemljo ohladijo, namesto da bi jo segreli. Članek v reviji Nature z naslovom Zadnja faza male ledene dobe, ki so jo povzročili vulkanski izbruhi pojasni, kako je svet v 18. stoletju začel prehajati iz obdobja vulkanske ohladitve v podnebje, ki so ga segreli človeški izpusti.

preview_88004-1024x943

Pravzaprav je V predindustrijski skupni dobi ni dokazov o globalno skladnih toplih in hladnih obdobjih. V preteklosti se temperature niso spreminjale na več kot polovici sveta naenkrat. Šele po industrijski revoluciji se je temperatura začela globalno spreminjati. Dokument prikazuje, kako "To pomanjkanje prostorsko-časovne skladnosti kaže, da predindustrijski vpliv ni bil zadosten za nastanek globalno ekstremnih temperatur na večdesetletni in stoletni časovni lestvici. Nasprotno pa ugotavljamo, da je bilo najtoplejše obdobje v zadnjih dveh tisočletjih v 2. stoletju na več kot 98% zemeljske oble. To je močan dokaz, da antropogeno globalno segrevanje nima primere le v smislu absolutnih temperatur, temveč tudi v prostorski doslednosti v kontekstu zadnjih 2.000 let."

Te rezultate moramo sporočiti, da bodo lahko vplivali na našo družbo. Izboljšajmo komunikacijo v znanosti skupaj?

znanstvene ilustracije z grafom

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge