Klimaatverandering is nog steeds een controversieel onderwerp. Soms verdwijnt wetenschappelijk bewijs voor persoonlijke meningen en polemiek. Wij vinden dat elke discussie over klimaatverandering gebaseerd moet zijn op wat wij als samenleving al weten en op wetenschap. Daarom bevat dit bericht veel links naar wetenschappelijke papers, interviews met wetenschappers en solide gegevens. Als u een van deze onderstaande twijfels heeft, werkt de wetenschap eraan om u te antwoorden:

01. Het is koud. De opwarming van de aarde gebeurt niet.

In de winter ligt er sneeuw. Dit feit werkt soms als een verklaring tegen de opwarming van de aarde. In 2015 bracht een Amerikaanse senator een sneeuwbal naar de Senaat om te "bewijzen" dat de opwarming van de aarde een leugen is.

50959594-1829-4fcc-8d0f-4fc6dbf3690f
Een Amerikaanse senator bracht een sneeuwbal naar de Senaat om te "bewijzen" dat de opwarming van de aarde een leugen is.

De naam kan inderdaad een beetje verwarrend zijn, maar de sneeuw is GEEN bewijs tegen de opwarming van de aarde. In feite zijn extreme temperaturen een sterk bewijs dat de dingen veranderen. We verliezen de zachte temperaturen. Er zijn genoeg wetenschappelijke gegevens die aantonen dat de temperatuur op aarde in de loop der jaren toeneemt.

Om dat te begrijpen, moeten we het verschil kennen tussen klimaat en weer. Het klimaat is een langetermijngemiddelde, terwijl het weer is wat we controleren als we een weekend naar het strand willen gaan. Wat betekent dat het weer op een tijdelijke schaal voorkomt. We blijven sneeuw zien in de winter. En de opwarming van de aarde gebeurt.

 

Volgens de Washington PostSinds 2000 zien we veel meer... nieuwe hete-temperatuur-records dan koude. In feite zagen we in 2017 meer dan 10.000 koude-temperatuur records gebroken op weerstations in de Verenigde Staten. En meer dan 36.000 records van hoge temperaturen werden in hetzelfde jaar gebroken.

klimaatverandering nasa
Temperatuurgegevens tonen een snelle opwarming in de afgelopen decennia, de laatste gegevens gaan tot 2018. Volgens de gegevens van de NASA was 2016 het warmste jaar sinds 1880, waarmee de langetermijntrend van stijgende temperaturen op aarde wordt voortgezet. De 10 warmste jaren in het 139-jarige record hebben allemaal plaatsgevonden sinds 2005. Krediet: NASA's aardobservatorium

A nieuwe paper gepubliceerd in Nature laten zien hoe de temperatuur sinds het einde van de 20e eeuw het snelst is gestegen in de afgelopen twee millennia.

02. Er is geen consensus onder wetenschappers over de menselijke invloed op de klimaatverandering. 

Wanneer ontkenners zeggen dat er geen wetenschappelijke consensus is over klimaatverandering, kunnen veel mensen denken dat er een 50-50 spagaat is over de invloed van de mens op de klimaatverandering. Zoiets als "Elke kant heeft zijn wetenschappers". Echter, 99% van de wetenschappers zijn het erover eens dat wij de opwarming van de aarde veroorzaken, volgens The Guardian en NASA. Ten minste 18 wetenschappelijke genootschappen in de Verenigde Staten, van de American Geophysical Union tot de American Medical Association, hebben officiële verklaringen over klimaatverandering afgelegd. Onder klimaatonderzoekers hebben we deze vraag al beantwoord. Wij veroorzaken het. Nu moeten we overgaan tot de volgende vragen: is het mogelijk om het te stoppen?

03. Het is gewoon weer een natuurlijke cyclus. Het is eerder gebeurd. 

Ja, we hebben allemaal naar Ice Age gekeken. En we weten dat de planeet Aarde een oude ziel is die veel heeft meegemaakt, waaronder extreme temperaturen. Dus, de huidige klimaatverandering zou een natuurlijk proces kunnen zijn, toch? We leven gewoon in een andere cyclus. Dat zou kunnen, maar dat is NIET wat de nieuwste wetenschappelijke gegevens laten zien.

Laten we eens kijken naar mogelijke natuurlijke oorzaken voor de stijgende temperaturen:

De zon:  De energie van de zon heeft geweest omlaag, niet omhoog, dus als veranderingen in de zonne-energie onze temperatuur bepalen, zouden we koeler moeten worden, niet warmer.

Pre-ijstijd: Sommige mensen zeggen dat de planeet warmer is omdat we herstellen van de laatste ijstijd. Maar wat deze Ages veroorzaakt zijn de baancycli van de Aarde. En volgens onze planeet cyclus kalender, we worden verondersteld naar een andere ijstijd te gaangeen warme.

Vulkanisme: Vulkanen produceren warmte-opnemende gassen, dus kunnen zij verantwoordelijk zijn voor de temperatuursverandering, toch? Eigenlijk produceren ze minder dan 1% van de CO2 die de mens produceert. Bovendien koelen grote uitbarstingen, wanneer ze gebeuren, de aarde af in plaats van haar op te warmen. De Nature paper getiteld Laatste fase van de Kleine IJstijd gedwongen door vulkaanuitbarstingen verklaren hoe de wereld begon over te stappen van een vulkanisch gekoeld tijdperk naar een klimaat dat werd opgewarmd door menselijke emissies in de 18e eeuw.

preview_88004-1024x943

In feite is er Geen bewijs voor wereldwijd samenhangende warme en koude perioden in het pre-industriële tijdperk. In het verleden veranderde de temperatuur niet op meer dan de helft van de aarde tegelijk. Pas na de industriële revolutie begon de temperatuur wereldwijd te veranderen. Het artikel laat zien hoe "Dit gebrek aan spatio-temporele coherentie wijst erop dat de pre-industriële forcering niet voldoende was om wereldwijd extreme temperaturen te veroorzaken op de tijdschaal van meerdere decaden en centimalen. Wij vinden daarentegen dat de warmste periode van de afgelopen twee millennia plaatsvond in de tweede eeuw voor meer dan 98% van de aarde. Dit levert het sterke bewijs dat de antropogene opwarming van de aarde niet alleen ongekend is in termen van absolute temperaturen, maar ook ongekend in ruimtelijke consistentie binnen de context van de afgelopen 2000 jaar."

We moeten deze resultaten communiceren zodat ze onze samenleving kunnen beïnvloeden. Laten we samen de communicatie in de wetenschap verbeteren?

let op de grafiek wetenschappelijke illustraties

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen