Klimaforandringer er stadig et kontroversielt emne. Nogle gange forsvinder videnskabelige beviser til fordel for personlige meninger og polemiske samtaler. Vi mener, at enhver diskussion skal være baseret på det, vi allerede ved som samfund, baseret på videnskab. Så dette indlæg har en masse links til videnskabelige artikler, interviews med forskere og solide data. Hvis du er i tvivl om noget af det nedenstående, arbejder videnskaben på at svare dig:

01. Det er koldt. Den globale opvarmning finder ikke sted.

Der er sne om vinteren. Denne kendsgerning fungerer nogle gange som et statement mod global opvarmning. I 2015 tog en amerikansk senator en snebold med i senatet for at "bevise", at global opvarmning er en løgn.

50959594-1829-4fcc-8d0f-4fc6dbf3690f
En amerikansk senator tog en snebold med i senatet for at "bevise", at global opvarmning er en løgn.

Navnet kan godt være lidt forvirrende, men sneen er IKKE et bevis mod global opvarmning. Faktisk er ekstreme temperaturer et stærkt bevis på, at tingene er ved at ændre sig. Vi er ved at miste de bløde temperaturer. Der er masser af videnskabelige data, der viser, hvordan planetens temperatur er steget gennem årene.

For at forstå det, er vi nødt til at kende forskellen på klima og vejr. Klimaet er et langsigtet gennemsnit, mens vejret er det, vi tjekker, når vi vil på stranden i weekenden. Det betyder, at vejret forekommer i en midlertidig skala. Vi bliver ved med at se sne om vinteren. Og der sker en global opvarmning.

 

Ifølge Washington PostSiden år 2000 har vi set langt flere nye rekorder for varme temperaturer end kolde. Faktisk oplevede vi i 2017 mere end 10.000 kulderekorder slået på vejrstationer i hele USA. Og mere end 36.000 højtemperaturrekorder blev slået det samme år.

klimaforandringer nasa
Temperaturdata viser hurtig opvarmning i de seneste årtier, de seneste data går frem til 2018. Ifølge data fra NASA var 2016 det varmeste år siden 1880, og dermed fortsætter den langsigtede tendens med stigende globale temperaturer. De 10 varmeste år i den 139 år lange optegnelse har alle fundet sted siden 2005, og de fem varmeste år er de fem seneste år. Kredit: NASA's jordobservatorium

A ny artikel udgivet på Nature viser, hvordan temperaturstigningerne siden slutningen af det 20. århundrede har været de hurtigste i de sidste to årtusinder.

02. Der er ikke enighed blandt forskerne om menneskets indflydelse på klimaforandringerne. 

Når benægtere siger, at der ikke er videnskabelig konsensus om klimaforandringerne, kan mange mennesker tro, at der er en 50-50-deling om, hvordan mennesker påvirker klimaforandringerne. Noget i retning af "hver side har sine forskere". Men 99% af forskerne er enige om, at vi forårsager den globale opvarmning, ifølge The Guardian og NASA. Mindst 18 videnskabelige selskaber i USA, fra American Geophysical Union til American Medical Association, har udsendt officielle erklæringer om klimaforandringer. Blandt klimaforskere har vi allerede besvaret dette spørgsmål. Det er os, der forårsager det. Nu er vi nødt til at gå videre til de næste spørgsmål, som er, om det er muligt at stoppe det?

03. Det er bare endnu en naturlig cyklus. Det er sket før. 

Ja, vi har alle set Ice Age. Og vi ved, at planeten Jorden er en gammel sjæl, som har været igennem meget, herunder ekstreme temperaturer. Så de nuværende klimaforandringer kan være en naturlig proces, ikke? Vi lever bare i en anden cyklus. Det kunne det godt være, men det er IKKE det, de nyeste videnskabelige data viser.

Lad os se på mulige naturlige årsager til de stigende temperaturer:

Solen:  Energien fra solen har været i gang ned, ikke op, så hvis ændringer i solens energi drev vores temperatur, burde vi blive koldere, ikke varmere.

Før istiden: Nogle mennesker siger, at planeten er varmere, fordi vi er ved at komme os efter den sidste istid. Men det, der forårsager disse tidsaldre, er jordens kredsløbscyklusser. Og i henhold til vores planetcykluskalender, Vi er formodentlig på vej ind i en ny istidIkke en varm en.

Vulkanisme: Vulkaner producerer varmefangende gasser, så de kan være ansvarlige for temperaturændringerne, ikke? Faktisk producerer de mindre end 1% af den CO2, som mennesker producerer. Desuden afkøler store udbrud, når de sker, jorden i stedet for at opvarme den. Nature-artiklen med titlen Sidste fase af den lille istid tvunget af vulkanudbrud forklare, hvordan verden begyndte at bevæge sig fra en vulkansk afkølet æra til et klima, der blev opvarmet af menneskelige udledninger i det 18. århundrede.

preview_88004-1024x943

Faktisk er der Ingen beviser for globalt sammenhængende varme og kolde perioder i den præindustrielle fællestid. Før i tiden skete der ikke temperaturændringer på mere end halvdelen af kloden ad gangen. Først efter den industrielle revolution begyndte temperaturen at ændre sig globalt. Artiklen viser, hvordan "Denne mangel på spatiotemporal sammenhæng indikerer, at præindustriel forcering ikke var tilstrækkelig til at producere globalt ekstreme temperaturer på multidecadal og centennial tidsskalaer. Derimod finder vi, at den varmeste periode i de sidste to årtusinder fandt sted i det 2. århundrede for mere end 98% af kloden. Dette giver stærke beviser for, at menneskeskabt global opvarmning ikke kun er uden sidestykke med hensyn til absolutte temperaturer, men også uden fortilfælde i rumlig konsistens inden for rammerne af de sidste 2.000 år."

Vi er nødt til at kommunikere disse resultater, så de kan påvirke vores samfund. Lad os sammen forbedre kommunikationen inden for videnskab?

Husk grafen videnskabelige illustrationer

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner