Η κλιματική αλλαγή εξακολουθεί να είναι ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Μερικές φορές τα επιστημονικά στοιχεία ξεθωριάζουν μπροστά σε προσωπικές απόψεις και πολεμικές συζητήσεις. Πιστεύουμε ότι κάθε συζήτηση σχετικά με την ανάγκη να βασίζεται σε όσα ήδη γνωρίζουμε ως κοινωνία, βασισμένη στην επιστήμη. Έτσι, αυτή η ανάρτηση έχει πολλούς συνδέσμους σε επιστημονικές εργασίες, συνεντεύξεις επιστημόνων και αξιόπιστα δεδομένα. Αν έχετε κάποια από τις παρακάτω αμφιβολίες, η επιστήμη εργάζεται για να σας απαντήσει:

01. Κάνει κρύο. Η υπερθέρμανση του πλανήτη δεν συμβαίνει.

Υπάρχει χιόνι κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό το γεγονός λειτουργεί μερικές φορές ως δήλωση κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Το 2015 ένας Αμερικανός γερουσιαστής έφερε μια χιονόμπαλα στο βήμα της Γερουσίας, για να "αποδείξει" ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ψέμα.

50959594-1829-4fcc-8d0f-4fc6dbf3690f
Ένας Αμερικανός γερουσιαστής έφερε μια χιονόμπαλα στο βήμα της Γερουσίας, για να "αποδείξει" ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι ψέμα.

Πράγματι, η ονομασία μπορεί να προκαλέσει σύγχυση, αλλά το χιόνι ΔΕΝ αποτελεί απόδειξη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Στην πραγματικότητα, οι ακραίες θερμοκρασίες αποτελούν ισχυρή απόδειξη ότι τα πράγματα αλλάζουν. Χάνουμε τις ήπιες θερμοκρασίες. Υπάρχουν πολλά επιστημονικά δεδομένα που δείχνουν πώς η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Για να το καταλάβουμε αυτό, πρέπει να γνωρίζουμε τη διαφορά μεταξύ κλίματος και καιρού. Το κλίμα είναι ένας μακροπρόθεσμος μέσος όρος, ενώ ο καιρός είναι αυτό που ελέγχουμε όταν θέλουμε να πάμε στην παραλία για το Σαββατοκύριακο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο καιρός εμφανίζεται σε προσωρινή κλίμακα. Συνεχίζουμε να βλέπουμε χιόνι το χειμώνα. Και η υπερθέρμανση του πλανήτη συμβαίνει.

 

Σύμφωνα με το Washington Post, από το 2000, βλέπουμε πολύ περισσότερους νέα ρεκόρ θερμής θερμοκρασίας από τα κρύα. Στην πραγματικότητα, το 2017, είδαμε περισσότερα από 10.000 σπάσιμο ρεκόρ ψυχρής θερμοκρασίας σε μετεωρολογικούς σταθμούς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Και περισσότερα από 36.000 ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών καταρρίφθηκαν το ίδιο έτος.

κλιματική αλλαγή nasa
Δεδομένα θερμοκρασίας που δείχνουν ταχεία αύξηση της θερμοκρασίας τις τελευταίες δεκαετίες, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να φτάνουν μέχρι το 2018. Σύμφωνα με τα στοιχεία της NASA, το 2016 ήταν το θερμότερο έτος από το 1880, συνεχίζοντας τη μακροχρόνια τάση ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας. Τα 10 θερμότερα έτη στην 139ετή καταγραφή σημειώθηκαν όλα μετά το 2005, με τα πέντε θερμότερα έτη να είναι τα πέντε πιο πρόσφατα. Πηγή: Παρατηρητήριο Γης της NASA

A νέα εργασία που δημοσιεύθηκε στο Nature δείχνουν ότι από τα τέλη του 20ού αιώνα η άνοδος της θερμοκρασίας είναι η ταχύτερη των τελευταίων δύο χιλιετιών.

02. Δεν υπάρχει συναίνεση μεταξύ των επιστημόνων σχετικά με την ανθρώπινη επίδραση στην κλιματική αλλαγή. 

Όταν οι αρνητές λένε ότι δεν υπάρχει επιστημονική συναίνεση σχετικά με την κλιματική αλλαγή, πολλοί άνθρωποι μπορεί να πιστεύουν ότι υπάρχει μια σχάση 50-50 σχετικά με το πώς ο άνθρωπος επηρεάζει την κλιματική αλλαγή. Κάτι σαν "Κάθε πλευρά έχει τους επιστήμονές της". Ωστόσο, 99% των επιστημόνων συμφωνούν ότι εμείς προκαλούμε την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με το The Guardian και NASA. Τουλάχιστον 18 επιστημονικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, από την Αμερικανική Γεωφυσική Ένωση έως την Αμερικανική Ιατρική Ένωση, έχουν εκδώσει επίσημες δηλώσεις σχετικά με την κλιματική αλλαγή. Μεταξύ των ερευνητών του κλίματος έχουμε ήδη απαντήσει σε αυτό το ερώτημα. Εμείς την προκαλούμε. Τώρα πρέπει να προχωρήσουμε στα επόμενα ερωτήματα, όπως είναι δυνατόν να τη σταματήσουμε;

03. Είναι απλώς ένας άλλος φυσικός κύκλος. Συνέβη και στο παρελθόν. 

Ναι, όλοι παρακολουθήσαμε την Εποχή των Παγετώνων. Και ξέρουμε ότι ο πλανήτης Γη είναι μια παλιά ψυχή που πέρασε πολλά, συμπεριλαμβανομένων των ακραίων θερμοκρασιών. Έτσι, η τρέχουσα κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να είναι μια φυσική διαδικασία, σωστά; Απλά ζούμε κατά τη διάρκεια ενός άλλου κύκλου. Λοιπόν, θα μπορούσε να είναι, αλλά αυτό ΔΕΝ είναι αυτό που δείχνουν τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα.

Ας ελέγξουμε τις πιθανές φυσικές αιτίες για την αύξηση των θερμοκρασιών:

Ο ήλιος:  Η ενέργεια από τον ήλιο έχει πήγαινε προς τα κάτω, όχι προς τα πάνω, οπότε αν οι αλλαγές στην ενέργεια του ήλιου οδηγούσαν τη θερμοκρασία μας, θα έπρεπε να γινόμαστε πιο δροσεροί, όχι πιο ζεστοί.

Πριν από την εποχή των παγετώνων: Ορισμένοι λένε ότι ο πλανήτης είναι θερμότερος επειδή ανακάμπτουμε από την τελευταία εποχή των παγετώνων. Αλλά αυτό που προκαλεί αυτές τις Εποχές είναι οι τροχιακοί κύκλοι της Γης. Και σύμφωνα με το ημερολόγιο των κύκλων του πλανήτη μας, υποτίθεται ότι θα πάμε σε μια άλλη εποχή των παγετώνων, όχι ένα ζεστό.

Ηφαιστειότητα: Τα ηφαίστεια παράγουν αέρια που παγιδεύουν τη θερμότητα, άρα μπορεί να ευθύνονται για την αλλαγή της θερμοκρασίας, σωστά; Στην πραγματικότητα, παράγουν λιγότερο από 1% του CO2 που παράγει ο άνθρωπος. Επίσης, οι μεγάλες εκρήξεις, όταν συμβαίνουν, ψύχουν τη Γη αντί να τη θερμαίνουν. Η δημοσίευση του Nature με τίτλο Τελευταία φάση της Μικρής Εποχής των Παγετώνων που προκλήθηκε από ηφαιστειακές εκρήξεις να εξηγήσει πώς ο κόσμος άρχισε να μετακινείται από μια ηφαιστειακά ψυχρή εποχή σε ένα κλίμα που θερμαίνεται από τις ανθρώπινες εκπομπές κατά τη διάρκεια του 18ου αιώνα.

preview_88004-1024x943

Στην πραγματικότητα, υπάρχει Δεν υπάρχουν ενδείξεις για παγκόσμια συνεκτικές θερμές και ψυχρές περιόδους κατά την προβιομηχανική κοινή εποχή. Στο παρελθόν, η αλλαγή της θερμοκρασίας δεν συνέβαινε σε περισσότερες από τις μισές περιοχές του πλανήτη ταυτόχρονα. Μόνο μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση η θερμοκρασία άρχισε να αλλάζει σε παγκόσμιο επίπεδο. Το έγγραφο δείχνει πώς "Αυτή η έλλειψη χωροχρονικής συνοχής υποδεικνύει ότι η προβιομηχανική πίεση δεν ήταν επαρκής για την παραγωγή παγκοσμίως ακραίων θερμοκρασιών σε κλίμακες πολλών δεκαετιών και εκατονταετιών. Αντίθετα, διαπιστώνουμε ότι η θερμότερη περίοδος των τελευταίων δύο χιλιετιών σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του 2ου αιώνα για περισσότερα από 98% του πλανήτη. Αυτό παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η ανθρωπογενής υπερθέρμανση του πλανήτη δεν είναι μόνο απαράμιλλη όσον αφορά τις απόλυτες θερμοκρασίες, αλλά και πρωτοφανής όσον αφορά τη χωρική συνοχή στο πλαίσιο των τελευταίων 2.000 ετών".

Πρέπει να επικοινωνήσουμε αυτά τα αποτελέσματα ώστε να μπορέσουν να επηρεάσουν την κοινωνία μας. Ας βελτιώσουμε μαζί την επικοινωνία στην επιστήμη;

mind the graph επιστημονικές απεικονίσεις

logo-subscribe

Εγγραφείτε στο ενημερωτικό μας δελτίο

Αποκλειστικό περιεχόμενο υψηλής ποιότητας σχετικά με την αποτελεσματική οπτική
επικοινωνία στην επιστήμη.

- Αποκλειστικός οδηγός
- Συμβουλές σχεδιασμού
- Επιστημονικά νέα και τάσεις
- Σεμινάρια και πρότυπα