Podnebne spremembe so v teh dneh zelo sporna tema. Na vseh družbenih omrežjih lahko vidimo zanikanje in skeptične ljudi. Vendar pa znanstveniki vsak dan prihajajo z novimi podatki, ki ozaveščajo o posledicah naših navad. Toda ali ljudje res povzročamo globalno segrevanje? Po mnenju znanosti da. Tri študije, objavljene ta mesec v reviji Nature, zdaj kažejo, da je znanstveno soglasje verjetno 99% minilo.

Eden od argumentov, ki jih uporabljajo zanikovalci podnebnih sprememb, je trditev, da je Zemlja v preteklosti že doživela podobne dramatične viške in padce. Dva primera sta mala ledena doba in srednjeveška podnebna anomalija. Torej so spremembe posledica naravnega cikla. Vendar te nove študije kažejo, da se noben od teh premikov ni zgodil na vsem planetu v istem obdobju. Poleg tega je sedanji proces podnebnih sprememb hitrejši od vseh drugih v preteklosti.

 

 

Raziskovalci so uporabili rekonstrukcije, ki temeljijo na 700 posrednih zapisih temperaturnih sprememb, kot so drevesa, led in sedimenti, z vseh celin.

Z Markom Maslinom, profesorjem klimatologije na University College London, smo se pogovarjali The Guardian. Rekel je, da "ta članek bi moral končno ustaviti zanikovalce podnebnih sprememb, ki trdijo, da je nedavno opaženo skladno globalno segrevanje del naravnega podnebnega cikla. Ta članek kaže resnično veliko razliko med regionalnimi in lokalnimi spremembami podnebja v preteklosti ter resnično globalnim učinkom antropogenih emisij toplogrednih plinov."

Kaj pravijo novi dokumenti o podnebnih spremembah

 

V predindustrijski skupni dobi ni dokazov o globalno skladnih toplih in hladnih obdobjih kaže, da se v preteklosti temperatura ni spreminjala na več kot polovici zemeljske oble naenkrat.

Preučevali so malo ledeno dobo, najhladnejše obdobje zadnjega tisočletja. Rezultati kažejo, da so bile najhladnejše temperature v različnih stoletjih po vsem svetu. V 15. stoletju je bilo to v osrednjem in vzhodnem delu Tihega oceana, v 17. stoletju pa v severozahodni Evropi in jugovzhodnem delu Severne Amerike. V preostalih regijah pa so se najhladnejše temperature pojavile šele sredi 19. stoletja.

To pomeni, da prostorska povezanost obstaja v predindustrijski skupni dobi.

To je v skladu s prostorsko povezanostjo stohastične podnebne spremenljivosti. "To pomanjkanje prostorsko-časovne skladnosti kaže, da predindustrijski vpliv ni bil zadosten za nastanek globalno ekstremnih temperatur na večdesetletni in stoletni časovni skali. Nasprotno pa ugotavljamo, da je bilo najtoplejše obdobje v zadnjih dveh tisočletjih v 2. stoletju na več kot 98% zemeljske oble. To je močan dokaz, da antropogeno globalno segrevanje nima primere le v smislu absolutnih temperatur, temveč tudi v prostorski doslednosti v kontekstu zadnjih 2000 let."

Zadnja faza male ledene dobe, ki so jo povzročili vulkanski izbruhi pojasniti močna globalna nihanja v prvi polovici 18. stoletja.

Raziskovalci pojasnjujejo, kako je svet v 18. stoletju začel prehajati iz obdobja vulkanske ohladitve v podnebje, ki so ga segreli človeški izpusti. "V prvi polovici devetnajstega stoletja je v manj kot treh desetletjih prišlo do več velikih tropskih vulkanskih izbruhov. [...] Šele po letu 1850 se je začel prehod v obdobje antropogenega segrevanja. Sklepamo, da je konec male ledene dobe zaznamovalo okrevanje po zaporedju vulkanskih izbruhov, zaradi česar je težko opredeliti enotno predindustrijsko izhodišče."

Dosledna večdesetletna spremenljivost v rekonstrukcijah in simulacijah globalne temperature v skupni dobi kažejo, da se je od konca 20. stoletja temperatura dvignila najhitreje v zadnjih dveh tisočletjih.

V tej študiji avtorji predstavljajo Rekonstrukcije povprečne globalne temperature za obdobje 2000 let z uporabo sedmih različnih statističnih metod, ki temeljijo na globalni zbirki paleoklimatskih zapisov, občutljivih na temperaturo. Rezultati kažejo, da največji trendi segrevanja v časovnem obdobju 20 let in več se pojavljajo v drugi polovici dvajsetega stoletja, kar poudarja nenavadnost segrevanja v zadnjih desetletjih.

Kot pojasnjuje članek, objavljen na portalu The Guardian, so prejšnje študije pokazale, da so podnebni znanstveniki skoraj soglasni, da so za izjemno stopnjo globalnega segrevanja odgovorni človeški dejavniki - avtomobilski izpusti, tovarniški dimniki, izsekavanje gozdov in drugi viri toplogrednih plinov.

Te infografike pomagajo razumeti učinek tople grede:

preview_88000-1024x862

preview_88004-1024x943

Več o tem si lahko preberete na:

Zdaj moramo povečati ozaveščenost o posledicah podnebnih sprememb. Pogovori z ljudmi o podnebnih spremembah in poskusi zmanjšanja našega vpliva so načini, da nekaj storimo. Kaj v zvezi s tem počnemo znanstveniki?

znanstvene ilustracije z grafom

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge