V današnji digitalni dobi je obilica informacij velik izziv: kako lahko raziskovalci, akademiki in strokovnjaki učinkovito prepoznajo, dostopajo in citirajo znanstvene vsebine sredi ogromnega morja podatkov? Identifikatorji digitalnih objektov (DOI) so se pojavili kot ključno orodje na področju znanstvenega komuniciranja.

DOI so prinesli preobrazbo načina navigacije in sklicevanja na znanstveno gradivo, saj zagotavljajo standardizirano metodo za prepoznavanje in iskanje digitalnih vsebin. 

Ta članek ima dvojni namen: zagotoviti izčrpen odgovor na vprašanje "Kaj je DOI?" in ponuditi dragocene informacije o slogih citiranja. 

Namen tega članka je, da se bralci poglobijo v koncept DOI, preučijo njihov pomen v znanstvenem komuniciranju in dobijo praktične napotke za vključevanje DOI v citiranje, da bi temeljito razumeli DOI in njihovo vlogo v postopku citiranja.

Kaj je DOI?

Identifikator digitalnega objekta (DOI) je edinstven alfanumerični identifikator, dodeljen digitalnemu objektu ali viru, ki zagotavlja njegovo trajno dostopnost in citiranost na internetu. Da bi razumeli zgodovinski kontekst DOI, se moramo vrniti v konec 20. stoletja, ko se je internet hitro širil, digitalne informacije pa so postajale vse bolj razširjene.

Na začetku interneta je hiperpovezava postala temeljno orodje za povezovanje spletnih strani in virov. Vendar je z eksponentno rastjo količine digitalne vsebine vzdrževanje zanesljivih in trajnih povezav postalo velik izziv. Za sklicevanje na spletne strani so se pogosto uporabljali naslovi URL (Uniform Resource Locators), ki pa so bili nagnjeni k gnitju povezav - ko so naslovi URL postali neveljavni zaradi sprememb spletnih naslovov ali izginotja virov.

Ker se je prepoznala potreba po trdnem in trajnem sistemu povezovanja, je bila leta 1998 ustanovljena Mednarodna fundacija DOI (IDF). IDF je pri razvoju sistema DOI sodelovala z različnimi zainteresiranimi stranmi, vključno z založniki, knjižnicami in ponudniki tehnologije.

Sistem DOI se zgleduje po sistemu Handle, decentraliziranem omrežnem protokolu za dodeljevanje edinstvenih identifikatorjev digitalnim objektom. Na podlagi tega koncepta je sistem DOI uvedel centralizirano agencijo za registracijo, ki je odgovorna za dodeljevanje in vzdrževanje identifikatorjev DOI. Ta agencija je znana kot mednarodni organ za registracijo fundacije DOI.

Leta 2000 je IDF uradno uvedel sistem DOI in se sprva osredotočil na akademski in založniški sektor. Glavni cilj je bil zagotoviti zanesljiv in trajen identifikator za znanstvene članke, revije in druge digitalne vire. Založniki so svojim publikacijam začeli dodeljevati DOI, s čimer so zagotovili, da bo DOI tudi ob spremembi spletnih naslovov ali premiku vsebine ostal nespremenjen in zagotavljal zanesljivo povezavo do vira.

Sčasoma se je uporaba DOI razširila tudi zunaj znanstvenega založništva. Druga področja, vključno z vladnimi agencijami, raziskovalnimi ustanovami in industrijskimi sektorji, so prepoznala prednosti DOI pri zagotavljanju stalnega dostopa do digitalnih virov. DOI so bili dodeljeni podatkovnim nizom, konferenčnim prispevkom, poročilom in različnim drugim vrstam digitalnih vsebin, kar je razširilo njihovo uporabo in pomen.

V podporo infrastrukturi sistema DOI je več organizacij postalo registracijske agencije DOI, odgovorne za dodeljevanje DOI na določenih področjih ali v določenih panogah. Te registracijske agencije sodelujejo z IDF, da bi zagotovile celovitost in funkcionalnost sistema DOI.

Danes so DOI postali sestavni del znanstvenega komuniciranja in razširjanja digitalnega znanja. Zagotavljajo zanesljivo in standardizirano metodo za prepoznavanje, dostopanje in navajanje digitalnih virov, s čimer zagotavljajo njihovo dolgoročno razpoložljivost in olajšujejo natančno navajanje v akademskem in strokovnem kontekstu.

Kako lahko uporabimo Doi za iskanje članka, na katerega se nanaša?

Če želite uporabiti DOI za iskanje članka, na katerega se sklicuje, sledite preprostemu postopku. Najprej kopirajte DOI, ki je običajno predstavljen kot edinstven črkovno-številčni niz, na primer "10.1234/abcd1234".

Nato odprite spletni brskalnik in se pomaknite do storitve razreševalnika DOI. Te storitve so posebej zasnovane za prevajanje DOI v uporabne povezave, ki vodijo neposredno do želenega članka. Med najpogostejše storitve za reševanje DOI spadajo CrossRef's rešitelj DOI in mednarodni Fundacija DOI razreševalnik.

Ko ste v storitvi za reševanje DOI, prilepite kopirani DOI v predvideno iskalno ali vnosno polje. Kliknite gumb "Rešitev" ali "Pojdi", da začnete postopek iskanja.

Razreševalnik DOI bo nato obdelal DOI in uporabnika preusmeril na spletno stran ali pristajalno stran ustreznega članka. Ta stran običajno vsebuje podrobne informacije o članku, vključno z naslovom, avtorji, povzetkom in podatki o objavi. V mnogih primerih imajo uporabniki brezplačen ali omejen dostop do celotnega besedila članka, kar je odvisno od pravil naročnine ali dostopa revije.

Raziskovalci, študenti in strokovnjaki lahko z uporabo DOI in storitve za reševanje DOI učinkovito poiščejo določen članek, povezan z DOI, in dostopajo do njega, kar zagotavlja natančno sklicevanje in olajša iskanje znanstvene vsebine.

Primeri iskanja DOI

DOI je mogoče najti na različnih mestih, zlasti v znanstvenih publikacijah in digitalnih virih. Tukaj je nekaj primerov, kje lahko najdete DOI:

  • Akademski članki: Številni znanstveni članki, objavljeni v revijah, konferenčnih zbornikih ali akademskih podatkovnih zbirkah, vsebujejo DOI. DOI so pogosto prikazani na vidnem mestu na prvi strani ali v bližini naslova članka, povzetka ali podatkov o avtorju.
  • Knjige in poglavja v knjigah: DOI se običajno dodeljujejo knjigam in poglavjem v knjigah, zlasti v akademskih in raziskovalnih publikacijah. Najdete jih na strani z avtorskimi pravicami, na začetku ali koncu poglavja ali v referenčnem delu.
  • Zbirke raziskovalnih podatkov: Ker raziskovalni podatki postajajo vse pomembnejši, se zbirkam podatkov dodeljujejo DOI, da se zagotovita njihova citiranost in odkritost. DOI za podatkovne nize so običajno navedeni poleg opisa podatkovnega niza, metapodatkov ali informacij o navajanju.
  • Poročila in tehnični dokumenti: Tudi poročila, bele knjige, tehnični dokumenti in drugi podobni viri imajo lahko dodeljen DOI. DOI je pogosto naveden na naslovni strani, v glavi ali v metapodatkih dokumenta.
  • Spletni časopisi in platforme podatkovnih zbirk: Številne spletne revije in platforme akademskih podatkovnih zbirk prikazujejo DOI kot del metapodatkov člankov. Pri pregledovanju člankov na teh platformah je DOI običajno naveden poleg naslova članka, avtorjev in povzetka.
  • Digitalni repozitoriji in institucionalne spletne strani: Digitalni repozitoriji, kot so institucionalni repozitoriji ali predmetni repozitoriji, pogosto dodelijo DOI vsebini, ki jo gostijo. Pri dostopu do gradiva iz teh repozitorijev lahko DOI običajno najdete na spletni strani, kjer je vir prikazan, ali v smernicah za navajanje repozitorija.
  • Seznami referenc in citati: Pri raziskovanju znanstvenih člankov pogosto najdemo DOI, ki so navedeni v seznamih referenc poleg bibliografskih podatkov za citirana dela. Citati v drugih publikacijah, kot so knjige ali članki, lahko vključujejo tudi DOI, če so na voljo.

Kaj je DOI v APA?

Na spletnem mestu Slog APA, mora biti DOI predstavljen kot navadno besedilo brez velikih črk. Tukaj so primeri, ki prikazujejo oblikovanje naslovov, številk zvezkov/številk, številk strani in DOI v različnih kontekstih:

1. Članek z DOI

Priimek avtorja, začetnica imena avtorja. (Leto). Naslov članka. Naslov revije, Zvezek(Izdaja), obseg strani. DOI

Primer:

Smith, J. R. (2021). Vpliv podnebnih sprememb na biotsko raznovrstnost. Okoljska znanost, 15(2), 123-145. https://doi.org/10.1234/abcd1234

2. Knjiga z DOI

Priimek avtorja, začetnica imena avtorja. (Leto). Naslov knjige. Izdajatelj: Založba. DOI

Primer:

Johnson, A. B. (2019). Raziskovanje vesolja: Izčrpen vodnik. Založba Vesolje. https://doi.org/10.5678/xyz7890

Scribbr Citation CheckerNew

Scribbr Citation CheckerNew je zmogljivo orodje, ki vam prihrani čas z zagotavljanjem natančnega navajanja. Združuje tehnologijo umetne inteligence in strokovno znanje ter lovi napake, kot so nepravilno oblikovanje avtorjev in manjkajoče informacije. 

Preverja ločila, velike črke in uporabo besed "in drugih" ter opozarja na nedoslednosti. Poleg tega zazna manjkajoče reference in pripravi interaktivno poročilo za hitro rešitev. Podpira različne sloge in ponuja izkušnjo brez težav, ne da bi se bilo treba prijaviti. 

Izbirate lahko med preverjanjem s pomočjo umetne inteligence in strokovno pomočjo za brezhibne rezultate. S programom Scribbr se lahko samozavestno spopadate z zapletenimi referencami, prihranite čas in ohranite visoke standarde natančnosti.

300+ vnaprej pripravljenih lepih predlog za profesionalne infografike

Mind the Graph je platforma, ki znanstvenikom ponuja širok izbor več kot 300 vnaprej pripravljenih, vizualno privlačnih predlog za ustvarjanje profesionalnih infografik. Te predloge so posebej zasnovane za pomoč znanstvenikom pri učinkovitem sporočanju zapletenih znanstvenih konceptov in podatkov z vizualnimi sredstvi. Poleg tega platforma zagotavlja različna orodja in funkcije, kot so interaktivni elementi in grafi, ki izboljšajo kakovost in učinek infografik. Z uporabo Mind the Graph lahko znanstveniki racionalizirajo postopek oblikovanja ter tako prihranijo dragoceni čas in trud.

znanstvene ilustracije
logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge