În era digitală de astăzi, abundența de informații a reprezentat o provocare semnificativă: cum pot cercetătorii, cadrele universitare și profesioniștii să identifice, să acceseze și să citeze în mod eficient conținutul științific în marea de date? Identificatorii de obiecte digitale (Digital Object Identifiers - DOI) au apărut ca un instrument esențial în domeniul comunicării academice.

DOI au determinat o schimbare radicală în modul în care navigăm și facem referire la materialele științifice, oferind o metodă standardizată de identificare și localizare a conținutului digital. 

Acest articol are un dublu scop: să ofere un răspuns cuprinzător la întrebarea "Ce este un DOI?" și să ofere informații valoroase despre stilurile de citare. 

Prin aprofundarea conceptului de DOI, explorarea semnificației lor în comunicarea științifică și oferirea de îndrumări practice privind încorporarea DOI în citate, acest articol își propune să ofere cititorilor o înțelegere aprofundată a DOI și a rolului lor în procesul de citare.

Ce este un DOI?

Un identificator de obiect digital (Digital Object Identifier - DOI) este un identificator alfanumeric unic atribuit unui obiect sau unei resurse digitale pentru a asigura accesibilitatea și citabilitatea permanentă a acestuia pe internet. Pentru a înțelege contextul istoric al DOI-urilor, trebuie să ne întoarcem la sfârșitul secolului XX, când internetul se extindea rapid și informațiile digitale deveneau din ce în ce mai răspândite.

La începuturile internetului, hyperlinking-ul a devenit un instrument fundamental pentru conectarea paginilor web și a resurselor. Cu toate acestea, pe măsură ce cantitatea de conținut digital a crescut exponențial, menținerea unor legături fiabile și persistente a devenit o provocare semnificativă. URL-urile (Uniform Resource Locators) erau utilizate în mod obișnuit pentru a face referire la paginile web, dar erau predispuse la putrezirea legăturilor - o situație în care URL-urile deveneau invalide din cauza schimbărilor de adrese web sau a dispariției resurselor.

Recunoscând necesitatea unui sistem de legătură robust și persistent, Fundația Internațională DOI (IDF) a fost înființată în 1998. IDF a colaborat cu diverse părți interesate, inclusiv edituri, biblioteci și furnizori de tehnologie, pentru a dezvolta sistemul DOI.

Sistemul DOI s-a inspirat din Handle System, un protocol de rețea descentralizat conceput pentru atribuirea de identificatori unici obiectelor digitale. Pornind de la acest concept, sistemul DOI a introdus o agenție de înregistrare centralizată responsabilă de atribuirea și menținerea DOI-urilor. Această agenție este cunoscută sub numele de International DOI Foundation Registration Authority.

În 2000, FDI a lansat oficial sistemul DOI, concentrându-se inițial pe sectorul academic și pe cel editorial. Obiectivul principal a fost acela de a oferi un identificator fiabil și persistent pentru articolele academice, revistele și alte resurse digitale. Editorii au început să atribuie DOI publicațiilor lor, asigurându-se că, chiar dacă adresele web se modificau sau conținutul era mutat, DOI-ul va rămâne constant și va oferi un link fiabil către resursă.

În timp, utilizarea DOI s-a extins dincolo de publicarea științifică. Alte domenii, inclusiv agențiile guvernamentale, instituțiile de cercetare și sectoarele industriale, au recunoscut beneficiile DOI în asigurarea accesului permanent la resursele digitale. DOI-urile au fost atribuite seturilor de date, lucrărilor de conferință, rapoartelor și diverselor alte tipuri de conținut digital, extinzându-le astfel aplicarea și relevanța.

Pentru a sprijini infrastructura sistemului DOI, mai multe organizații au apărut ca agenții de înregistrare DOI, responsabile pentru atribuirea de DOI în anumite domenii sau industrii. Aceste agenții de înregistrare lucrează în colaborare cu IDF pentru a asigura integritatea și funcționalitatea sistemului DOI.

Astăzi, DOI-urile au devenit parte integrantă a comunicării academice și a diseminării cunoștințelor digitale. Acestea oferă o metodă fiabilă și standardizată de identificare, accesare și citare a resurselor digitale, asigurând disponibilitatea lor pe termen lung și facilitând o referențiere precisă în contexte academice și profesionale.

Cum se poate folosi un Doi pentru a găsi articolul la care se referă?

Pentru a utiliza un DOI pentru a localiza articolul la care face referire, se poate urma un proces simplu. În primul rând, copiați DOI, care este prezentat de obicei ca un șir alfanumeric unic, cum ar fi "10.1234/abcd1234".

În continuare, accesați un browser web și navigați către un serviciu de rezolvare DOI. Aceste servicii sunt special concepute pentru a traduce DOI-urile în link-uri care pot fi utilizate și care conduc direct la articolul dorit. Serviciile obișnuite de rezolvare DOI includ CrossRef's Rezolvator DOI și International DOI Foundation's rezolvare.

Odată ajuns pe serviciul de rezolvare DOI, inserați DOI copiat în câmpul de căutare sau de introducere a datelor. Faceți clic pe butonul "Resolve" sau "Go" pentru a iniția procesul de căutare.

Rezolvatorul DOI va procesa apoi DOI-ul și va redirecționa utilizatorul către pagina web sau pagina de destinație a articolului corespunzător. Această pagină conține, de obicei, informații detaliate despre articol, inclusiv titlul, autorii, rezumatul și detaliile publicării. În multe cazuri, utilizatorii vor avea acces gratuit sau limitat la textul integral al articolului, în funcție de politicile de abonament sau de acces ale revistei.

Prin utilizarea unui DOI și a unui serviciu de rezolvare a DOI, cercetătorii, studenții și profesioniștii pot localiza și accesa în mod eficient articolul specific asociat cu DOI, asigurând o referențiere precisă și facilitând regăsirea conținutului științific.

Exemple de unde se pot găsi DOI-uri

DOI-urile pot fi găsite în diverse locuri, în special în publicațiile academice și în resursele digitale. Iată câteva exemple de locuri în care puteți găsi DOI-uri:

  • Articole academice: Multe articole științifice, fie că sunt publicate în reviste, în lucrări de conferințe sau în baze de date academice, includ DOI. Adesea, DOI-urile sunt afișate în mod vizibil pe prima pagină sau în apropierea titlului articolului, a rezumatului sau a informațiilor despre autor.
  • Cărți și capitole de carte: DOI-urile sunt atribuite în mod obișnuit cărților și capitolelor de carte, în special în publicațiile academice și de cercetare. Acestea pot fi găsite pe pagina de copyright, la începutul sau la sfârșitul capitolului sau în secțiunea de referințe.
  • Seturi de date de cercetare: Pe măsură ce datele de cercetare devin din ce în ce mai importante, seturilor de date li se atribuie DOI pentru a le asigura citabilitatea și posibilitatea de a fi descoperite. DOI-urile pentru seturile de date sunt furnizate, de obicei, alături de descrierea setului de date, de metadate sau de informațiile de citare.
  • Rapoarte și documente tehnice: Rapoartelor, cărților albe, documentelor tehnice și altor resurse similare li se pot atribui, de asemenea, DOI-uri. DOI-ul este adesea menționat pe pagina de gardă, în antet sau în metadatele documentului.
  • Jurnale online și platforme de baze de date: Multe reviste online și platforme de baze de date academice afișează DOI-uri ca parte a metadatelor articolelor lor. Atunci când navigați printre articolele de pe aceste platforme, DOI-ul este de obicei furnizat alături de titlul, autorii și rezumatul articolului.
  • Depozite digitale și site-uri web instituționale: Depozitele digitale, cum ar fi depozitele instituționale sau depozitele specifice unui subiect, atribuie adesea DOI-uri conținutului pe care îl găzduiesc. Atunci când accesați materiale din aceste depozite, DOI-ul poate fi găsit, de obicei, pe pagina web care afișează resursa sau în instrucțiunile de citare ale depozitului.
  • Liste de referință și citate: Atunci când se explorează articole științifice, este obișnuit să se găsească DOI-uri listate în listele de referințe alături de informațiile bibliografice pentru lucrările citate. Citatele din alte publicații, cum ar fi cărți sau articole, pot include, de asemenea, DOI atunci când sunt disponibile.

Ce este un DOI în APA?

În Stil APA, DOI trebuie să fie prezentat ca un text obișnuit, fără litere italice. Iată câteva exemple care demonstrează formatarea titlurilor, a numerelor de volum/ediție, a numerelor de pagină și a DOI-urilor în diferite contexte:

1. Articol cu un DOI

Numele de familie al autorului, inițiala prenumelui autorului. (Anul). Titlul articolului. Titlul revistei, Volum(Numărul), Intervalul de pagini. DOI

Exemplu:

Smith, J. R. (2021). Impactul schimbărilor climatice asupra biodiversității. Știința mediului, 15(2), 123-145. https://doi.org/10.1234/abcd1234

2. Carte cu un DOI

Numele de familie al autorului, inițiala prenumelui autorului. (Anul). Titlul cărții. Editor. DOI

Exemplu:

Johnson, A. B. (2019). Explorarea universului: Un ghid cuprinzător. Editura Univers. https://doi.org/10.5678/xyz7890

Scribbr Citation CheckerNouț

Scribbr Citation CheckerNew este un instrument puternic care vă economisește timp, asigurând citate exacte. Combinând tehnologia AI și cunoștințele experților, acesta detectează erori precum formatarea incorectă a autorului și informațiile lipsă. 

Acesta verifică punctuația, majusculele și utilizarea expresiei "et al." și semnalează neconcordanțele. În plus, detectează referințele lipsă, oferind un raport interactiv pentru o rezolvare rapidă. Suportând diverse stiluri, oferă o experiență fără probleme și fără înscrieri. 

Puteți alege între verificarea cu ajutorul inteligenței artificiale sau asistența unui expert pentru rezultate impecabile. Cu Scribbr, puteți gestiona cu încredere complexitatea referințelor, economisind timp și menținând standarde înalte de acuratețe.

300+ șabloane frumoase pre-făcute pentru infografice profesionale

Mind the Graph este o platformă care oferă oamenilor de știință o selecție largă de peste 300 de șabloane prefabricate, atractive din punct de vedere vizual, pentru crearea de infografice profesionale. Aceste șabloane sunt special concepute pentru a ajuta oamenii de știință să comunice eficient concepte și date științifice complexe prin mijloace vizuale. În plus, platforma oferă diverse instrumente și caracteristici, cum ar fi elemente interactive și grafice, pentru a spori calitatea și impactul infografiilor. Prin utilizarea Mind the Graph, oamenii de știință pot simplifica procesul de proiectare, economisind timp și efort valoros.

ilustrații științifice
logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane