Cercetarea științifică joacă un rol crucial în dezvoltarea înțelegerii lumii. Integritatea și fiabilitatea cercetării științifice sunt amenințate atunci când rezultatele nu pot fi reproduse de cercetători independenți. Reproductibilitatea este capacitatea unui experiment, studiu sau analiză de a fi repetat cu aceleași rezultate, folosind aceleași metode, date și resurse. 

În ultimii ani, au fost exprimate preocupări cu privire la reproductibilitatea cercetării științifice, studiile indicând că multe dintre rezultatele publicate nu pot fi reproduse. Acest lucru a dus la o "criză a reproductibilității" în știință, care subminează încrederea publicului în cercetarea științifică și împiedică progresul științei.

Ce este reproductibilitatea?

Via GIPHY

Reproductibilitatea se referă la capacitatea de a reproduce sau de a recrea rezultatele unui experiment, analiză sau studiu folosind aceleași metode, date și proceduri care au fost folosite inițial. Cu alte cuvinte, dacă altcineva ar repeta același experiment sau analiză, ar trebui să poată obține rezultate similare celor obținute de cercetătorul inițial.

Este un aspect esențial al metodei științifice, deoarece ajută la stabilirea validității și fiabilității rezultatelor cercetării. Aceasta permite altor cercetători să valideze rezultatele și concluziile, să se bazeze pe acestea și să verifice sau să respingă constatările inițiale. Prin urmare, pentru a asigura reproductibilitatea, cercetătorii trebuie să pună la dispoziție în mod deschis și bine documentat datele, codul și metodele lor și să se asigure că experimentele și analizele lor pot fi reproduse de alții.

Lucruri care au contribuit la lipsa de reproductibilitate

Lipsa de reproductibilitate se referă la situațiile în care încercările de a reproduce constatările unui studiu nu reușesc să producă rezultate consistente. Mulți factori pot contribui la lipsa de reproductibilitate în cercetarea științifică, iată-i pe cei mai comuni:

Raportare incompletă sau inexactă

Dacă nu sunt raportate detalii importante despre configurația experimentală, analiza datelor sau metodele statistice, poate fi dificil sau imposibil pentru alți cercetători să reproducă rezultatele.

Dimensiuni mici ale eșantioanelor

Atunci când studiile sunt efectuate pe eșantioane de dimensiuni mici, există un risc mai mare ca rezultatele să se datoreze întâmplării sau altor factori care nu au legătură cu manipularea experimentală. Acest lucru poate îngreuna reproducerea rezultatelor de către alți cercetători.

Prejudiciul de publicare

Este posibil ca cercetătorii și revistele să fie mai predispuși să raporteze rezultate pozitive decât rezultate nule sau negative, ceea ce duce la o supra-reprezentare a rezultatelor semnificative în literatura de specialitate. Acest lucru poate crea o impresie înșelătoare cu privire la soliditatea sau robustețea rezultatelor.

Variabilitatea metodologică

Chiar și atunci când cercetătorii încearcă să reproducă un studiu, pot exista diferențe în metodele sau materialele specifice utilizate care pot afecta rezultatele. Acest lucru poate face dificilă determinarea faptului dacă un eșec de reproducere se datorează unei lipse reale de reproductibilitate sau pur și simplu unor diferențe metodologice.

Cum să asigurați reproductibilitatea în cercetarea dumneavoastră

Asigurarea reproductibilității în cercetare este esențială pentru a crea încredere în rezultatele obținute, pentru a permite altora să reproducă rezultatele și pentru a avansa în continuare înțelegerea științifică. Iată câteva măsuri pe care le puteți lua pentru a asigura reproductibilitatea în cercetarea dumneavoastră:

Documentați-vă metodele și datele

Țineți o evidență detaliată a proiectului experimental, a metodologiei și a tehnicilor de analiză a datelor. Documentați orice schimbări sau modificări efectuate în timpul studiului.

Partajați-vă codul și datele

Împărtășirea codului și a datelor poate permite altora să vă reproducă rezultatele, să vă valideze constatările și să se bazeze pe munca dumneavoastră. Asigurați-vă că folosiți un depozit public sau o platformă de partajare a datelor care să asigure disponibilitatea pe termen lung a materialelor.

Utilizați software cu sursă deschisă

Software-ul cu sursă deschisă poate contribui la asigurarea reproductibilității, oferind transparență în analiză și reducând potențialul ca software-ul proprietar să introducă erori sau inconsecvențe.

Efectuarea de analize statistice solide

Utilizați metode statistice adecvate și asigurați-vă că rezultatele sunt solide și nu depind de anumite ipoteze sau de puncte de date aberante.

Efectuarea de analize de sensibilitate

Evaluați soliditatea constatărilor dumneavoastră prin efectuarea de analize de sensibilitate și testarea efectelor diferitelor ipoteze și a surselor potențiale de distorsiune.

Evaluare inter pares

Solicitați contribuții și feedback din partea colegilor și a evaluatorilor colegiali pentru a identifica sursele potențiale de eroare, pentru a evalua validitatea rezultatelor și pentru a asigura transparența rapoartelor dumneavoastră.

Urmând acești pași, puteți contribui la asigurarea faptului că cercetarea dumneavoastră este reproductibilă și poate fi utilizată cu încredere de alți cercetători din domeniu.

Reproductibilitate vs replicabilitate

Fotografie realizată de cos.io

Reproductibilitatea și replicabilitatea sunt concepte conexe în cercetarea științifică, dar se referă la aspecte diferite ale procesului științific.

Reproductibilitatea se referă la capacitatea unui cercetător de a recrea aceleași rezultate folosind aceleași tehnici. Pe de altă parte, reproductibilitatea se referă la capacitatea unui alt cercetător de a obține rezultate similare celor raportate într-un studiu publicat, dar folosind date, metode sau tehnici analitice diferite. Cu alte cuvinte, dacă altcineva încearcă să reproducă studiul dumneavoastră folosind date sau metode diferite, ar trebui să găsească rezultate similare. Replicabilitatea este importantă pentru a evalua generalizabilitatea și soliditatea rezultatelor științifice.

Atât reproductibilitatea, cât și replicabilitatea sunt importante pentru a asigura calitatea și integritatea cercetării științifice. Reproductibilitatea garantează că rezultatele sunt exacte și demne de încredere, în timp ce replicabilitatea oferă dovezi că rezultatele sunt fiabile și aplicabile la o gamă mai largă de situații sau contexte. Prin urmare, cercetătorii ar trebui să depună eforturi atât pentru reproductibilitate, cât și pentru replicabilitate atunci când își desfășoară și își raportează cercetările.

Integrați informațiile și ilustrațiile în slide-uri frumoase și de impact

Mind the Graph este o platformă online care oferă oamenilor de știință și cercetătorilor un instrument ușor de utilizat pentru a crea prezentări științifice, postere și rezumate grafice atractive din punct de vedere vizual. Acesta oferă o gamă largă de șabloane, pictograme și ilustrații predefinite pe care cercetătorii le pot folosi pentru a crea elemente vizuale uimitoare care să comunice în mod eficient rezultatele cercetărilor lor.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane