In het huidige digitale tijdperk vormt de overvloed aan informatie een grote uitdaging: hoe kunnen onderzoekers, academici en professionals wetenschappelijke inhoud in de enorme zee van gegevens effectief identificeren, openen en citeren? Digital Object Identifiers (DOI's) zijn een belangrijk hulpmiddel gebleken op het gebied van wetenschappelijke communicatie.

DOI's hebben een omslag teweeggebracht in de manier waarop we door wetenschappelijke materialen navigeren en ernaar verwijzen, door een gestandaardiseerde methode te bieden voor het identificeren en lokaliseren van digitale inhoud. 

Dit artikel dient een tweeledig doel: een uitgebreid antwoord geven op de vraag "Wat is een DOI?" en waardevolle informatie bieden over citatiestijlen. 

Door in te gaan op het concept van DOI's, hun betekenis in wetenschappelijke communicatie te verkennen en praktische richtlijnen te geven voor het opnemen van DOI's in citaties, wil dit artikel lezers uitrusten met een grondig begrip van DOI's en hun rol in het citatieproces.

Wat is een DOI?

Een Digital Object Identifier (DOI) is een unieke alfanumerieke identificatie die wordt toegewezen aan een digitaal object of bron om de blijvende toegankelijkheid en citeerbaarheid ervan op het internet te garanderen. Om de historische context van DOI's te begrijpen, moeten we teruggaan tot het einde van de 20e eeuw, toen het internet zich snel uitbreidde en digitale informatie steeds algemener werd.

In de begindagen van het internet werd hyperlinking een fundamenteel hulpmiddel om webpagina's en bronnen met elkaar te verbinden. Toen de hoeveelheid digitale inhoud echter exponentieel groeide, werd het onderhouden van betrouwbare en duurzame links een grote uitdaging. URL's (Uniform Resource Locators) werden vaak gebruikt om te verwijzen naar webpagina's, maar ze waren gevoelig voor link rot-een situatie waarin URL's ongeldig werden als gevolg van veranderingen in webadressen of het verdwijnen van bronnen.

In 1998 werd de International DOI Foundation (IDF) opgericht om de behoefte aan een robuust en persistent koppelingssysteem te erkennen. De IDF werkte samen met verschillende belanghebbenden, waaronder uitgevers, bibliotheken en technologieleveranciers, om het DOI-systeem te ontwikkelen.

Het DOI-systeem is geïnspireerd op het Handle System, een gedecentraliseerd netwerkprotocol voor het toekennen van unieke identifiers aan digitale objecten. Voortbouwend op dit concept introduceerde het DOI-systeem een gecentraliseerde registratie-instantie die verantwoordelijk is voor het toekennen en onderhouden van DOI's. Deze instantie staat bekend als de International DOI Foundation Registration Authority. Deze instantie staat bekend als de International DOI Foundation Registration Authority.

In 2000 lanceerde de IDF officieel het DOI-systeem, aanvankelijk gericht op de academische en uitgeverssector. Het primaire doel was om een betrouwbare en blijvende identificatie te bieden voor wetenschappelijke artikelen, tijdschriften en andere digitale bronnen. Uitgevers begonnen DOI's toe te kennen aan hun publicaties, zodat zelfs als webadressen veranderden of inhoud werd verplaatst, de DOI constant zou blijven en een betrouwbare link naar de bron zou bieden.

Na verloop van tijd breidde het gebruik van DOI's zich uit tot buiten de wetenschappelijke uitgeverij. Andere domeinen, waaronder overheidsinstanties, onderzoeksinstellingen en industriesectoren, erkenden de voordelen van DOI's om blijvende toegang tot digitale bronnen te garanderen. DOI's werden toegekend aan datasets, conferentiepapers, rapporten en verschillende andere soorten digitale inhoud, waardoor hun toepassing en relevantie werd verbreed.

Om de infrastructuur van het DOI-systeem te ondersteunen, hebben verschillende organisaties zich opgeworpen als DOI Registration Agencies, verantwoordelijk voor het toewijzen van DOI's binnen specifieke gebieden of industrieën. Deze Registration Agencies werken samen met de IDF om de integriteit en functionaliteit van het DOI-systeem te waarborgen.

Tegenwoordig zijn DOI's een integraal onderdeel geworden van wetenschappelijke communicatie en digitale kennisverspreiding. Ze bieden een betrouwbare en gestandaardiseerde methode voor het identificeren, openen en citeren van digitale bronnen, waardoor hun beschikbaarheid op de lange termijn wordt gegarandeerd en nauwkeurige verwijzingen in academische en professionele contexten worden vergemakkelijkt.

Hoe kan iemand een Doi gebruiken om het artikel te vinden waarnaar het verwijst?

Om een DOI te gebruiken om het artikel waarnaar het verwijst te vinden, kun je een eenvoudig proces volgen. Ten eerste kopieer je de DOI, die meestal wordt weergegeven als een unieke alfanumerieke tekenreeks, zoals "10.1234/abcd1234".

Ga vervolgens naar een webbrowser en navigeer naar een DOI resolver service. Deze services zijn speciaal ontworpen om DOI's te vertalen in bruikbare links die direct naar het gewenste artikel leiden. Gebruikelijke DOI resolver services zijn onder andere CrossRef's DOI-oplosser en de Internationale Stichting DOI oplosser.

Eenmaal op de DOI resolver service, plak je de gekopieerde DOI in het voorziene zoek- of invoerveld. Klik op de knop "Oplossen" of "Ga" om het zoekproces te starten.

De DOI resolver zal dan de DOI verwerken en de gebruiker doorverwijzen naar de webpagina of landingspagina van het overeenkomstige artikel. Deze pagina bevat meestal gedetailleerde informatie over het artikel, waaronder de titel, auteurs, samenvatting en publicatiegegevens. In veel gevallen hebben gebruikers gratis of beperkte toegang tot de volledige tekst van het artikel, afhankelijk van het abonnements- of toegangsbeleid van het tijdschrift.

Door een DOI te gebruiken en een DOI-resolver service te gebruiken, kunnen onderzoekers, studenten en professionals het specifieke artikel dat bij de DOI hoort efficiënt vinden en openen, wat zorgt voor nauwkeurige verwijzingen en het terugvinden van wetenschappelijke inhoud vergemakkelijkt.

Voorbeelden van waar je DOI's kunt vinden

DOI's zijn op verschillende plaatsen te vinden, vooral in wetenschappelijke publicaties en digitale bronnen. Hier zijn enkele voorbeelden van waar je DOI's kunt vinden:

  • Academische artikelen: Veel wetenschappelijke artikelen, of ze nu gepubliceerd zijn in tijdschriften, conferentieverslagen of academische databanken, hebben een DOI. DOI's worden vaak prominent weergegeven op de eerste pagina of in de buurt van de titel, het abstract of de auteursinformatie van het artikel.
  • Boeken en hoofdstukken: DOI's worden vaak toegekend aan boeken en boekhoofdstukken, vooral in academische en onderzoeksgerichte publicaties. Ze zijn te vinden op de copyrightpagina, aan het begin of einde van het hoofdstuk, of in de referentiesectie.
  • Datasets voor onderzoek: Omdat onderzoeksgegevens steeds belangrijker worden, worden DOI's toegekend aan datasets om ervoor te zorgen dat ze citeerbaar en vindbaar zijn. DOI's voor datasets worden meestal gegeven naast de beschrijving van de dataset, metadata of citatie-informatie.
  • Rapporten en technische documenten: Rapporten, white papers, technische documenten en andere soortgelijke bronnen kunnen ook een DOI toegewezen hebben gekregen. De DOI wordt vaak vermeld op het voorblad, in de koptekst of in de metagegevens van het document.
  • Online tijdschriften en databaseplatforms: Veel online tijdschriften en academische databaseplatforms tonen DOI's als onderdeel van hun artikelmetadata. Bij het doorbladeren van artikelen op deze platforms wordt de DOI meestal weergegeven naast de titel, auteurs en samenvatting van het artikel.
  • Digitale archieven en institutionele websites: Digitale repositories, zoals institutionele repositories of vakspecifieke repositories, kennen vaak DOI's toe aan de inhoud die ze hosten. Als je materiaal uit deze archieven opent, kun je de DOI meestal vinden op de webpagina die de bron weergeeft of in de citatierichtlijnen van het archief.
  • Referentielijsten en citaten: Bij het bestuderen van wetenschappelijke artikelen is het gebruikelijk om DOI's te vinden in referentielijsten naast de bibliografische informatie voor geciteerde werken. Citaties in andere publicaties, zoals boeken of artikelen, kunnen ook DOI's bevatten als die beschikbaar zijn.

Wat is een DOI in APA?

In APA-stijlmoet de DOI worden weergegeven als een gewone, niet-gecursiveerde tekst. Hier zijn voorbeelden van de opmaak voor titels, volumenummers, paginanummers en DOI's in verschillende contexten:

1. Artikel met een DOI

Auteur Achternaam, Auteur Voornaam Voorletter. (Jaar). Titel van het artikel. Titel van het tijdschrift, Volume(Uitgave), Paginabereik. DOI

Voorbeeld:

Smith, J. R. (2021). De invloed van klimaatverandering op biodiversiteit. Milieukunde, 15(2), 123-145. https://doi.org/10.1234/abcd1234

2. Boek met een DOI

Auteur Achternaam, Auteur Voornaam Voorletter. (Jaar). Titel van het boek. Uitgever. DOI

Voorbeeld:

Johnson, A. B. (2019). Het heelal verkennen: Een uitgebreide gids. Uitgeverij Universe. https://doi.org/10.5678/xyz7890

Scribbr Citation CheckerNieuw

De Scribbr Citation CheckerNew is een krachtige tool die je tijd bespaart door te zorgen voor accurate citaten. Door de combinatie van AI-technologie en kennis van experts worden fouten zoals onjuiste auteursopmaak en ontbrekende informatie opgespoord. 

Het controleert interpunctie, hoofdlettergebruik en het gebruik van "et al." en markeert inconsistenties. Daarnaast detecteert het ontbrekende verwijzingen en geeft het een interactief rapport om snel op te lossen. Het ondersteunt verschillende stijlen en biedt een probleemloze ervaring zonder aanmelding. 

Je kunt kiezen tussen AI-gestuurde controle of hulp van experts voor onberispelijke resultaten. Met Scribbr kun je vol vertrouwen complexe verwijzingen verwerken, tijd besparen en een hoge mate van nauwkeurigheid behouden.

300+ kant-en-klare sjablonen voor professionele infografieken

Mind the Graph is een platform dat wetenschappers een brede selectie van meer dan 300 kant-en-klare, visueel aantrekkelijke sjablonen biedt voor het maken van professionele infografieken. Deze sjablonen zijn speciaal ontworpen om wetenschappers te helpen complexe wetenschappelijke concepten en gegevens effectief te communiceren via visuele middelen. Daarnaast biedt het platform verschillende tools en functies, zoals interactieve elementen en grafieken, om de kwaliteit en impact van de infographics te verbeteren. Door gebruik te maken van Mind the Graph kunnen wetenschappers het ontwerpproces stroomlijnen en zo kostbare tijd en moeite besparen.

wetenschappelijke illustraties
logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen