Pri akademskem pisanju je najpogosteje najbolj natančna izbira tista prava. Kadar lahko dve besedi izrazita isto misel, je običajno najprimernejša najkrajša in najjasnejša možnost. 

Postopek izbire, kaj napisati, vključuje veliko premisleka. Za pisanje članka je treba izbrati temo, metodo, vire in glavno misel, ko pa je čas za pisanje, je treba izbrati besede in jih strukturirati.

Izbira pravih besed se zdi samoumevna, vendar bo spremenila ton in vsebino vašega pisanja. Obstaja več pristopov k zavestnemu izbiranju besed, ki jih bomo raziskali v tem članku.

Zakaj je pri pisanju pomembno izbrati prave besede?

Obstajata dve vrsti pomenov besed: denotativni in konotativni. Opredelitev in uporaba se imenujeta denotat. Povezovanje, povezovanje in uporabo besed označujemo s konotacijami. Ko gre za uporabo besed v akademskem okolju, so ti dejavniki lahko zelo pomembni.

Pri pisanju publikacije je uporaba pravih besed bistvenega pomena za njeno učinkovitost. Pri akademskem pisanju se je treba odločati tako kot pri drugih oblikah pisanja. Stavek, stavek ali celo odstavek, ki najnatančneje izraža vašo trditev, je prva stvar, ki jo morate izbrati, ko pišete. 

Bralci lažje razumejo koncept, če je izbira besed smiselna ali presenetljiva. Njen namen je zagotoviti jasnost, posredovati in okrepiti pojme. Obstaja več dejavnikov, ki lahko omejijo avtorjevo zmožnost, da z izbiro besed posreduje točne informacije.

Uporabite prave besede in prave slike, da povečate potencial svojega članka

Uporaba pravih slik je prav tako pomembna kot uporaba pravih besed. Lepi vzorci in znanstveno natančne slike so lahko odločilni tudi pri objavi uspešnega znanstvenega članka. Poskusite uporabiti program Mind the Graph za enostavno ustvarjanje vizualnih podob in svoje delo dvignite na višjo raven.

Najboljši načini, kako se izogniti napakam pri izbiri besed

Bralec bo težko razumel, kaj ste želeli povedati, če boste uporabili napačne besede ali slovnične strukture. Če so te besede "dvoumne", "nejasne" ali "nedoločne", so lahko neučinkovite. Pisci vedo, kaj so nameravali povedati, bralci pa vedo le, kaj so dejansko povedali. Zato je zelo pomembno, da se takšnim napakam izogibate. 

Izbira besed mora vedno temeljiti na razumevanju občinstva. Zato v akademskem pisanju ni primerno uporabljati žargona, geografskih izrazov, pridevnikov in žargona. Izogibajte se vsem besednim zvezam, pri katerih ni gotovo, ali jih bo občinstvo razumelo. 

Pri popravljanju svojega dela imejte v mislih perspektivo bralcev. Pomembno je tudi, da se ujemate s terminologijo svoje teme. Jasnost in jedrnatost sta le del vaše avtorske verodostojnosti.

Če uporabljate preveč besed, lahko pogosto zabrišete pomen. Večja količina gradiva, ki ga je treba prebrati in analizirati, otežuje branje in razumevanje vašega pisanja. Če so v vašem pisanju odvečne besede, jih poskušajte odpraviti.

Ohranite pozitiven ton, ne da bi zvenel preveč samozavestno. Če želite med pisanjem vihariti možgane, lahko uporabite tehniko poševnice/možnosti. Če se vam zatakne pri besedi ali stavku, napišite dve ali več alternativ. Občutek o pravem tonu besedila za vaš članek boste najlažje pridobili tako, da ga napišete vsaj na dva načina.

Primeri izbire besed in vodnik

Žargon

Žargon je neintuitiven, včasih nameren način zamenjave besed ali izrazov, da bi vplival na bralčevo razlago. Primer: Bolniki so zaradi bolezni trpeli zaradi visokih vročin in številnih stranskih učinkov, ki jih niso mogli obvladati. (preveč besed, ki opisujejo isto misel, medtem ko bi lahko šlo za preprost stavek:" Bolezen je pri bolnikih povzročala hude simptome.")

Klišeji

Ko fraza postane tako pogosta, da izgubi svoj pomen, jo imenujemo kliše. Zelo značilen primer je "trava je vedno bolj zelena na drugi strani" ali "nenazadnje", ne uporabljajte ga v akademskem pisanju.

Velike besede

Uporaba velikih besed se morda sliši domiselno, vendar ne dodajajo pomena, temveč povzročajo nezmožnost razumevanja teme.

Splošno uporabljeni pridevniki in prislovi

Ustrezni pridevniki in prislovi imajo količinski pomen. Zato je najbolje uporabljati besede, ki opisujejo kontekst in so natančne.

Beseda

Če je vaše besedilo preveč obsežno, mora bralec prebrati več besedila, da bi našel glavne posledice članka.

Oživite besede z močjo vizualnega

Točno tako, imamo veliko predlog za vse vrste znanstvene vizualne komunikacije. Prihranite čas in delajte pametneje. Ilustracije, ki jih ponujamo, lahko prilagodite svojim specifičnim potrebam, na voljo pa imamo veliko kategorij, med katerimi lahko izbirate. S spletno stranjo Mind the Graph, je komuniciranje o znanosti lažje kot kdaj koli prej. 

logotip-odjava

Naročite se na naše novice

Ekskluzivna visokokakovostna vsebina o učinkovitih vizualnih
komuniciranje v znanosti.

- Ekskluzivni vodnik
- Nasveti za oblikovanje
- Znanstvene novice in trendi
- Učni listi in predloge