Når man skriver akademisk, er det mest præcise valg oftest det rigtige. Når to ord kan formidle den samme idé, er den korteste og klareste løsning som regel den klogeste. 

Processen med at vælge, hvad man vil skrive, involverer mange overvejelser. At skrive en opgave kræver, at man vælger et emne, en metode, ressourcer og en hovedidé, og når det så er tid til at skrive, skal man vælge ord og strukturere dem.

Det virker indlysende at vælge de rigtige ord, men de rigtige ord vil ændre tonen og indholdet i din tekst. Der er flere tilgange til at vælge ord bevidst, og vi vil udforske dem i denne artikel.

Hvorfor er det vigtigt at vælge de rigtige ord, når man skriver?

Der er to typer betydninger af ord: denotative og konnotative. Definition og brug betegnes som denotation. At associere, forbinde og bruge ord beskrives af deres konnotationer. Når det handler om at bruge ord i den akademiske verden, kan disse faktorer være meget vigtige.

Når man skriver en publikation, er det vigtigt at bruge de rigtige ord for at gøre den effektiv. Det er bydende nødvendigt at træffe valg, når man skriver akademisk, ligesom når man skriver i andre former. Den sætning eller det afsnit, der mest præcist formidler dit argument, er det første, du bør vælge, når du skriver. 

Læserne er mere tilbøjelige til at forstå et koncept, når ordvalget er meningsfuldt eller slående. Formålet med det er at skabe klarhed, formidle og forbedre koncepter. Der er flere faktorer, der kan begrænse en forfatters evne til at formidle præcis information gennem sit ordvalg.

Brug de rigtige ord og de rigtige billeder sammen for at øge din opgaves potentiale

At bruge de rigtige billeder er lige så vigtigt som de rigtige ord. Smukke designs og videnskabeligt præcise billeder kan også være afgørende, når det handler om at udgive en vellykket videnskabelig artikel. Prøv at bruge Mind the Graph til nemt at skabe dine billeder og løfte dit arbejde op på et nyt niveau.

De bedste måder at undgå fejl i dit ordvalg på

Din læser vil have svært ved at forstå, hvad du mente, når du bruger misbrugte ord eller grammatiske strukturer. Hvis der er "tvetydighed", "vaghed" eller "uklarhed" i disse ord, kan de være ineffektive. Forfattere ved, hvad de har til hensigt at sige, men læserne ved kun, hvad de rent faktisk har sagt. Derfor er det meget vigtigt at undgå at lave sådanne fejl. 

Dit ordvalg bør altid være baseret på dit publikums forståelse. Det er derfor uegnet at bruge slang, geografiske udtryk, kærlige vendinger og jargon i akademiske tekster. Undgå enhver sætning, der er usikker på publikums forståelse. 

Når du læser korrektur på dit arbejde, skal du huske på dine læseres perspektiv. Det er også vigtigt at matche terminologien i dit emne. Klarhed og præcision er kun en del af at etablere din troværdighed som forfatter.

Ord kan ofte sløre din mening, hvis du bruger for mange. En større mængde materiale, der skal læses og analyseres, gør det sværere at læse og forstå det, du skriver. Hvis din tekst indeholder ekstra ord, så prøv at fjerne dem.

Hold en positiv tone uden at lyde alt for påståelig. Hvis du vil brainstorme, mens du skriver, kan du bruge skråstreg/alternativ-teknikken. Hvis du er kørt fast i et ord eller en sætning, så skriv to eller flere alternativer. For at få en fornemmelse af den rigtige tone i din tekst, er det bedst at skrive den på mindst to måder.

Eksempler på ordvalg og vejledning

Jargon

Jargon er en uintuitiv, nogle gange bevidst måde at forvirre ord eller udtryk på for at påvirke læserens fortolkning. Et eksempel: Patienterne led af høj feber og mange bivirkninger på grund af sygdomme, som de ikke kunne håndtere. (for mange ord, der beskriver den samme idé, når det bare kunne være en simpel sætning: "Sygdommen forårsagede alvorlige symptomer hos patienterne").

Klichéer

Når en sætning bliver så almindelig, at dens betydning går tabt, kaldes den en kliché. Et meget typisk eksempel er "græsset er altid grønnere på den anden side" eller "sidst men ikke mindst", brug det ikke i akademisk skrivning.

Store ord

At bruge store ord lyder måske smart, men de giver ikke mening, men fører snarere til en manglende evne til at forstå et emne.

Almindeligt brugte adjektiver og adverbier

Passende adjektiver og adverbier har kvantificerbare betydninger. Derfor er det bedst at bruge ord, der beskriver konteksten og er præcise.

Ordløshed

Hvis din tekst er for ordrig, er læseren nødt til at skimme mere tekst igennem for at finde de vigtigste implikationer af artiklen.

Gør ord levende med kraften i det visuelle

Præcis, vi har mange skabeloner til alle typer visuel kommunikation inden for videnskab. Spar tid ved at arbejde smartere. De illustrationer, vi tilbyder, kan tilpasses, så de opfylder dine specifikke behov, og vi har en bred vifte af kategorier at vælge imellem. Med Mind the Graphvidenskabskommunikation er lettere end nogensinde før. 

logo-abonnement

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Eksklusivt indhold af høj kvalitet om effektiv visuel
kommunikation inden for videnskab.

- Eksklusiv guide
- Tips til design
- Videnskabelige nyheder og tendenser
- Vejledninger og skabeloner