Akateemisessa kirjoittamisessa tarkin valinta on useimmiten oikea. Kun kahdella sanalla voidaan ilmaista sama ajatus, lyhyin ja selkein vaihtoehto on yleensä viisain. 

Kirjoitettavan tekstin valintaan liittyy paljon harkintaa. Kirjoituksen kirjoittaminen edellyttää aiheen valintaa, menetelmän valintaa, resurssien valintaa ja pääajatuksen määrittämistä; sitten, kun on aika kirjoittaa, sanojen valintaa ja niiden jäsentämistä.

Oikeiden sanojen valinta vaikuttaa itsestään selvältä, mutta oikeiden sanojen valinta muuttaa kirjoituksesi sävyä ja sisältöä. Sanojen tietoiseen valintaan on useita lähestymistapoja, ja tässä artikkelissa tutustumme niihin.

Miksi on tärkeää valita oikeat sanat kirjoittaessa?

Sanoilla on kahdenlaisia merkityksiä: denotatiivisia ja konnotatiivisia. Määritelmää ja käyttöä kutsutaan denotaatioksi. Sanojen yhdistämistä, yhdistämistä ja käyttöä kuvataan konnotaatioilla. Kun kyse on sanojen käytöstä akateemisessa maailmassa, nämä tekijät voivat olla hyvin tärkeitä.

Kun kirjoitat julkaisua, oikeat sanat ovat olennaisen tärkeitä sen tehokkuuden kannalta. Akateemisessa kirjoittamisessa on välttämätöntä tehdä valintoja, aivan kuten muissakin muodoissa. Lause, lause tai jopa kappale, joka parhaiten ilmaisee argumenttisi, on ensimmäinen asia, joka sinun on valittava kirjoittaessasi. 

Lukijat ymmärtävät käsitteen todennäköisemmin, kun sanavalinta on mielekäs tai silmiinpistävä. Tarkoituksena on selventää, välittää ja tehostaa käsitteitä. On useita tekijöitä, jotka voivat rajoittaa kirjoittajan kykyä välittää täsmällistä tietoa sanavalinnoillaan.

Käytä oikeita sanoja ja oikeita kuvia yhdessä lisätäksesi paperisi potentiaalia.

Oikeiden kuvien käyttö on yhtä tärkeää kuin oikeat sanat. Kauniit kuviot ja tieteellisesti tarkat kuvat voivat myös olla ratkaisevia, kun on kyse onnistuneen tieteellisen artikkelin julkaisemisesta. Kokeile käyttää Mind the Graph:tä visuaalisten kuvien helppoon luomiseen ja nosta työsi uudelle tasolle.

Parhaat tavat välttää virheitä sanavalinnoissasi

Lukijasi on vaikea ymmärtää, mitä tarkoitit, jos käytät väärin käytettyjä sanoja tai kielioppirakenteita. Jos näissä sanoissa on "epäselvyyttä", "epämääräisyyttä" tai "epäselvyyttä", ne voivat olla tehottomia. Kirjoittajat tietävät, mitä he aikovat sanoa, mutta lukijat tietävät vain sen, mitä he todella sanoivat. Siksi on erittäin tärkeää välttää tällaisia virheitä. 

Sanavalintasi tulisi aina perustua yleisösi ymmärrykseen. Näin ollen akateemisessa kirjoituksessa ei ole sopivaa käyttää slangia, maantieteellisiä termejä, hellittelyjä ja jargonia. Vältä kaikkia ilmaisuja, joiden ymmärtämisestä yleisö ei ole varma. 

Kun oikoluketat työtäsi, pidä lukijoiden näkökulma mielessä. Aiheesi terminologian yhteensovittaminen on myös tärkeää. Selkeys ja tiiviys ovat vain osa uskottavuutesi luomista kirjoittajana.

Jos sanoja käytetään liikaa, ne voivat usein hämärtää merkityksen. Suurempi määrä luettavaa ja analysoitavaa materiaalia vaikeuttaa kirjoituksesi lukemista ja ymmärtämistä. Jos kirjoituksessasi on ylimääräisiä sanoja, yritä poistaa ne.

Pidä äänensävysi positiivisena kuulostamatta kuitenkaan liian itsevarmalta. Jos haluat ideoida kirjoittaessasi, voit käyttää vinoviiva/vaihtoehtotekniikkaa. Jos olet juuttunut johonkin sanaan tai lauseeseen, kirjoita kaksi tai useampi vaihtoehto. Oikean sanamuodon sävyn hahmottaminen kirjoitukseesi onnistuu parhaiten kirjoittamalla se vähintään kahdella eri tavalla.

Esimerkkejä sanavalinnoista ja opas

Jargon

Jargon on vaikeaselkoinen, joskus tarkoituksellinen tapa sekoittaa sanoja tai ilmaisuja lukijan tulkintaan vaikuttamiseksi. Esimerkki: Potilaat kärsivät korkeasta kuumeesta ja monista sairauksien aiheuttamista sivuvaikutuksista, joita he eivät pystyneet käsittelemään. (liian monta sanaa, joilla kuvataan samaa ajatusta, kun se voisi olla vain yksinkertainen lause:" Sairaus aiheutti potilaille vakavia oireita).

Kliseet

Kun lauseesta tulee niin yleinen, että sen merkitys katoaa, sitä kutsutaan kliseeksi. Hyvin tyypillinen esimerkki on "ruoho on aina vihreämpää toisella puolella" tai "viimeisenä mutta ei vähäisimpänä", älä käytä sitä akateemisessa kirjoituksessa.

Isoja sanoja

Suurten sanojen käyttäminen saattaa kuulostaa hienolta, mutta ne eivät lisää merkitystä, vaan johtavat pikemminkin siihen, ettei aihetta ymmärretä.

Yleisesti käytetyt adjektiivit ja adverbit

Asianmukaiset adjektiivit ja adverbit sisältävät määrällisiä merkityksiä. Siksi on parasta käyttää sanoja, jotka kuvaavat asiayhteyttä ja ovat tarkkoja.

Wordiness

Jos tekstisi on liian sanatarkka, lukijan on selattava lisää tekstiä löytääkseen kirjoituksen tärkeimmät merkitykset.

Herätä sanat henkiin visuaalisen voiman avulla

Aivan, meillä on monia malleja kaikenlaiseen visuaaliseen tiedeviestintään. Säästä aikaa työskentelemällä älykkäämmin. Tarjoamamme kuvitukset voidaan räätälöidä vastaamaan erityistarpeitasi, ja meillä on laaja valikoima luokkia, joista voit valita. Osoitteessa Mind the Graph, tiedeviestintä on helpompaa kuin koskaan ennen. 

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit