Știința poate schimba lumea. Acest lucru înseamnă că noi, oamenii de știință, avem o putere enormă. Dar câți oameni știu despre cercetările noastre? De asemenea, câți oameni sunt afectați de datele noastre? Dacă dorim să ne îmbunătățim societatea prin intermediul științei, trebuie să vorbim despre comunicarea științifică.

Cercetătorii nu influențează dezbaterile publice de astăzi. Mai rău, asistăm la apariția pseudoștiinței și a știrilor false în societatea noastră. Dispunem de toate cunoștințele științifice pentru a preveni mai multe boli, cum ar fi rujeola. Și totuși, copiii continuă să moară din această cauză. Care este problema? Cunoștințele noastre nu ajung la o mulțime de oameni. În schimb, ne luptăm chiar să comunicăm știința cu alți oameni de știință.

Potrivit unui interesant articol din The conversation, datele noastre științifice sunt "în mare parte în reviste academice care sunt citite aproape exclusiv de colegii noștri. Se estimează că, în medie, un articol de revistă nu este citit în întregime de mai mult de zece persoane". În plus, "anual sunt publicate până la 1,5 milioane de articole evaluate de colegi (peer-reviewed). Cu toate acestea, multe dintre ele sunt ignorate chiar și în cadrul comunităților științifice - 82% din articolele publicate în [reviste] de științe umaniste nu sunt citate nici măcar o dată."

Am scris deja despre cum se poate îmbunătăți comunicarea științifică în mediul academic. Așadar, puteți citi mai multe despre acest subiect:

Dar cum se poate îmbunătăți comunicarea științifică către publicul larg?

Conversația a scris despre o "misiune intelectuală". Conform articolului, "unii academicieni insistă că nu este treaba lor să scrie pentru publicul larg. Ei sugerează că dacă ar face acest lucru ar însemna că "își abandonează misiunea de intelectuali". Ei nu vor să simtă că "abrutizează" gândirea și argumentele complexe. Contraargumentul este că academicienii nu pot funcționa în izolare față de problemele foarte reale ale lumii."

Să vă întreb ce se întâmplă când explicați oamenilor de rând cu ce vă ocupați? Cât de ușor este? Ți se pare că vorbești un limbaj științific diferit și plictisitor? Sau păreți un om de știință nebun care face experimente ciudate ca în filme?

9fd13d793fd6d40f50ce48004880b06a

Dar atingerea publicului larg este cheia pentru a lupta împotriva pseudoștiinței. Atunci când realizăm importanța științei, înțelegem că face parte din datoria noastră să ne împărtășim rezultatele într-un mod ușor de înțeles.

Capturar

Am creat Mind the Graph după ce am recunoscut deficitul de comunicare științifică și am înțeles importanța schimbării acestuia. Propunem o abordare atrăgătoare prin resurse vizuale ca ilustrații științifice. Astfel, platforma noastră își propune să împuternicească oamenii de știință și să conecteze oamenii folosind un limbaj ușor de înțeles și interesant. Priviți câteva exemple de creații realizate cu ajutorul Mind the Graph:

previzualizare_99571-2-1

dependența de cofeină

capacul tucanului 2

Acidificarea oceanului

leziuni cerebrale natura

Puteți citi mai multe despre aceasta pe:

Dacă sunteți de acord că trebuie să îmbunătățim comunicarea științifică și doriți să ajungeți la mai mulți oameni, încercați Mind the Graph gratuit:

țineți cont de graficul ilustrațiilor științifice

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane