Vetenskapen kan förändra världen. Det innebär att vi som forskare har en enorm makt. Men hur många känner till vår forskning? Och hur många människor påverkar vi med våra data? Om vi vill förbättra vårt samhälle genom vetenskap måste vi prata om vetenskapskommunikation.

Forskare påverkar inte dagens offentliga debatter. Det värsta är att vi ser pseudovetenskap och falska nyheter växa fram i vårt samhälle. Vi har all vetenskaplig kunskap för att förebygga flera sjukdomar som mässling. Ändå dör barn fortfarande på grund av sjukdomen. Vad är problemet? Vår kunskap når inte ut till särskilt många människor. Istället kämpar vi till och med med att kommunicera vetenskap med andra forskare.

Enligt en intressant artikel från The conversationvåra vetenskapliga data är "till stor del i akademiska tidskrifter som nästan uteslutande läses av våra kollegor. Det uppskattas att en genomsnittlig tidskriftsartikel läses i sin helhet av högst tio personer". Dessutom "upp till 1,5 miljoner referentgranskade artiklar publiceras varje år. Många ignoreras dock även inom vetenskapssamhället - 82% av artiklarna som publiceras i humanistiska [tidskrifter] citeras inte ens en enda gång."

Jag har redan skrivit om hur man kan förbättra vetenskapskommunikationen i akademiska miljöer. Så du kan läsa mer om det:

Men hur kan man förbättra vetenskapskommunikationen till den breda allmänheten?

Konversationen skrev om ett "intellektuellt uppdrag". Enligt artikeln, "Vissa akademiker insisterar på att det inte är deras uppgift att skriva för allmänheten. De menar att det skulle innebära att de "överger sitt uppdrag som intellektuella". De vill inte känna att de "fördummar" komplexa tankegångar och argument. Motargumentet är att akademiker inte kan verka isolerade från världens verkliga problem."

Låt mig fråga dig vad som händer när du förklarar för folk i allmänhet vad du arbetar med? Hur lätt är det? Låter det som om du talar ett annorlunda och tråkigt vetenskapligt språk? Eller låter du som en galen vetenskapsman som gör konstiga experiment precis som på film?

9fd13d793fd6d40f50ce48004880b06a

Men att nå ut till den breda allmänheten är nyckeln till att bekämpa pseudovetenskap. När vi inser vikten av vetenskap, förstår vi att det är en del av vårt jobb att dela med oss av våra resultat på ett begripligt sätt.

Capturar

Vi skapade Mind the Graph efter att ha uppmärksammat bristen på vetenskaplig kommunikation och förstått vikten av att förändra den. Vi föreslår ett iögonfallande tillvägagångssätt genom visuella resurser som vetenskapliga illustrationer. Så vår plattform syftar till att stärka forskare och ansluta människor med hjälp av ett förståeligt och intressant språk. Se några exempel på skapelser som gjorts med hjälp av Mind the Graph:

förhandsgranskning_99571-2-1

koffeinberoende

Skydd för toucan 2

försurning av havet

hjärnskador natur

Du kan läsa mer om det på:

Om du håller med om att vi behöver förbättra vetenskapskommunikationen och också vill nå ut till fler människor, prova Mind the Graph gratis:

Tänk på grafen vetenskapliga illustrationer

logotyp-abonnemang

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Exklusivt innehåll av hög kvalitet om effektiv visuell
kommunikation inom vetenskap.

- Exklusiv vägledning
- Tips för design
- Vetenskapliga nyheter och trender
- Handledningar och mallar