Tiede voi muuttaa maailmaa. Tämä tarkoittaa, että meillä tiedemiehillä on valtava valta. Mutta kuinka moni tietää tutkimuksestamme? Kuinka moniin ihmisiin vaikutamme tiedoillamme? Jos haluamme parantaa yhteiskuntaamme tieteen avulla, meidän on puhuttava tiedeviestinnästä.

Tutkijat eivät muokkaa tämän päivän julkista keskustelua. Pahimmassa tapauksessa seuraamme, kuinka yhteiskuntaamme syntyy pseudotiedettä ja valeuutisia. Meillä on kaikki tieteellinen tieto useiden tautien, kuten tuhkarokon, ehkäisemiseksi. Silti lapsia kuolee edelleen sen vuoksi. Mikä on ongelma? Tietomme ei tavoita monia ihmisiä. Sen sijaan meillä on jopa vaikeuksia kommunikoida tieteestä muiden tiedemiesten kanssa.

Mukaan mielenkiintoinen artikkeli keskustelusta, tieteelliset tietomme ovat "suurelta osin akateemisissa lehdissä, joita lukevat lähes yksinomaan kollegamme. On arvioitu, että keskimääräisen lehtiartikkelin lukee kokonaan korkeintaan kymmenen ihmistä". Lisäksi "vuosittain julkaistaan jopa 1,5 miljoonaa vertaisarvioitua artikkelia. Monet niistä jätetään kuitenkin huomiotta jopa tiedeyhteisöissä - 82% humanistisissa tieteissä julkaistuista artikkeleista ei ole lainattu kertaakaan."

Kirjoitin jo siitä, miten tiedeviestintää voidaan parantaa akateemisessa ympäristössä. Voit siis lukea siitä lisää:

Mutta miten parantaa tiedeviestintää suurelle yleisölle?

Keskustelussa kirjoitettiin "älyllisestä tehtävästä". Artikkelin mukaan, "Jotkut akateemikot väittävät, että heidän tehtävänsä ei ole kirjoittaa suurelle yleisölle. He katsovat, että jos he tekisivät niin, he "hylkäisivät tehtävänsä älymystön edustajina". He eivät halua tuntea, että he "tyhmentävät" monimutkaista ajattelua ja argumentteja. Vasta-argumentti on, että akateemikot eivät voi toimia erillään maailman hyvin todellisista ongelmista."

Kysynpä sinulta, mitä tapahtuu, kun selität tavallisille ihmisille, mitä teet työksesi? Kuinka helppoa se on? Kuulostaako siltä, että puhutte erilaista ja tylsää tieteellistä kieltä? Vai kuulostatko hullulta tiedemieheltä, joka tekee outoja kokeita aivan kuten elokuvissa?

9fd13d793fd6d40f50ce48004880b06a

Pseudotieteen torjunnassa on kuitenkin avainasemassa suuren yleisön tavoittaminen. Kun ymmärrämme tieteen merkityksen, ymmärrämme, että on osa työtämme jakaa tuloksemme ymmärrettävällä tavalla.

Capturar

Loimme Mind the Graph:n havaittuamme tiedeviestinnän puutteet ja ymmärrettyämme, miten tärkeää on muuttaa niitä. Ehdotamme silmäänpistävää lähestymistapaa visuaalisten resurssien avulla tieteellisinä kuvituksina. Alustamme tavoitteena on siis antaa tutkijoille enemmän valtaa ja yhdistää ihmiset ymmärrettävän ja mielenkiintoisen kielen avulla. Katso esimerkkejä Mind the Graph:n avulla tehdyistä luomuksista:

esikatselu_99571-2-1

kofeiiniriippuvuus

kansi toukaani 2

meren happamoituminen

aivovaurio luonto

Voit lukea siitä lisää osoitteessa:

Jos olet samaa mieltä siitä, että tiedeviestintää on parannettava, ja haluat myös tavoittaa enemmän ihmisiä, kokeile Mind the Graph:tä ilmaiseksi:

mind the graph tieteelliset kuvitukset

logo-tilaus

Tilaa uutiskirjeemme

Eksklusiivista korkealaatuista sisältöä tehokkaasta visuaalisesta
tiedeviestintä.

- Eksklusiivinen opas
- Suunnitteluvinkkejä
- Tieteelliset uutiset ja suuntaukset
- Oppaat ja mallit