Redactarea unei lucrări de cercetare necesită o analiză atentă a unei serii de factori, inclusiv structura, conținutul și limbajul. O întrebare frecventă care apare atunci când se scrie o lucrare de cercetare este dacă este acceptabil sau nu să se folosească punctul de vedere la persoana întâi. Deși nu există un răspuns precis la această întrebare, înțelegerea beneficiilor utilizării persoanei întâi vă poate ajuta să luați o decizie informată cu privire la modul în care să abordați redactarea. În acest articol, vom explora utilizarea persoanei întâi în lucrările de cercetare, inclusiv când este adecvată, când ar trebui evitată și sfaturi pentru a utiliza eficient pronumele personale. 

Ce este o lucrare de cercetare?

O lucrare de cercetare este un tip de lucrare academică care prezintă cercetarea sau analiza originală a autorului pe un anumit subiect. De obicei, implică efectuarea de cercetări extinse și colectarea de date din diverse surse, cum ar fi surse primare și secundare. Scopul unei lucrări de cercetare este de a contribui cu noi cunoștințe sau perspective în domeniu, de a demonstra expertiza și înțelegerea autorului asupra subiectului și de a furniza dovezi în sprijinul argumentelor sau concluziilor sale. 

Lucrările de cercetare urmează, de obicei, o structură specifică, incluzând o introducere, analiza literaturii, metodologie, rezultate, discuții și concluzii. Acestea sunt adesea publicate în reviste academice sau prezentate în cadrul unor conferințe și reprezintă o parte esențială a procesului de cercetare academică.

Ce este punctul de vedere la persoana întâi?

Punctul de vedere la persoana întâi este o perspectivă narativă în care autorul sau vorbitorul spune povestea sau își prezintă gândurile și experiențele folosind pronume personale precum "eu", "eu", "noi" și "noi". Este un mod de a scrie care îl implică direct pe cititor în experiența naratorului sau a protagonistului. 

Punctul de vedere la persoana întâi este utilizat în mod obișnuit în scrierile autobiografice, eseurile personale și memoriile, deoarece permite scriitorului să împărtășească experiențele și perspectivele sale personale cu cititorul. De asemenea, poate fi folosit în scrierile de ficțiune, unde naratorul sau protagonistul spune povestea din propria perspectivă, oferind o perspectivă asupra gândurilor, emoțiilor și motivațiilor sale.

Puteți folosi "I" într-o lucrare de cercetare?

În general, nu se recomandă utilizarea punctului de vedere la persoana întâi sau a lui "eu" într-o lucrare de cercetare, deoarece se consideră că este mai formal să se folosească punctul de vedere la persoana a treia. În scrierile academice, accentul se pune pe prezentarea de informații și analize obiective, mai degrabă decât pe opinii sau experiențe personale. Utilizarea lui "eu" poate implica subiectivitate sau părtinire și poate submina credibilitatea cercetării. 

Apoi, poate fi o lucrare de cercetare la persoana întâi? Cu toate acestea, pot exista unele excepții de la această regulă, cum ar fi în anumite domenii sau atunci când se scrie despre experiențe personale legate de subiectul cercetării. Este întotdeauna important să verificați orientările sau așteptările specifice ale publicului vizat sau ale editorului înainte de a decide ce stil și ce voce să folosiți într-o lucrare de cercetare.

Când ar trebui să evitați să folosiți persoana întâi?

În general, se recomandă să se evite utilizarea punctului de vedere la persoana întâi în scrierile academice și profesionale, în special în contexte formale, cum ar fi lucrările de cercetare, eseurile academice și rapoartele de afaceri. Iată câteva situații în care este mai bine să evitați utilizarea persoanei întâi:

  • În scrierile academice, aceasta poate implica subiectivitate sau părtinire și poate submina credibilitatea cercetării.
  • În scrisul profesional sau de afaceri, poate părea prea personal sau informal.
  • În cazul scrierilor tehnice, aceasta poate fi deranjantă sau confuză pentru cititorii care caută informații obiective.
  • În scris pentru un public generalist, este posibil să nu fie adecvat sau necesar să se folosească pronumele personale pentru a transmite eficient informațiile.
  • În situațiile în care este important să se mențină un ton formal sau obiectiv, cum ar fi în cazul scrierilor juridice sau științifice.

Când să folosiți persoana întâi?

Există unele situații în care utilizarea punctului de vedere la persoana întâi poate fi adecvată și eficientă. Iată câteva exemple de utilizare a punctului de vedere la persoana întâi:

Narațiuni personale

Atunci când se scriu narațiuni personale sau memorii, folosirea persoanei întâi poate fi potrivită și captivantă pentru cititor, deoarece ajută la transmiterea perspectivei și experiențelor unice ale scriitorului.

Scrierea reflexivă

Atunci când scrieți eseuri de reflecție sau articole de jurnal, folosirea persoanei întâi poate ajuta la transmiterea gândurilor, sentimentelor și percepțiilor scriitorului despre un anumit subiect sau experiență.

Scrierea științifică

În unele texte științifice, cum ar fi studiile de caz sau lucrările de cercetare în științele sociale sau umaniste, poate fi oportună utilizarea persoanei întâi pentru a transmite implicarea cercetătorului în studiu sau pentru a sublinia importanța perspectivei cercetătorului.

Scrierea persuasivă

Atunci când se scriu eseuri persuasive sau articole de opinie, folosirea persoanei întâi poate contribui la a face argumentele și opiniile scriitorului mai convingătoare și mai convingătoare.

Scriere creativă

În poezie, ficțiune sau alte forme de scriere creativă, folosirea persoanei întâi poate contribui la crearea unei legături mai intime și mai personale între scriitor și cititor.

Este important de reținut că acestea sunt orientări generale, iar decizia de a folosi persoana întâi trebuie să se bazeze întotdeauna pe contextul și publicul specific al scrierii.

Pronumele persoanei a treia în lucrarea de cercetare

Poate fi o lucrare de cercetare la persoana întâi? Răspunsul la această întrebare este că punctul de vedere la persoana a treia este utilizat de obicei pentru a crea un ton obiectiv și imparțial. Acest lucru înseamnă că sunt evitate pronumele personale precum "eu", "tu" și "noi" în favoarea unui limbaj mai obiectiv, cum ar fi "autorul", "cercetătorii" sau "participanții". 

Prin utilizarea punctului de vedere la persoana a treia, accentul se îndepărtează de la experiențele și opiniile personale ale autorului și, în schimb, se pune accentul pe importanța subiectului de cercetare și a rezultatelor. Acest lucru ajută, de asemenea, la crearea unui ton mai formal și academic, care este adecvat pentru lucrările de cercetare. Utilizarea punctului de vedere la persoana a treia poate ajuta la evitarea prejudecăților și a presupunerilor care pot fi prezente în scrierile la persoana întâi sau a doua.

Sfaturi pentru utilizarea pronumelor personale

Iată alte câteva sfaturi pentru folosirea pronumelor personale în scris:

Folosiți cu moderație pronumele personale

Deși pronumele personale pot fi eficiente în anumite contexte, în general este mai bine să le folosiți cu moderație pentru a evita distragerea atenției sau confuzia cititorului.

Variază-ți pronumele

În loc să folosiți "eu" în mod repetat, încercați să variați pronumele personale folosind "noi" sau "voi" atunci când este cazul. Acest lucru poate ajuta la crearea unui ton mai atractiv și mai incluziv.

Fii consecvent

Dacă alegeți să folosiți pronume personale, fiți consecvent în utilizarea lor pe tot parcursul textului. Evitați să treceți de la persoana întâi la persoana a doua și la persoana a treia, deoarece acest lucru poate fi deranjant pentru cititor.

Verificați orientările

Dacă scrieți pentru un anumit public sau o anumită publicație, verificați instrucțiunile sau ghidul de stil al acesteia pentru a găsi îndrumări privind utilizarea adecvată a pronumelor personale.

Luați în considerare impactul asupra tonului și credibilității

Înainte de a folosi pronumele personale, luați în considerare modul în care acestea vor influența tonul și credibilitatea scrisului dumneavoastră. În unele cazuri, utilizarea pronumelor personale vă poate face scrisul mai ușor de relaționat și mai atrăgător, în timp ce, în alte cazuri, poate părea prea informal sau subiectiv.

200+ șabloane frumoase pre-făcute pentru infografice profesionale

Mind the Graph este o platformă concepută pentru a ajuta oamenii de știință să creeze prezentări, postere și publicații eficiente și uimitoare din punct de vedere vizual. Una dintre caracteristicile cheie care diferențiază Mind the Graph este biblioteca sa de peste 200 de șabloane frumoase prefabricate pentru infografice profesionale. Aceste șabloane sunt special concepute pentru a răspunde nevoilor oamenilor de știință. Folosind aceste șabloane, oamenii de știință pot crea rapid și ușor infografice care sunt atât atractive din punct de vedere vizual, cât și corecte din punct de vedere științific.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane