Îți faci curaj și îți faci prezentarea, doar pentru a descoperi că majoritatea oamenilor par a fi pierduți în propria lor lume. Frustrant, nu-i așa? Cu toții am trecut prin asta.

De fapt, un studiu realizat de Prezi arată că mai mult de jumătate dintre oameni nu ascultă prezentările. În schimb, 28% au trimis SMS-uri, 27% au verificat e-mail-uri, iar 17% au recunoscut că au adormit!

Desigur, întotdeauna vor exista oameni care vor adormi. Dar, dacă vă faceți prezentarea mai atractivă, puteți reduce drastic acest număr.

Atunci când vă implicați cu audiența în timpul prezentării, dvs:

 • Transmiteți mesajul dorit
 • Sună mai autoritar și mai credibil
 • Obțineți note mai bune dacă prezentarea este pentru lucrarea de cercetare
 • Sau, convertiți mai mulți clienți potențiali

Atunci când te implici mai mult cu publicul tău, primești un impuls de încredere. Iar acest lucru duce la o prezentare și mai bună.

Așadar, dacă te-ai întrebat cum poți transforma prezentarea ta într-una mai atractivă și mai distractivă, atunci citește acest articol pentru a afla câteva sfaturi eficiente care chiar funcționează.

Cunoașteți perspectiva audienței dvs.

Cercetarea prealabilă a publicului este foarte importantă pentru o prezentare câștigătoare. Din păcate, acest lucru este adesea trecut cu vederea. 

Adesea ne pregătim pentru prezentarea noastră, o parcurgem de o sută de ori și vedem ce putem adăuga pentru a o face mai bună. Dar, mai presus de toate acestea, ceea ce dorește publicul este extrem de important.

De exemplu, dacă te pregătești bine pentru prezentare, dar folosești jargonul milenarist într-un auditoriu plin de oameni de 50 de ani, atunci prezentarea ta va fi cu siguranță un eșec. Așadar, cunoașterea publicului este super-importantă!

 • În timp ce vă pregătiți pentru prezentare, încercați să vă documentați și să înțelegeți ce fel de oameni vor fi prezenți. 
 • Puteți urma metoda pe care specialiștii în marketing o numesc "persoana clientului ideal". Pentru a face acest lucru, pur și simplu aflați răspunsurile la aceste întrebări despre publicul prezentării dvs:
  • În ce grupă de vârstă s-ar încadra?
  • Care ar fi nivelul lor de expertiză în subiectul pe care îl prezentați?
  • Care ar fi punctele lor de durere legate de subiectul tău?
  • Care sunt interesele lor în general?
  • Cu ce tip de conținut s-ar identifica cel mai mult?

Înțelegerea acestor aspecte legate de publicul dumneavoastră vă va ajuta să vă prezentați în cel mai impresionant mod posibil și veți obține atenția pe care o căutați.

Obțineți un avantaj creativ

În mod evident, un public va fi mai implicat atunci când prezentatorul transmite mesajul într-un format care rezonează cel mai bine cu el. Și dumneavoastră ar trebui să lucrați după același principiu.

Oferiți publicului ceea ce își dorește, iar acesta va fi cu siguranță mai atent și mai absorbit de prezentarea dumneavoastră. Acest lucru se întoarce la pasul anterior, în care v-ați cercetat publicul în prealabil.

În funcție de audiența dvs. și de interesele acesteia, aceasta va fi interesată de diferite tipuri de conținut. Iată câteva care ar putea interesa publicul dvs:

 • Grafice
 • Imagini
 • Memes
 • Referințe pentru seriale web
 • Dialogul din film

Este esențial să vă gândiți la tipurile de conținut pe care doriți să le adăugați la prezentarea dumneavoastră. Aceste date vă vor ajuta să vă formați copia principală a prezentării și creațiile din jurul acesteia.

Începeți prin a crea o schiță într-un document separat

Niciodată, niciodată, nu vă începeți prezentarea fără o schiță. Fără o schiță, s-ar putea să vă treziți că vă abateți de la subiectele importante și că vorbiți despre puncte inutile.

Puteți crea o schiță de bază a prezentării dumneavoastră, care nu face decât să pună și să organizeze toate ideile pe care le aveți în minte. 

Puteți nota subiectele principale, sub-subiectele, formatul conținutului și elementele creative pe care le veți adăuga la prezentarea dumneavoastră. Puteți chiar să mergeți puțin mai departe și să adăugați câteva puncte despre care ați dori să vorbiți la fiecare subiect.

În acest fel, veți avea o imagine de ansamblu a tuturor punctelor pe care doriți să le prezentați și vă va ajuta să navigați prin procesul de creare a prezentării într-un mod mult mai eficient.

Un alt avantaj în a începe cu o schiță este că veți ști cât timp va necesita fiecare subiectul. Acest lucru vă va ajuta să vă gestionați mai bine timpul total al prezentării și să adăugați puncte la diapozitivele de prezentare în funcție de acest lucru.

De asemenea, este important să vă respectați schița chiar și în timp ce vă creați prezentarea. În caz contrar, s-ar putea să ajungeți să investiți prea mult timp în informații pentru subiecte care nu sunt atât de importante.

În timp ce vă creați prezentarea, dacă simțiți nevoia să adăugați mai multe puncte, atunci gândiți-vă bine la asta în loc să adăugați orbește mai multe puncte.

Introducerea este vitală

Introducerea dumneavoastră poate determina întregul curs al prezentării. Acest lucru se datorează faptului că oamenii sunt adesea gata să vă ofere o șansă rapidă de a-i impresiona la începutul oricărei prezentări. 

Îți vor acorda câteva minute din atenția lor și trebuie să te asiguri că atunci vei părea cel mai interesant. Dacă prezentarea dvs. nu rezonează bine cu audiența, atunci probabil că nu va acorda prea multă atenție restului.

Dacă audiența este deja plictisită și somnoroasă din cauza unei sesiuni sau prezentări anterioare, atunci trebuie să îi atrageți cu o introducere super-creativă.

Puteți face acest lucru începând cu:

 • Un meme
 • Un scurt video
 • O sesiune restrânsă de întrebări și răspunsuri relevante
 • O imagine care să atragă atenția
 • O afirmație îndrăzneață și discutabilă
 • Sau, o poveste

Personajul ideal al clientului dumneavoastră joacă un rol important aici. Știind ce îi place publicului dvs. vă va ajuta să începeți cu o introducere perfectă, care să atingă coarda potrivită cu publicul dvs.

Spuneți povești pentru a vă explica diapozitivele

Poveștile pot îmbunătăți orice prezentare, indiferent cât de plictisitor sau tehnic este subiectul. Poveștile sunt o modalitate de a vă transmite mesajul într-un mod mai distractiv și mai atractiv. Iată de ce rareori puteți da greș cu poveștile.

Una dintre cele mai bune modalități de a vă atrage publicul este să începeți cu o poveste. Ceva care se poate relaționa cu publicul dvs. și care se potrivește bine cu subiectul abordat. Încercați acest lucru și veți vedea un public mult mai implicat încă de la început.

De asemenea, puteți include povești în mijlocul prezentării, când s-ar putea ca oamenii să-și piardă interesul. Aceasta este, din nou, o modalitate excelentă de a menține interesul publicului pe tot parcursul prezentării.

Încercați un software de prezentare neliniară

O prezentare neliniară poate fi o modalitate foarte eficientă de a atrage audiența. Într-o prezentare liniară, ar trebui să treceți de la diapozitivul 1 la 2, 3, 4 și așa mai departe. Ar trebui să treceți de la un diapozitiv la altul doar în mod liniar.

În schimb, într-o prezentare neliniară, slide-urile sunt legate prin hyperlink-uri și structurate ca în cazul unui site web. 

Astfel, veți putea să treceți la orice diapozitiv dintr-un subtema care ar putea interesa publicul dumneavoastră. Nu trebuie să navigați prin toate diapozitivele în mod liniar, ca în cazul unei prezentări liniare.

O prezentare neliniară poate fi extrem de utilă pentru a atrage audiența, deoarece veți putea să faceți clic pe subiectele care par a fi de interes pentru publicul dumneavoastră. Prin urmare, ar trebui să vă gândiți să încercați un software de prezentare neliniară, cum ar fi Prezi.

Folosiți umorul

Poate că umorul nu este punctul forte al tuturor. Dar astăzi, există atât de multe mijloace de exprimare a umorului sub formă de meme-uri, videoclipuri, benzi desenate și altele similare. Așadar, nu trebuie să fiți o persoană plină de umor pentru a adăuga umor prezentării dumneavoastră.

Umorul funcționează întotdeauna într-o prezentare? În cea mai mare parte, da! Indiferent cât de serios sau de tehnic este subiectul, puteți întotdeauna să îi insuflați un strop de umor. Chiar dacă vă aflați într-o sală plină de oameni serioși, de vârstă mijlocie, umorul va funcționa.

Umorul poate fi un element interesant de adăugat la o prezentare altfel serioasă, pentru a atrage atenția publicului dumneavoastră. Un meme relevant poate trezi un public mai degrabă dezinteresat și îi poate da un imbold pentru a fi atent la restul prezentării dumneavoastră. 

Adăugarea umorului în prezentarea dumneavoastră vă poate ajuta, de asemenea, să vă exprimați mai bine mesajul și punctul de vedere. 

La fel ca și poveștile, umorul poate face ca prezentarea dumneavoastră să fie memorabilă. Chiar dacă audiența dvs. nu-și amintește diferitele slide-uri pe care le-ați explicat, își va aminti cu siguranță o glumă bună sau un meme!

Folosiți imagini

După cum se spune, o imagine mică valorează cât o mie de cuvinte. Acest lucru este literalmente adevărat în cazul unei prezentări. Puteți exprima o mie de cuvinte de text într-o imagine sau infografic. Acesta este exact motivul pentru care imaginile sunt un must-have în prezentarea dvs.

Imaginile au puterea de a vă transforma complet prezentarea. Imaginați-vă o prezentare cu o mulțime de imagini care vă prezintă clar punctul de vedere și o alta cu totul la fel, cu excepția imaginilor. Prima ar fi întotdeauna câștigătoare.

Chiar dacă rezumați esența prezentării dumneavoastră într-o singură imagine, aceasta ar face o diferență enormă. Aceasta va fi punctul central al întregii prezentări și oamenii vor continua să revină la dvs. doar pentru acea singură imagine pe care ați folosit-o în prezentare.

Acest lucru nu înseamnă că ar trebui să vă umpleți prezentarea cu imagini irelevante, doar de dragul de a o face. Imaginile dvs. ar trebui să descrie vizual subiectele și punctele dvs. într-un mod care să fie ușor de înțeles de către public.

Puteți crea infografice și imagini interesante care să completeze perfect prezentarea dvs. cu ajutorul instrumentelor online. 

Puteți încerca realizarea de grafice online utilizând puternicul instrument MindTheGraph. Adăugarea acestui instrument la prezentarea dvs. va avea un impact de durată asupra minții audienței.

Organizați un sondaj în public

Efectuarea de sondaje în direct pentru audiența dvs. este o modalitate strălucită de a vă stimula publicul și de a-l menține implicat. Sondajele stimulează curiozitatea, ne fac să ne gândim la subiect și ne trezesc din somn. Prin urmare, ar trebui neapărat să încercați acest lucru!

În cazul în care prezentarea dvs. conține fapte sau revelații șocante sau dacă doriți doar să aflați opiniile publicului, sondajele pot fi foarte utile. Majoritatea programelor de prezentare neliniară vin cu posibilitatea de a integra sondaje live în prezentarea noastră.

Sondajele contribuie la crearea unei atmosfere pline de viață și vor oferi publicului o experiență de grup. Dacă sondajul dvs. este suficient de interesant pentru ca toată lumea să participe, publicul dvs. va pleca cu siguranță cu acest gând în minte.

Mai presus de toate, principalul motiv pentru care un sondaj va funcționa în mod strălucit este acela că îi face pe cei prezenți să simtă că fac parte din prezentarea dvs. și că au contribuit la ea într-un anumit fel.

Limbajul trupului este important

Limbajul trupului este foarte important pentru prezentarea dumneavoastră. Chiar dacă păreți încrezător, limbajul corpului poate da de înțeles că sunteți nervos. 

Dacă vă tot mișcați dintr-o parte în alta și vă jucați nervos cu lucrurile, atunci publicul va observa că sunteți nervos. Acest lucru vă va diminua credibilitatea, iar oamenii își vor pierde în cele din urmă interesul, ceea ce nu este ceva ce vă doriți.

Așadar, exersați-vă limbajul corpului înainte. Dacă mersul pe podium vă vine natural, atunci dați-i drumul. Dacă nu sunteți o persoană dramatică în general, atunci cel mai bine este să vă limitați la o poziție stabilă, la gesturi cu mâinile pentru a vă explica prezentarea și la o privire încrezătoare în față.

Dacă este posibil, încercați să aveți contact vizual cu publicul. Vorbiți-le direct, în loc să vă uitați în jos sau să vă uitați continuu la diapozitive. În acest fel, persoanele care și-ar fi putut pierde atenția, își vor readuce atenția la prezentarea dumneavoastră.

Exersați suficient de mult pentru ca prezentarea să vă vină de la sine.

Niciodată nu poți fi suficient de pregătit pentru o prezentare. Cu cât exersați și perfecționați mai mult, cu atât va suna mai natural. Terminați cu mult înainte de ziua prezentării, astfel încât să aveți suficient timp pentru a exersa.

Nu uitați că prezentarea dvs. va fi la fel de bună ca și modul în care o prezentați. Chiar dacă ați petrecut săptămâni întregi pentru a vă perfecționa pachetul de documente, nu veți reuși să vă impresionați audiența dacă nu îl prezentați în cel mai bun mod posibil.

Nu citiți pur și simplu slide-urile cuvânt cu cuvânt

Aceasta este o greșeală pentru amatori, pe care trebuie neapărat să o evitați. Citind cuvânt cu cuvânt din slide-urile dumneavoastră, veți arăta clar publicului că nu sunteți suficient de bine pregătit și că nu aveți suficientă expertiză pe subiect.

De fapt, dacă faceți acest lucru, s-ar putea chiar să aveți impresia că ideea nu este originală. Prin urmare, chiar dacă v-ați adăugat toate punctele pe diapozitiv, nu citiți din el. În schimb, priviți o singură dată un diapozitiv pentru a ști despre ce este vorba, apoi adresați-vă direct audienței și transmiteți punctele în propriul limbaj. 

Păstrați textele din diapozitivele dvs. la un nivel minim

O prezentare nu trebuie să arate ca un articol, o carte sau o lucrare de cercetare. Scopul principal al unei prezentări este de a transmite informațiile într-un mod simplu și ușor de înțeles.

Așadar, trebuie să vă feriți de a vă umple prezentarea cu pereți de text! În schimb, adăugați puncte scurte și concise în diapozitive. Păstrați numărul de puncte din fiecare diapozitiv la maximum 3 până la 5.

Întrerupeți textele cu imagini, infografice, meme-uri sau orice altă formă similară de conținut vizual. Asigurați-vă că textul dvs. este lizibil chiar și de la o distanță mare.

În loc să puneți totul pe diapozitiv, încercați să atingeți doar informațiile importante din diapozitive și să transmiteți cele mai bune informații pe cale vocală. 

Concluzie

În concluzie, putem spune că sunetul amuzant și interesant este cel mai bun mod de a vă menține utilizatorii implicați. Așadar, încercați aceste sfaturi astăzi. Și, condimentați-vă următoarea prezentare folosind povești, meme-uri, sondaje de audiență, imagini și alte elemente similare mai atrăgătoare.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane