Wetenschappers weten dat het een uitdaging kan zijn om iets te creëren dat visueel aangenaam of aantrekkelijk is voor het publiek, vooral wanneer het om complexe onderwerpen gaat. Daarom moet rekening worden gehouden met de visuele esthetiek van elke studie of gegevens, zodat ze opvallen en zo goed mogelijk worden gepresenteerd.

Het vaststellen van een kleurenpalet is ongelooflijk belangrijk wanneer je probeert een onderzoeksdocument of poster esthetisch aantrekkelijker te maken. Kleuren kunnen veel overbrengen over gegevens; bijvoorbeeld, het gebruik van blauw en rood op een heat map doet het publiek denken aan warm en koud, of zelfs het gebruik van een andere kleur kan iets belangrijks in uw gegevens benadrukken.

Waarom zou je je zorgen maken over een wetenschap kleurenpalet?

Een van de meest essentiële vormen van communicatie is visueel. Het grootste belang van elke wetenschapper is om cijfers en hun informatie zo nauwkeurig en duidelijk mogelijk te maken, daarom is kleur een van de krachtigste componenten om dit te bereiken, omdat het gegevens visueel kan omzetten in betekenissen. 

Een kleurenpalet kan nuttig zijn op verschillende gebieden, zoals de eerste onmiddellijke indruk van uitgebrachte stemmen bij politieke verkiezingen, het in kaart brengen van klimaatverandering en zelfs de invloed van regenval op de vruchtbaarheid van de landbouw. 

Als kleuren echter slecht worden gebruikt, kunnen ze ineffectief zijn. Daarom moet u bij de keuze van uw kleurenpalet uiterst voorzichtig te werk gaan om te voorkomen dat gegevens worden gemanipuleerd door bepaalde gegevens meer te benadrukken dan andere, de behoeften van personen met een kleurenvisie te negeren of de betekenis weg te nemen wanneer ze in zwart-wit worden weergegeven.

Hoe gebruik je kleur in je research paper?

In dit deel worden enkele basisstappen doorlopen om u de beste praktijken voor een wetenschap kleurenpalet.

Grondbeginselen van kleuren

Het eerste wat u moet begrijpen is dat kleur een waarneming is, kleuren worden door mensen gezien als lichtgolven. Onze ogen nemen informatie waar, en gegevens worden van onze ogen naar onze hersenen overgebracht, die dat aangeven als een specifieke tint. Objecten reflecteren licht in verschillende golflengtecombinaties. Onze hersenen nemen deze golflengtecombinaties waar en zetten ze om in het fenomeen dat bekend staat als kleur.

Er zijn drie soorten kleuren: primaire kleuren (rood, geel, blauw), secundaire kleuren (kleuren die ontstaan wanneer primaire kleuren worden gemengd: groen, oranje, paars), en tertiaire kleuren (kleuren gemaakt uit primaire en secundaire kleuren, zoals blauwgroen of roodviolet). Dit staat bekend als een kleurenwiel.

Beste wetenschap kleurenpalet combinatie

Kleurencombinaties met tegengestelde tinten op het kleurenwiel behoren tot de beste keuzes; deze kleuren kunnen helpen bij het begrijpen van gegevens. Het is echter belangrijk op te merken dat u zich niet beperkt moet voelen door alleen tegenovergestelde combinaties te gebruiken; u kunt elke kleurencombinatie gebruiken, zolang deze maar zeer contrasterend is, zelfs als het een andere tint van dezelfde tint is. 
Gereedschap, zoals Materiaal Palet of Adobe Kleurenwielkan u helpen te bepalen met welke kleur u wilt beginnen.

Dingen om te vermijden

  • Te veel verschillende tinten: Een typische fout is om te veel verschillende kleuren in je afbeelding te gebruiken. Meestal doen mensen dit om realisme te bereiken. Groen en bruin gebruiken voor bomen is een typisch voorbeeld. Maar als je dit voor elk stuk doet, krijg je een te rommelig beeld.
  • Te verzadigd: Hoe meer verzadigd een kleur is, hoe meer intensiteit hij heeft en hoe meer aandacht hij trekt. Daarom kun je verzadiging het beste gebruiken voor hoogtepunten of concentratiegebieden en niet voor hele vormen, dus gebruik het met voorzichtigheid. Te veel kleuren gebruiken in diepe verzadiging kan een straal- of regenboogkleurenkaart veroorzaken. 
  • Geen kleurcontext: Denk aan de context waarin de kleur zal worden gebruikt om de juiste te kiezen. De context is verantwoordelijk voor de werking van een beperkt palet, verzadiging en gecontroleerde waarden. Om effectief te werken is alles in uw beeld afhankelijk van de componenten eromheen. Roden lijken bijvoorbeeld roder naast groentinten; denk dus goed na bij het bepalen van de te gebruiken roodtint.
  • Met uitzicht op toegankelijkheid: De discussie over de toegankelijkheid van ontwerpen laait op. Veel ontwerpers blijven echter over het hoofd zien dat ontwerpen voor kleurenblinden of mensen die een bril op sterkte gebruiken even essentieel is als ontwerpen voor mensen die dat niet doen.

Toegankelijkheid in kleur

Er zijn talrijke op kleur gebaseerde visuele afwijkingen die gezamenlijk bekend staan als "kleurenblindheid". Kleurenblindheid (CVD) treft ongeveer 8 procent van de mannen en 0,5 procent van de vrouwen. U kent dus vrijwel zeker iemand met CVD, en iemand met CVD is vrijwel zeker geïnteresseerd in uw wetenschappelijk onderzoek.

Een eenvoudige techniek om te bevestigen dat uw figuur CVD-vriendelijk is, is deze om te zetten in grijswaarden en te zien of u de plot nog steeds even efficiënt kunt begrijpen als in kleur. 

U kunt ook een uitstekend hulpmiddel gebruiken, genaamd Viz Palette om te zien of uw kleuren toegankelijk zijn voor mensen met verschillende vormen van kleurenblindheid.

Maak wetenschappelijk accurate infographics in enkele minuten

Bekijk hoe het hulpmiddel Mind The Graph u kan helpen bij het combineren van kleuren om een uitstekende infographic te maken die visuele waarde toevoegt aan uw wetenschappelijke studie.

logo aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief

Exclusieve inhoud van hoge kwaliteit over effectieve visuele
communicatie in de wetenschap.

- Exclusieve gids
- Ontwerp tips
- Wetenschappelijk nieuws en trends
- Handleidingen en sjablonen