Cei din comunitatea științifică sunt conștienți de faptul că poate fi o provocare să creezi ceva plăcut din punct de vedere vizual sau atractiv pentru public, mai ales atunci când este vorba de subiecte complexe. De aceea, estetica vizuală a oricărui studiu sau date trebuie luată în considerare pentru ca acestea să iasă în evidență și să fie prezentate în cel mai bun mod posibil.

Stabilirea unei palete de culori este incredibil de importantă atunci când se încearcă să se facă o lucrare de cercetare sau un poster mai atractiv din punct de vedere estetic. Culorile pot transmite multe despre date; de exemplu, utilizarea culorilor albastru și roșu pe o hartă termică determină publicul să se gândească la cald și rece, sau chiar utilizarea unei culori diferite poate evidenția ceva important în datele dumneavoastră.

De ce ar trebui să-ți pese de un paleta de culori științifice?

Unul dintre cele mai importante moduri de comunicare este cel vizual. Cel mai mare interes al fiecărui om de știință este de a face ca numerele și informațiile lor să fie cât mai precise și mai clare posibil, prin urmare, culoarea este una dintre cele mai puternice componente pentru a realiza acest lucru, deoarece poate converti vizual datele în semnificații. 

O paletă de culori poate fi utilă în diverse domenii, inclusiv în ceea ce privește impresia inițială imediată a voturilor exprimate în alegerile politice, cartografierea schimbărilor climatice și chiar influența precipitațiilor asupra fertilității agricole. 

Cu toate acestea, dacă culorile sunt folosite în mod necorespunzător, ele pot fi ineficiente. De aceea, atunci când vă alegeți paleta de culori, trebuie să fiți extrem de precauți pentru a evita manipularea datelor prin accentuarea anumitor date în detrimentul altora, ignorarea nevoilor persoanelor cu deficiențe de vedere a culorilor sau eliminarea semnificației atunci când sunt afișate în alb și negru.

Cum să folosiți culoarea în lucrarea de cercetare?

Această secțiune vă va prezenta câțiva pași de bază pentru a vă ajuta să învățați cele mai bune practici pentru o paleta de culori științifice.

Fundamentele culorilor

Primul lucru pe care ar trebui să-l înțelegeți este că culoarea este o percepție, culorile sunt văzute de oameni ca unde luminoase. Ochii noștri detectează informații, iar datele sunt transferate de la ochi la creierul nostru, care indică acest lucru ca o anumită nuanță. Obiectele reflectă lumina în diferite combinații de lungimi de undă. Creierul nostru detectează aceste combinații de lungimi de undă și le transformă în fenomenul cunoscut sub numele de culoare.

Există trei tipuri de culori: culori primare (roșu, galben, albastru), culori secundare (culori generate atunci când culorile primare sunt amestecate: verde, portocaliu, violet) și culori terțiare (culori obținute din culori primare și secundare, cum ar fi albastru-verde sau roșu-violet). Acest lucru este cunoscut sub numele de roata culorilor.

Sursa: peachpit.com

Cel mai bun paleta de culori științifice combinație

Combinațiile de culori cu nuanțe opuse pe roata de culori sunt unele dintre cele mai bune alegeri; aceste culori pot ajuta la înțelegerea datelor. Cu toate acestea, este important să rețineți că nu trebuie să vă simțiți limitat de utilizarea doar a combinațiilor opuse, puteți utiliza orice combinație de culori, atâta timp cât este extrem de contrastantă, chiar dacă este o nuanță diferită a aceleiași nuanțe. 
Instrumente, cum ar fi Paletă de materiale sau Roata de culori Adobe, vă poate ajuta să determinați cu ce culoare doriți să începeți.

Lucruri de evitat

  • Prea multe nuanțe diferite: O eroare tipică este aceea de a utiliza prea multe culori distincte în imagine. De cele mai multe ori, indivizii fac acest lucru pentru a obține realism. Folosirea culorilor verde și maro pentru copaci este un exemplu tipic. Dar dacă faceți acest lucru pentru fiecare piesă, veți ajunge să aveți o imagine excesiv de aglomerată.
  • Prea saturat: Cu cât o culoare este mai saturată, cu atât are mai multă intensitate și atrage mai multă atenție, motiv pentru care cel mai bine este să folosiți saturația pentru zonele de evidențiere sau de concentrare, mai degrabă decât pentru forme întregi, așa că folosiți-o cu prudență. Folosirea a prea multe culori în saturație profundă poate cauza o hartă de culori cu jet sau curcubeu. 
  • Nu există context de culoare: Luați în considerare contextul în care va fi utilizată culoarea pentru a o alege pe cea potrivită. Contextul este responsabil pentru funcționarea unei palete limitate, a saturației și a valorilor controlate. Pentru a funcționa eficient, totul în imagine depinde de componentele din jurul său. Roșul, de exemplu, pare mai roșu alături de nuanțe de verde; deci gândiți-vă cu atenție atunci când determinați ce nuanță de roșu să folosiți.
  • Accesibilitate cu perspectivă: Discuția privind accesibilitatea designului se încălzește. Cu toate acestea, mulți designeri continuă să treacă cu vederea faptul că proiectarea pentru utilizatorii daltoniști sau pentru cei care folosesc ochelari de vedere este la fel de esențială ca și proiectarea pentru cei care nu folosesc ochelari de vedere.

Accesibilitatea culorilor

Există numeroase defecte vizuale bazate pe culoare care sunt cunoscute sub denumirea colectivă de "daltonism". Deficitul de vedere a culorilor (DCV) afectează aproximativ 8 la sută dintre bărbați și 0,5 la sută dintre femei. Prin urmare, aproape sigur cunoașteți pe cineva cu CVD, iar cineva cu CVD este aproape sigur interesat de cercetarea dumneavoastră științifică.

O tehnică simplă de confirmare a faptului că figura dvs. este compatibilă cu MCV este să o transformați în tonuri de gri și să vedeți dacă puteți înțelege graficul la fel de eficient ca atunci când era color. 

De asemenea, puteți utiliza un instrument excelent numit Paletă Viz pentru a vedea dacă culorile dvs. sunt accesibile persoanelor cu diferite forme de daltonism.

Creați infografice corecte din punct de vedere științific în câteva minute

Aflați cum instrumentul Mind The Graph vă poate ajuta să combinați culorile pentru a crea un infografic excelent care va adăuga valoare vizuală studiului dumneavoastră științific.

logo-abonare

Abonează-te la newsletter-ul nostru

Conținut exclusiv de înaltă calitate despre vizuale eficiente
comunicarea în domeniul științei.

- Ghid exclusiv
- Sfaturi de design
- Știri și tendințe științifice
- Tutoriale și șabloane